Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στέργιος Παπαθεοδώρου: Δεν αλλάζουν προς το καλύτερο οι εργασιακές σχέσεις για τις Καθαρίστριες του Νοσοκομείο Τρικάλων

Τοποθέτηση-παρέμβαση του γραμματέα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρικάλων στην εκδήλωση του Νοσοκομείου για τις καθαρίστριες.

Το κίνημα των καθαριστριών, κομμάτι του ελληνικού εργατικού κινήματος , ξεκίνησε στις αρχές τις δεκαετίας του 2010. Ο αγώνας σε πανελλαδικό επίπεδο, έδωσε κουράγιο στις εργαζόμενες καθαρίστριες του Νοσοκομείου Τρικάλων να ξεκινήσουν τον αγώνα τους.

Έτσι έχουμε:

25 Ιουλίου 2014: Οι εργαζόμενες καθαρίστριες του Νοσοκομείου Τρικάλων ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους με αιτήματα:

-Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

-Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών και υπεργολαβιών.

-Άμεση πρόσληψη των καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων και σε όλα τα ιδρύματα, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

-Δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα

-Δωρεάν- αναβαθμισμένη υγεία-πρόνοια-περίθαλψη για την εργατική τάξη και το λαό

27 Ιουλίου 2014:Επαφή των καθαριστριών με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης και υπόσχεση
του τότε Διοικητή για εξεύρεση λύσης.

Ακολουθούν τις επόμενες μέρες με τη συνδρομή και συμπαράσταση του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων: απεύθυνση στην επιθεώρηση εργασίας, την 5η ΥΠΕ, τον αντιπεριφερειάρχη υγείας της περιφέρειας Θεσσαλίας. Από τη μεριά του ο εργολάβος απαντά με απολύσεις όσων καθαριστριών κινητοποιήθηκαν. Πραγματοποιείται συγκέντρωση των εργαζόμενων καθαριστριών και του Σωματείου στις 31Ιουλίου και διενέργεια εργατική διαφοράς στην επιθεώρηση εργασίας στις 1 Αυγούστου του 2014.

Περί τα τέλη του 2014 ο εργολάβος μηνύει όλους όσους συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των καθαριστριών, με στόχο να τρομοκρατήσει και να πετύχει απόλυτη σιγή, προκειμένου να συνεχίσει ανενόχλητος το έργο του. Διεξάγεται ένας δικαστικός αγώνας όπου οι κατηγορούμενοι γίνονται κατήγοροι.

Πάμε στο 2016:

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Νοσοκομείων (έπειτα από εξαγγελία της κυβέρνησης) για την ανάθεση των εργασιών καθαριότητας σε εργαζόμενους και εργαζόμενες με ατομικές συμβάσεις έργου, όπως και τις υπηρεσίες φύλαξης, αντί σε εργολάβους, εκτιμούμε, ότι δεν αλλάζουν προς το καλύτερο οι εργασιακές σχέσεις και οι αμοιβές αυτών που θα αναλάβουν την καθαριότητα και την φύλαξη των Νοσοκομείων.

1. Οι προσλήψεις γίνονται με συμβάσεις έργου και δεν πρόκειται  για απορρόφηση αυτών των εργαζομένων από το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμη πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

2. Η σύμβαση που υπογράφουν οι εργαζόμενοι δεν είναι σχέση εξαρτημένης εργασίας και δεν εξασφαλίζει καλοκαιρινή άδεια, αναρρωτικές άδειες, επιδόματα, κλπ. Το ωράριο εργασίας δεν θα είναι σταθερό 8ωρο, αλλά θα είναι και 6ωρο και 5ωρο, πράγμα που σημαίνει μικρότερο μεροκάματο.

3. Οι καθαρίστριες και οι καθαριστές στα Νοσοκομεία, πριν ήταν φθηνό εργατικό δυναμικό για τα κέρδη των εργολάβων, τώρα θα είναι φθηνό εργατικό δυναμικό για τα δημόσια νοσοκομεία-επιχειρήσεις.

Το αίτημα του κινήματος για αποπομπή των εργολάβων από την Δημόσια υγεία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά και για προσλήψεις των καθαριστριών-καθαριστών από τα Νοσοκομεία με πλήρη δικαιώματα, δεν ικανοποιείται, παρά μόνο αξιοποιείται η έξωση των εργολάβων από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για επικοινωνιακούς και πελατειακούς λόγους, αφού οι Διοικήσεις οι οποίες συστήνουν τις επιτροπές για τις προσλήψεις είναι διορισμένες από την κυβέρνηση.

Ο αγώνας μένει στη μέση. Είτε με την αλλαγή διοικητή είτε με αλλαγή κυβέρνησης επανέρχονται οι εργολάβοι και οι εργαζόμενοι σ' αυτούς θα είναι σε χειρότερο εργασικό καθεστώς από πριν.

Οι εργολάβοι τρύπωσαν στα νοσοκομεία με το πρόσχημα της μείωσης του κόστους της καθαριότητας των Νοσοκομείων, πράγμα που διέψευσε με τον πιο σαφή τρόπο το Σωματείο των εργαζόμενων του Νοσοκομείου Τρικάλων με τα στοιχεία που παρουσίασε  κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων των καθαριστριών του ιδρύματος το καλοκαίρι του 2014. Με το πρόσχημα της μείωσης του κόστους και η τωρινή καπιταλιστική κυβέρνηση, συνεχίζει το ίδιο αντεργατικό και εκμεταλλευτικό καθεστώς, βγάζοντας από τη μέση τον εργολάβο και κρατώντας στη θέση του το Νοσοκομείο-επιχείρηση.

Η μείωση του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων μπορεί και πρέπει να γίνει με την κατάργηση των μισθωμένων θέσεων των Διοικητών και Υποδιοικητών, των οποίων οι παχυλοί μισθοί είναι το αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους καπιταλιστές, τις κυβερνήσεις και τα κυβερνητικά κόμματα. Μπορεί να γίνει αν κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τους προμηθευτές μηχανημάτων και οχημάτων, ιατρικού και αναλώσιμου υλικού, σιτισμού, κλπ.

Ως εργατικό και λαϊκό κίνημα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και απαιτούμε από την ευρωβουλευτή, τους βουλευτές και τη διοίκηση δέσμευση γαι:

– Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να προσληφθούν με νόμο τώρα οι καθαρίστριες, οι εργαζόμενοι στους εργολάβους, καθώς και όλοι όσοι εργάζονται με ελάστικές μορφές απασχόλησης,με μόνιμη και σταθερή δουλειά, από το νοσοκομείο.

– Δημόσια, δωρεάν και αναβαθμισμένη υγεία –πρόνοια- περίθαλψη για την εργατική τάξη και το λαό.
Θεωρούμε ακόμα πως πρέπει να παλέψουμε για:

– Κρατική διοίκηση στα Νοσοκομειακά Ιδρύματα με εργατικό έλεγχο της συνέλευσης των εργαζομένων. Να καταργηθεί τώρα το τραπεζικό απόρρητο, να ανοίξουν όλα τα βιβλία για να ξέρουν οι εργαζόμενοι και ο λαός τι συμβαίνει με τις συμβάσεις και τις προμήθειες. Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την διασπάθιση και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Η εργατική πάλη θα νικήσει και οι εργατικοί αγώνες θα δικαιωθούν!

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι η εργατική τάξη να πραγματοποιήσει την ιστορική της αποστολή που δεν είναι άλλη από την ανατροπή και κατάργηση του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, του καπιταλιστικού συστήματος, και την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας χωρίς φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, χωρίς καταπίεση, χωρίς πολέμους και πρόσφυγες, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή