Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στο «Χρυσοπράσινο Φύλλο» το 4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων

Η εκπαιδευτική επίσκεψη διάρκειας (05) πέντε ημερών των τριών συνοδών καθηγητών και των δεκαεπτά  (17) μαθητών/τριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο Διετές Διεθνές Δίκτυο «Χρυσοπράσινο Φύλλο», ήταν επιτυχής.

Το Διεθνές Δίκτυο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας  εδώ και 29 χρόνια και στην Ελλάδα το συντονίζει το ΚΠΕ Αργυρούπολης. Διανύουμε τη δεύτερη σχολική χρονιά της διετίας 2021-23 και στο 4ο Πειραματικό Λύκειο Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» υλοποιείται περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο:

«Η Πολιτιστική Κληρονομιά ως εφαλτήριο επιχειρηματικότητας».

  • Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών του Λυκείου μας σχετικά με τη γνωριμία του Ν. Τρικάλων δια ζώσης και με τη βοήθεια του διαδικτύου, την προστασία του περιβάλλοντος και τη σημασία της τουριστικής ανάπτυξης.
  • Η προστασία της φύσης και γενικότερα του περιβάλλοντος είναι θέματα που απασχόλησαν τον άνθρωπο από πολύ παλιά.
  • Στη σημερινή εποχή τα ζητήματα αυτά ήρθαν στο προσκήνιο, όταν η υποβάθμιση του περιβάλλοντος άρχισε να απειλεί την υγεία και την παραγωγική ζωή του ανθρώπου.
  • Ο τουρισμός παρουσιάστηκε ως όργανο για παραγωγή εργασίας, μείωση της φτώχειας και της βιώσιμης ανθρώπινης ανάπτυξης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Λύκειο Α΄ Εθνάρχη  Μακαρίου  Γ΄ Πάφου της Κύπρου. Τη πρώτη σχολική χρονιά πραγματοποιούνται ανταλλαγές των συντονιστών εκατέρωθεν και τίθενται οι στόχοι και το πλαίσιο συνεργασίας. Τη δεύτερη σχολική χρονιά τα προγράμματα στα Σχολεία ολοκληρώνονται και πραγματοποιούνται συναντήσεις παρουσιάσεων των εργασιών στις σχολικές κοινότητες και στις τοπικές κοινωνίες με συμμετοχή μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών και από τις δύο χώρες.

Στις συναντήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στις εκπαιδευτικές αποστολές παίρνουν μέρος προσεκτικά επιλεγμένοι/ες μαθητές και μαθήτριες από κάθε Σχολείο με δύο ή τρεις συνοδούς για τη Β/θμια εκπαίδευση.

Βέβαια, στα προγράμματα παίρνουν μέρος πολύ περισσότερα παιδιά. Στη Β/θμια η φιλοξενία των μαθητών/τριών γίνεται από τις οικογένειες των παιδιών με αμοιβαιότητα. Εκτός από τις εκδηλώσεις στα Σχολεία, πραγματοποιείται κεντρική πανηγυρική εκδήλωση και γίνονται εκδρομές και επισκέψεις σε χώρους με ιστορικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Η επίσκεψη στην Πάφο  έγινε Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 μετατέθηκε λίγες μέρες λόγω απεργίας των ελεγκτών αερομεταφοράς. Αναχωρήσαμε στις 16:00 από το 4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» με το λεωφορείο με προορισμό το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» . Φτάσαμε στο αεροδρόμιο κατά τις  20:00 π.μ. Έγινε ο έλεγχος και η επιβίβαση στο αεροπλάνο χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Πάφου στις 23:55 π.μ.  και με το λεωφορείο πήγαμε στο χώρο του σχολείου, όπου οι οικογένειες παρέλαβαν τους μαθητές/τριες.

Ακολούθησε η τακτοποίηση των καθηγητών στο ξενοδοχείο.

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023  έγινε άφιξη των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών στο Λύκειο Α΄ Εθνάρχου Μακαρίου Γ΄ Πάφου. Έγινε η παρουσίαση (σε μορφή .pptx)  των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων των σχολείων και ακολούθησε καλωσόρισμα  με προσφορά μικρού γεύματος και σύντομη ξενάγηση στο Σχολείο. Στο σχολείο  το 2014 εγκαινιάστηκε η αίθουσα Ευαγόρα Παλληκαρίδη  σε μια προσπάθεια του Σχολείου του, του Ελληνικού Γυμνασίου Πάφου, είναι να κρατήσει φωτεινό παράδειγμα τη δράση και τη θυσία του ήρωα για τους μαθητές/τριες των επόμενων γενεών, οι οποίοι επισκέπτονται την τάξη του. Εν συνεχεία επισκεφτήκαμε το Εθνογραφικό Μουσείο της Πάφου και έγινε σύντομη ξενάγηση στο Κέντρο της Παλιάς Πόλης.

Ακολούθησε παραλαβή των μαθητών/τριών από τις οικογένειες για φαγητό και ξεκούραση.

Την επόμενη ημέρα Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 από το χώρο του σχολείου αναχωρήσαμε για μια επίσκεψή στα Κούκλια  Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στην τοποθεσία όπου βρισκόταν η Παλαίπαφος, έδρα του βασιλείου της Πάφου, ενός από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια. Γι’ αυτό κι ολόκληρη η περιοχή του, περιλαμβανομένου και του χώρου όπου βρίσκονται κτισμένα τα σημερινά σπίτια του χωριού, αποτελεί σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο.

Έχουν γίνει κατά καιρούς ανασκαφές και, μεταξύ των κυριότερων καταλοίπων που μπορεί κάποιος να δει σήμερα είναι ο περίφημος ναός της Παφίας Αφροδίτης, άλλα ερείπια οικοδομημάτων, κατάλοιπα των οχυρώσεων της Παλαίπαφου και τύμβου που είχαν ανεγείρει οι Πέρσες όταν πολιόρκησαν την πόλη κατά την επανάσταση του 499 π.Χ.. Επίσης υπάρχουν πολλοί τάφοι διαφόρων περιόδων.

Πολλά και σημαντικά κινητά ευρήματα προέρχονται από την περιοχή των Κουκλιών, εκ των οποίων αρκετά εκτίθενται στο τοπικό αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στο χωριό και στεγάζεται στη μεσαιωνική έπαυλη στα νότιά του. Έγινε ξενάγηση και οι μαθητές/μαθήτριες επισκέφτηκαν το Μουσείο, συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες και επισκέφτηκαν εργαστήρια κατασκευής τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Ακολούθησε η επίσκεψη στην  Πέτρα του Ρωμιού, τον γνωστό  βράχο της Αφροδίτης. Βρίσκεται κατά μήκος του κεντρικού δρόμου που οδηγεί από την Πάφο προς την Λεμεσό. Ο συνδυασμός της ομορφιάς της περιοχής και η θέση της στην μυθολογία ως γενέτειρας της Αφροδίτης την έχουν καταστήσει δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο σχολείο και έγινε παραλαβή των μαθητών/τριών από τις οικογένειες.

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 οι μαθητές/τριες  παρακολουθήσαν τη σχολική εορτή και μια μαθήτριά του σχολείου μας, η Μπουρλιού Αγγελική συμμετείχε με τους συμμαθητές της Πάφου και τραγούδησε την Ωδή στον Καραϊσκάκη στη σχολική γιορτή και στη γιορτή του Δήμου Πάφου που είχε ετοιμάσει ο Δήμος για την 25η Μαρτίου. Μετά τη γιορτή καθηγητές, μαθητές, μαθήτριες παρακολούθησαν μια ταινία που ετοιμάσαμε για την εισβολή στην Κύπρο με τη βοήθεια των συμμαθητών από την Κύπρο, των καθηγητριών και των ανθρώπων που συμμετείχαν ως πληροφορητές  στον όμιλο της προφορικής ιστορίας σε συνεργασία με τον  όμιλο «Κινηματογραφικό Εργαστήρι» του συντονίζει η κ. Βάγγου.

Μπορείτε να δείτε την ταινία μας εδώ.

Η συγκίνηση όλων των θεατών ήταν μεγάλη και στα μάτια όλων έτρεχαν δάκρια. Η ταινία τεκμηρίωσης: Κύπρος , μια αφήγηση, μια ιστορία είναι μια ταινία που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και του Λυκείου Α΄ Εθνάρχου Μακαρίου Γ΄ Πάφου. Πρόκειται για μια  προσπάθεια συνάντησης με την ιστορία και ανίχνευσης της τραγωδίας της Κύπρου μέσα από την προφορική ιστορία της κ. Χριστίνας Κωνσταντούλα που έζησε τον Αττίλα (καθώς έμενε δίπλα στην Πράσινη γραμμή), και από μαρτυρίες συγγενών των κατοίκων της Κερύνειας, της Αμμοχώστου και άλλων περιοχών που ακόμα και σήμερα δε θέλουν να μιλούν για εκείνα τα γεγονότα ούτε να τα θυμούνται.

Η ταινία εμπλουτίζεται με οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο τεκμηρίωσης της ΕΡΤ και από πρωτότυπη  μουσική-τραγούδι από μαθήτρια του σχολείου μας. Η ταινία μας προσπαθεί να δείξει-τη στιγμή μάλιστα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται- ότι η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα του Κυπριακού προβλήματος και η συχνά οξεία αντιπαράθεση γύρω από τις διάφορες πτυχές του στη διεθνή και εσωτερική πολιτική σκηνή φανερώνουν πόσο δύσκολο είναι ακόμα και σήμερα να μιλάμε για Κράτος δικαίου, δημοκρατία και σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών.

Την επόμενη μέρα Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 οι μαθητές/μαθήτριες παρακολούθησαν την παρέλαση και στη συνέχεια είχαν ελεύθερο χρόνο  να γευματίσουν με τους συμμαθητές τους και να ετοιμαστούν για την αναχώρηση. Η Πτήση επιστροφής ήταν Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, στις 18.05 φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη στις 20.00. Αναχωρήσαμε και επιστρέψαμε στο χώρο του σχολείου περίπου στις 12:00.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί στόχοι της εκδρομής επιτεύχθηκαν. Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια προετοιμασίας, αναζήτησης υλικού και δημιουργίας των κειμένων για την δημιουργία της ταινίας και της παρουσίασης  του περιβαλλοντικού προγράμματος «Η Πολιτιστική Κληρονομιά ως εφαλτήριο επιχειρηματικότητας» είναι εξαιρετικές. Έμαθαν για τον τόπο τους και τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, για την εισβολή στην Κύπρο, ξενάγησαν τους συμμαθητές/τριες  τους στην όμορφη πόλη μας αρχές Δεκέμβρη,  και ξεναγήθηκαν στην όμορφη Πάφο, όπου τα Τρίκαλα είναι γνωστά από τις δράσεις που οργανώνουν οι δύο Δήμοι Τρικκαίων και Πάφου.

Όσον αφορά στις υπηρεσίες του τουριστικού γραφείου Lipas travel έχουμε να αναφέρουμε τα εξής: Όλες οι συμφωνηθείσες, βάσει συμβολαίου, με το πρακτορείο υπηρεσίες τηρήθηκαν στο ακέραιο. Οι οδηγοί του λεωφορείου,  ήταν πολύ φιλικοί και εξυπηρετικοί, μας συνόδευαν κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων με το λεωφορείο κατά τη μεταφορά μας από το σχολείο προς το αεροδρόμιο και από το αεροδρόμιο προς Τρίκαλα. Πριν την αναχώρηση έγινε και έλεγχος από την Τροχαία Τρικάλων στο λεωφορείο και πριν την επιστροφή από τη Θεσσαλονίκη έγινε έλεγχος από την Τροχαία Θεσσαλονίκης. Δεν υπήρξαν προβλήματα υγείας ή τραυματισμού των μαθητών/τριών.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους γονείς των 17 μαθητών – μαθητριών τους συντονιστές καθηγητές κ. Βάγγου Ευφροσύνη, Γκουγκουστάμο Σπύρο και Ζάχο Ζαχαρία    για τη βοήθεια και τον συντονισμό ολοκλήρωσης της εργασίας και τους συνοδούς/συντονιστές που συνόδεψαν τα παιδιά,  Γκουγκουστάμο Σπύρο και Ζάχο Ζαχαρία. Πολλές ευχαριστίες στο πρακτορείο Lipas travel για το άρτια οργανωμένο ταξίδι. Ευχαριστίες στο Επιμελητήριο Τρικάλων, τη ΔΔΕ Τρικάλων, την Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο Τρικκαίων για τη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να αποκτήσουν οι μαθητές/τριές μας προσαρμοστικές δεξιότητες, δεξιότητες κριτικής σκέψης, επικοινωνιακές δεξιότητες, πειθαρχίας ευγένειας, σεβασμού κ.ά. .

Τέλος, θερμές  ευχαριστίες στο Σύλλογο Διδασκόντων για κάθε στήριξη. Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω ένθερμα τον Ανδρέα Ιωσήφ, Διευθυντή του Λυκείου Α΄ Πάφου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, για την άριστη φιλοξενία και υποδοχή !!! Θερμές ευχαριστίες οφείλω στην Ελίτα Γεωργίου, υπεύθυνη του προγράμματος «Χρυσοπράσινο Φύλλο» για την ωραία συνεργασία που είχαμε αυτά τα δυο χρόνια, και τις συναδέλφισσες Κούρτη Μαρία και τη Στεφανοπούλου Σοφία που μοιραστήκαμε όμορφες στιγμές.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη νέα γενιά, στους μαθητές και τις μαθήτριές μας,  για την διάθεσή τους να συμμετέχουν, να κατανοήσουν τους ανθρώπους και τις ανθρώπινες σχέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα εκτός από τη δυνατότητα που είχαν για την προώθηση των τοπικών εθίμων, τεχνών και παραδόσεων η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα βελτίωσε τις προσπάθειες τους να μαθαίνουν, να προοδεύουν και να  καλλιεργούν το πνεύμα τους !!!

Η συντονίστρια του Προγράμματος και Διευθύντρια του

4ου  Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»

 Μαριάννα Αποστόλου

Καθηγήτρια Γαλλικών

 

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή