Θεσσαλια

Στις …ράγες της ηλεκτροκίνησης η γραμμή Παλαιοφάρσαλος -Καλαμπάκα

Κώστας Αγοραστός: Κάνουμε πράξη το όραμα των Θεσσαλών

28 Jun 2018

Κώστας Αγοραστός: Κάνουμε πράξη το όραμα των Θεσσαλών

Δημοπρατείται το έργο «Ηλεκτροκίνηση, Σηματοδότηση-Τηλεδιοίκηση και ETCS L1 της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος -Καλαμπάκα», προϋπολογισμού 54.181.148,71 ευρώ.

«Βάλαμε στις  «ράγες» την υλοποίηση της ηλεκτροκίνησης του θεσσαλικού σιδηροδρόμου που αλλάζει το μεταφορικό τοπίο στη Θεσσαλία. Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και δώσαμε την έγκριση δημοπράτησης του έργου ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης και ETCS L1 της υφιστάμενης γραμμής Παλαιοφάρσαλου – Καλαμπάκας και με στρατηγική συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ αισιοδοξούμε μέσα στο επόμενο διάστημα να δημοπρατηθεί και το ανάλογο έργο Λάρισας – Βόλου», τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας "Κάνουμε πράξη το όραμα των Θεσσαλών".

Η διακήρυξη και τεύχη δημοπράτησης του ενταγμένου έργου στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020 έργου, υποβλήθηκαν σε τελική μορφή από την ΕΡΓΟΣΕ – Δικαιούχος και Φορέας υλοποίησης του έργου – στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Θεσσαλίας και μετά από έλεγχο δόθηκε η προβλεπόμενη στο ΕΣΠΑ «προέγκριση» προκειμένου πλέον να ξεκινήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ε.Ε. και εθνικούς πόρους.

Αφορά στην εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και αυτόματης προστασίας συρμών ETCS (European Train Control System) της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας μήκους 80 χλμ. Το τμήμα γραμμής αρχίζει στην Χιλιομετρική Θέση (Χ.Θ.) 303+100 με μέτρηση Πειραιάς – Πλατύ (Χ.Θ. 0+000,00 με μέτρηση Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα) και τελειώνει στην Χ.Θ. 80+441,00,  στο πέρας του Σιδηροδρομικού Σταθμού (Σ.Σ.) Καλαμπάκας.
Συγκεκριμένα στο έργο περιλαμβάνεται:

  • Η κατασκευή των απαραιτήτων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.
  • Η κατασκευή του ηλεκτρονικού συστήματος σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση από το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας Λάρισας για την σηματοτεχνική εξασφάλιση της γραμμής από τη Χ.Θ. 303+100 με μέτρηση Πειραιάς – Πλατύ (0+000,00 με μέτρηση Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα), έως την Χ.Θ. 80+441 στο πέρας του Σ.Σ. Καλαμπάκας, καθώς και η εγκατάσταση συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών ETCS.
  • Η κατασκευή συστήματος ηλεκτροκίνησης με ένα υποσταθμό τροφοδοσίας 150kv/25kv/50Hz ισχύος 2Χ15MVA και πλήρως αντισταθμισμένη εναέρια γραμμή επαφής 25 kV/50Hz, με τηλεδιοίκηση (SCADA) από το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας Θεσσαλονίκης.
  • Η κατασκευή μιας παρακαμπτηρίου στον Σ.Σ. Σοφάδων με τις απαραίτητες σιδηροδρομικές εργασίες υποδομής και επιδομής και μια νέα αποβάθρα.
  • Η κατασκευή 4 νέων Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδης Διάβασης (ΑΣΙΔ) και αναβάθμιση 6 υφιστάμενων ΑΣΙΔ για λόγους διασύνδεσης με το σύστημα σηματοδότησης.

Για την υλοποίηση του έργου περιλαμβάνονται συμπληρωματικά:

  • Η σύνδεση του Υποσταθμού (Υ/Σ) Τρικάλων με το δίκτυο της ΔΕΗ.
  • Οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του Υ/Σ Τρικάλων και των πυλώνων της γραμμής μεταφοράς της ΔΕΗ.
  • Οι μετατοπίσεις/υπερυψώσεις των δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ) για τις ανάγκες της ηλεκτροκίνησης.

Με την κατασκευή του έργου, το τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, που αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Σιδηροδρομικού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), θα είναι πλήρως ηλεκτροκινούμενο και θα περιλαμβάνει σύγχρονα συστήματα Σηματοδότησης και Τηλεπικοινωνιών, καθώς και αυτόματης προστασίας συρμών ETCS που θα οδηγήσουν στην αύξηση του επιπέδου ασφαλείας και άνεσης των μετακινήσεων κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, στην αύξηση της ταχύτητας κίνησης και την ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων, κάνοντας το υπόψη σιδηροδρομικό τμήμα εφάμιλλο των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Σιδηροδρομικών Δικτύων.

Ειδικότερα: η εγκατάσταση των υπόψη συστημάτων ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και αυτόματης προστασίας συρμών ETCS θα έχει ως αποτέλεσμα:

  • τη δυνατότητα σε συρμούς, εξοπλισμένους με σύστημα ETCS on board, προερχομένους ακόμα και από άλλα κράτη, να εισέρχονται στο εν λόγω τμήμα γραμμής, με πλήρη συμβατότητα, επιτήρηση και ασφάλεια,
  • την ικανοποίηση των απαιτήσεων διαλειτουργικότητας και τη λειτουργία της γραμμής ως τμήμα των Διευρωπαϊκών Σιδηροδρομικών Δικτύων,
  • την πλήρη σηματοτεχνική κάλυψη της κυκλοφορίας των συρμών,
  • τη διασύνδεση με το υφιστάμενο σύστημα σηματοδότησης του Σ.Σ. Παλαιοφαρσάλου,
  • την πλήρη σηματοτεχνική κάλυψη κατά την είσοδο / έξοδο των συρμών στο Σιδηροδρομικό Άξονα ΠΑΘΕ,
  • την τηλεδιοίκηση του τμήματος Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας, από το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας της Λάρισας,
  • τη διευκόλυνση της συντήρησης και άρσης βλαβών, με υπερσύγχρονα συστήματα καταγραφής συμβάντων και σφαλμάτων
  • την ένταξη των υφιστάμενων ΑΣΙΔ εντός των Σ.Σ. Σοφάδων, Καρδίτσας, Τρικάλων και Καλαμπάκας, στο σύστημα σηματοδότησης.

 

trikalanews
Author: trikalanews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το trikalanews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!



Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή 50χρονος Τρικαλινός Αχιλλέας Παπαδημητρίου
Κοινωνικά

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή 50χρονος Τρικαλινός Αχιλλέας Παπαδημητρίου

Θλίψη στα Τρίκαλα για τον αιφνίδιο θάνατο του 50χρονου Αχιλλέα Παπαδημητρίου. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 27 Αυγούστου στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μεγαλοχωρίου.

Read More


Κώστας Σκρέκας: Δυναμική πρόοδος και νέες προοπτικές από τη Θεσσαλονίκη
Ελλάδα Πρωτοσέλιδα

Κώστας Σκρέκας: Δυναμική πρόοδος και νέες προοπτικές από τη Θεσσαλονίκη

Ο Κώστας Σκρέκας μίλησε σε εκδήλωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη για την πρόοδο της Βόρειας Ελλάδας, την οικονομία, τις επενδύσεις και την κινητοποίηση ενόψει ΔΕΘ

Read More


Έφυγε από τη ζωή στα 75 της η Ελένη Καρακίτσου
Κοινωνικά

Έφυγε από τη ζωή στα 75 της η Ελένη Καρακίτσου

Η Ελένη Καρακίτσου απεβίωσε στα 75. Η κηδεία της θα γίνει 27 Αυγούστου 2025, 6:30 μ.μ., στην Αγία Μαρίνα Τρικάλων.

Read More


ΑΕΤ: Τρέξιμο, γυμναστήριο και συνέχεια στην προετοιμασία
Αθλητικα

ΑΕΤ: Τρέξιμο, γυμναστήριο και συνέχεια στην προετοιμασία

Η ΑΕΤ μπαίνει σε ρυθμούς Α’ Ερασιτεχνικής με τρέξιμο, γυμναστήριο και πλήρη διάθεση παικτών από τον Σεπτέμβρη. Στόχος η κορυφή και η ανάπτυξη της ακαδημίας.

Read More


Ακαδημία Δαναός: Ξεκίνησαν προπονήσεις και εγγραφές νέων αθλητών
Αθλητικα

Ακαδημία Δαναός: Ξεκίνησαν προπονήσεις και εγγραφές νέων αθλητών

Η Ακαδημία Δαναός ξεκίνησε προπονήσεις και καλεί αγόρια και κορίτσια 7-17 ετών να εγγραφούν στα τμήματα μπάσκετ.

Read More


Ευχαριστήριο – Οικογένεια Γεωργίου Τσικρικά
Κοινωνικά

Ευχαριστήριο – Οικογένεια Γεωργίου Τσικρικά

Η οικογένεια Γεωργίου Τσικρικά ευχαριστεί όσους παρευρέθηκαν στην κηδεία του αγαπημένου τους, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση.

Read More


Ακυρώθηκε η συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στα Τρίκαλα
Διαβάστε επίσης Τα νέα της πόλης

Ακυρώθηκε η συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στα Τρίκαλα

Η προγραμματισμένη συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στις 28 Αυγούστου 2025 στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων ακυρώθηκε, όπως ενημέρωσε η εταιρεία παραγωγής τον Δήμο Τρικκαίων.

Read More


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τρίκαλα 27–29 Αυγούστου
Πρωτοσέλιδα Τα νέα της πόλης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τρίκαλα 27–29 Αυγούστου

Αλλαγές στην κυκλοφορία στα Τρίκαλα από 27 έως 29 Αυγούστου λόγω έργων ΔΕΥΑΤ και οικοδομικών παρεμβάσεων. Δείτε ποιες οδοί επηρεάζονται.

Read More


Τρικαλινά ταλέντα στις υποδομές της ΑΕΛ
Αθλητικα

Τρικαλινά ταλέντα στις υποδομές της ΑΕΛ

Αρκετοί νεαροί ποδοσφαιριστές από Τρίκαλα μετακινούνται στις υποδομές της ΑΕΛ, αποδυναμώνοντας το τοπικό ποδόσφαιρο αλλά ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στην καριέρα τους.

Read More


Έφυγε από τη ζωή η Παρασκευή Μπουντούρη σε ηλικία 71 ετών
Κοινωνικά

Έφυγε από τη ζωή η Παρασκευή Μπουντούρη σε ηλικία 71 ετών

Η συνταξιούχος νηπιαγωγός Παρασκευή Μπουντούρη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών. Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη 27 Αυγούστου στα Σαράγια Τρικάλων.

Read More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.