Events – Εκδηλώσεις

Στα Τρίκαλα για «Το Τάβλι» Ρήγας και Κρόμπας

1 Apr 2024
Στα Τρίκαλα για «Το Τάβλι» Ρήγας και Κρόμπας

Αναλυτικά όσα χρειάζεται να ξέρετε για το έργο

Αναλυτικά όσα χρειάζεται να ξέρετε για το έργο

Το ιστορικό θεατρικό έργο «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων δραματουργών της μεταπολεμικής περιόδου, έρχεται στην πόλη των Τρικάλων, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα, το Σάββατο 20 Απριλίου, στις 21:15, στην αίθουσα «Δημήτρης Καβράκος» του Πνευματικού Κέντρου Τρικάλων «Αθανάσιος Τριγώνης».

Το Τάβλι, γράφτηκε και παρουσιάστηκε το 1972, εν τω μέσω της δικτατορίας, στο θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και έκτοτε, αποτελεί  ένα από τα έργα σταθμό της ελληνικής δραματουργίας. Ένα πρωτοποριακό έργο με βέβηλη σάτιρα και ευφυΐα, που μετρά πολλά ανεβάσματα και μεγάλες επιτυχίες.

Η ρεαλιστική γραφή του συγγραφέα εντοπίζει και αντικατοπτρίζει τον πυρήνα του νεοέλληνα. Την κατάσταση του, τα όνειρά του, την καπατσοσύνη του, αλλά και τον αμοραλισμό του. Την ανήθικη ηθική του, που μπροστά στο χρήμα και στην εκ γενετής, θα ’λεγε κανείς, επιθυμία του να ξεφύγει από τα αδιέξοδα του –οικονομικά, μα και κοινωνικά – , είναι πρόθυμος να θυσιάσει τα πάντα. Σχέσεις, ανθρώπους, λογική, ηθική και αγάπη. Ακόμα και το τόσο παινεμένο ελληνικό φιλότιμο, γίνεται λευκή σημαία παράδοσης στα ζάρια.

Στα Τρίκαλα για «Το Τάβλι» Ρήγας και Κρόμπας

Οι νεοέλληνες ήρωες του Δημήτρη Κεχαΐδη, δεν ξεγελάνε όμως τη ζωή. Εξαπατούν τους εαυτούς τους και κρατάνε στα χέρια τους καθρέφτες, που πάνω τους παίζουν πόρτες, πλακωτό και φεύγα. Για να μας δείξουν όχι ποιοι είμαστε, αλλά ποιοι δεν πρέπει να είμαστε.

Το Τάβλι, είναι ένα έργο με εξαιρετική πλοκή και δαιμονιώδη ρυθμό. Έχει έντονο, ιδιαίτερο, σαρκαστικό και κυνικό χιούμορ. Είναι μια διεισδυτική ματιά στην ανθρώπινη κωμωδία που κρύβεται στις μικρές τραγωδίες.

Με έντονο το λαϊκό στοιχείο, οι ήρωες του έργου είναι «λαμόγια», που μ’ έναν μαγικό τρόπο, σου προκαλούν συμπάθεια, μέσα σε ένα «λούμπεν» μεταπολεμικό περιβάλλον. Οι πικρές αλήθειες που προβάλει ο συγγραφέας, γίνονται γλυκά χαμόγελα στα χείλη των θεατών.

Δυο λόγια για την Υπόθεση:

Ο Φώντας (Αντώνης Κρόμπας) και ο Κόλιας (Αλέξανδρος Ρήγας) δύο φίλοι και κουνιάδοι, ξυπνάνε από τη μεσημεριανή τους σιέστα και ακολουθούν την ιεροτελεστία τους: καφές, τάβλι πρωταθλητών και αναζήτηση της μπίζνας που θα τους κάνει πλούσιους και σημαντικούς.

Ο Φώντας, άεργος οραματιστής του εύκολου χρήματος, γεννάει κατά κόρον ιδέες έτοιμες προς εξαργύρωση. Ο Κόλιας, λαχειοπώλης με παρελθόν αντιστασιακού  -έτσι τουλάχιστον διατείνεται ο ίδιος – αντιστέκεται στις εύκολες ιδέες. Μέχρι ο Φώντας να τον πείσει για τις μεγάλες στιγμές που έρχονται.

Δυο χαρακτήρες αυθεντικοί, λαϊκοί και απόλυτα αναγνωρίσιμοι. Ανέχονται και εκμεταλλεύονται ο ένας τον άλλον.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, οι τόνοι ανεβαίνουν.  Φεύγουνε οι κοινωνικοί τύποι και τα στόματα ανοίγουνε και λένε αλήθειες. Αλήθειες που πονάνε και προβληματίζουν. Σύντομα, αλληλο-ανακαλούν και συνεχίζουν «μονιασμένοι» να καταστρώνουν τα σχέδια τους για υπερπόντια ταξίδια και εκμετάλλευση ανθρώπων και αναγκών. Με κοινό παρονομαστή την ψευδαίσθηση, στοχεύουν στο να γίνουν σπουδαίοι άνθρωποι, μα οδεύουν στο να γίνουν τιποτένια τέρατα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Κείμενο :  Δημήτρης Κεχαΐδης

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας

Σκηνικά: Λία Ασβεστά

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέκος Αναστασίου

Ενδυματολογίαq Ελένη Μπλέτσα

Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ρήγας

Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης

Graphic Design: GridFox Team Γιάννης Στιβανάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Τοπαλίδης

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Σαμαρτζής

Επικοινωνία: Αγλαΐα Παγώνα

ΔΙΑΝΟΜΗ

Αλέξανδρος Ρήγας: Κόλιας Παγουρόπουλος

Αντώνης Κρόμπας: Φώντας Καλαφατίδης

Trikalanews
Author: Trikalanews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Θεοδωρικάκος: «Οι έλεγχοι για την προστασία των καταναλωτών θα συνεχιστούν»

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος στον MEGA: Συνεχείς έλεγχοι για προστασία καταναλωτών, νέα Ανεξάρτητη Αρχή, στήριξη τιμών και διαφάνεια στην αγορά.

Read More


Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ 29/9–3/10: 1,19 δισ. ευρώ σε 1,78 εκατ. δικαιούχους

Συνολικά 1,19 δισ. ευρώ θα καταβληθούν σε 1,78 εκατ. δικαιούχους από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ την περίοδο 29 Σεπτεμβρίου – 3…

Read More


Νίκη Κεραμέως: Έρχεται πρόγραμμα-ανάσα για άνεργες μητέρες

Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε στον ΣΚΑΪ νέο πρόγραμμα ΔΥΠΑ για 10.000 άνεργες μητέρες με επιδότηση έως 80% και διάρκεια 12–15…

Read More


Σκοτάδι σε Τρίκαλα και χωριά: το πρόγραμμα διακοπών ρεύματος

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε Τρίκαλα και χωριά από 29 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2025 λόγω τεχνικών εργασιών.

Read More


Τρίποντο για Μετέωρα, Νεοχώρι και Λυγαριά. Στο χειρουργείο ο Ηλίας Πατσιαούρας της ΑΕΦΑ

Με νίκες ξεκίνησαν Μετέωρα, Νεοχώρι και Λυγαριά το πρωτάθλημα. Στο χειρουργείο ο Ηλίας Πατσιαούρας της ΑΕΦΑ μετά από σοβαρό τραυματισμό.

Read More


Σύλλογος Δρομέων Τρικάλων: Δυναμική συμμετοχή στο Meteora Trail Run 2025

Μεγάλη παρουσία του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων στο Meteora Trail Run 2025 με πολυπληθή συμμετοχή και σημαντικές διακρίσεις στις διαδρομές 22…

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.