Τον Μάρτιο το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων πραγματοποίησε μια εκπαιδευτική επίσκεψη ζωής στην Πόλη των πόλεων, στη Βασιλεύουσα, στην Κωνσταντινούπολη, στην Πόλη!
Η αφορμή ήταν η Γ΄ στάση των Χαιρετισμών η οποία παραδοσιακά τελείται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίο στην Παναγία των Βλαχερνών όπου και αποδίδεται η δέουσα τιμή στον Ακάθιστο Ύμνο, ο οποίος ακούστηκε για πρώτη φορά την 8η Αυγούστου του 626, όταν η Πόλη σώθηκε από τη μεγαλύτερη ως τότε απειλή της ιστορίας της και ο λαός, θέλοντας να πανηγυρίσει τη σωτηρία του, την οποία απέδωσε στη συνδρομή της Θεοτόκου, έψαλε κατά την παράδοση, όρθιος τον «Ακάθιστο Ύμνο» στην Παναγία, εκφράζοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του «τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ».
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης μαθητές του σχολείου συμπράττοντας με το Μουσικό Σχολείο Καβάλας και το 6ο ΓΕΛ Καβάλας παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παναγίας των Βλαχερνών ενώπιον του Παναγιοτάτου Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και των επισήμων προσκεκλημένων από τους οποίους και καταχειροκροτήθηκαν. Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν το Ζάππειο Γυμνάσιο-Λύκειο και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, δύο από τα τρία ελληνικά εναπομείναντα σχολεία της Πόλης, όπου ξεναγήθηκαν και φιλοξενήθηκαν.
Παράλληλα απέδωσαν την Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μουχλίου χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αλικαρνασσού κ. Αδριανού.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αντάλλαξαν δώρα σε κάθε επίσκεψή τους, στα σχολεία και στους Ιερούς Ναούς, επισκέφτηκαν το Πατριαρχείο, την Αγιά Σοφιά, ξεναγήθηκαν στον Ιππόδρομο, απόλαυσαν την κρουαζιέρα τους στον χιλιοτραγουδισμένο Βόσπορο και ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό της Ανατολής μέσα από τα ιστορικά μνημεία, την τοπική κουζίνα αλλά και τους ανθρώπους που γνώρισαν. Σημειωτέον ότι όλοι μας υποδέχτηκαν με συγκίνηση, αγάπη και χαρά, επειδή, όπως τόνισαν, σε μας έβλεπαν αδελφούς από την Ελλάδα. Μεγάλη υπήρξε και η δική μας συγκίνηση. Βαδίσαμε στα χνάρια της ιστορίας, σε μια πόλη η οποία αποτέλεσε το σύμβολο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και υπήρξε η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η εκπαιδευτική επίσκεψη αποτέλεσε ένα άριστο βιωματικό μάθημα για τους μαθητές μας και τους έδωσε την ευκαιρία να προσεγγίσουν σημαντικές προσωπικότητες και να παρουσιάσουν τις μουσικές τους ικανότητες εκτός σχολείου σε τόπους σημαντικής ιστορικής αξίας. Ευχαριστίες πολλές οφείλουμε τόσο στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι φρόντισαν και την παραμικρή λεπτομέρεια της επίσκεψης μουσικά και οργανωτικά, στις κυρίες Μαρία Κοσβύρα, Δήμητρα Κοσβύρα, Δήμητρα Καλλιάρα και στον κύριο Γεώργιο Κουβέλα, όσο και στους γονείς των υπέροχων μαθητών μας οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους και πραγματοποιήσαμε την επίσκεψη αυτή. Η αγάπη για το έργο μας, η συνεργασία και η αφοσίωση δεν μπορεί παρά να μας οδηγούν σε ασφαλή μονοπάτια γνώσης και εμπειριών. Η Βασιλεύουσα είναι ήδη στην καρδιά μας!
Βασιλική Λύτρα
Η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων.