Η ευρύτερη περιοχή αυτού του χωριού, στον πρώτο τόμο της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους. εργο ως γνωστόν αξιόλογο και επιστημονικό, χαρακτηρίζεται ως κοιτίδα των Ιώνων. Και στους αρχαίους χάρτες το παρακείμενο ποτάμι, ονομάζεται Ίων.
Στους τρεις λόφους , νοτιοδυτικά του χωριού, βρέθηκαν δεκάδες “εργαλεία” ΝΕΟΛΙΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. Στους δύο απ΄ αυτούς υπάρχουν μικρά σπήλαια.
Κοντά στον κεντρικό βραχώδη λόφο, υπάρχει λαξευμένο στην πέτρα τάφος -λάρνακα. Φυλάσσονται μερικά ευρήματα στο Λαογραφικό Μουσείο της Αχλαδέας και αποτελούν μαρτυρια για την αρχαιολογική αξία του χώρου αυτού.
Αντί ενδιαφέροντος και προστασίας του συγκεκριμένου τόπου ετοιμάζεται να γίνει ΛΑΤΟΜΕΙΟ για τις ανάγκες του δρόμου Ε65, και μάλιστα με τις εγκρίσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Τρικάλων.
Αντί να προστατευτεί ο τόπος από την Αρχαιολογική Εφορία, γίνεται η υπεύθυνη Δημόσια Υπηρεσία: Αρχαιολογική ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.
Αντί να στείλουν ειδικούς επιστήμονες να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να διαφυλάξουν την “ΙΣΤΟΡΙΑ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ μας” ενδίδουμε στα οικονομικά συμφέροντα των ΕΤΑΙΡΙΩΝ και ύστερα “κλαίμε” για τις χαμένες- κλεμμένες αρχαιότητες, ενώ εμείς οι ιδιοι τις καταστρέφουμε.
Δεν μπορεί άραγε, η ΕΤΑΙΡΙΑ να βρει έναν άλλο χώρο εξόρυξης πέτρας, παρά πρέπει να εξαφανίσει έναν τόπο, όπου αποδεδειγμένα είναι αρχαιολογικός χώρος.
Αν αγαπάτε τον τόπο σας και την ιστορία του, αποδείξτε το εμπράκτως.
Απευθύνουμε έκκληση στους ανθρώπους με ευαισθησία και αγάπη για την ιστορία μας ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.
π.Αθανάσιος Τσιαούσης (καταγόμενος εξ΄ Αχλαδέας)
Πρωτοπρεσβύτερος Ι. Μ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
Καθηγητής-Ερευνητής
Ιωάννης Τσιαούσης
Τμήμα Φυσικής
Τομέας Στερεάς Κατάστασης
Θεσσαλονίκη