Με προσοχή παρακολουθούν το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας στην Κρήτη, οι σεισμολόγοι, μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στην περιοχή της Μεσαράς λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης και τους αρκετούς άλλους μικρότερης έντασης που ακολούθησαν, με μεγαλύτερη μέχρι στιγμής αυτήν των 4,3 βαθμών, που καταγράφηκε στις 2:52 τα ξημερώματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, μέσα σε μία μόλις ώρα, έχουν καταγραφεί τέσσερις δονήσεις μεγέθους, 3,9 Ρίχτερ (στις 02:11), 3,9 Ρίχτερ (στις 02:20), 4,3 Ρίχτερ (στις 02:52) και 4,1 Ρίχτερ (στις 03:10), με σεισμολόγους να σημειώνουν την ανάγκη, οι αρμόδιες αρχές, να λαμβάνουν μέτρα προστασίας «είτε έχουμε σεισμό είτε δεν έχουμε». Εκτιμούν δε ότι θα υπάρξουν αρκετοί μετασεισμοί τις επόμενες ώρες και ορισμένοι θα γίνουν αισθητοί, ενώ υπογραμμίζουν ότι ο σεισμός των 5,1 δεν έχει σχέση με το Αρκαλοχώρι.
Ανάστατοι οι κάτοικοι
Από τον σεισμό υπήρξαν κάποιες ζημιές σε καταστήματα στα Μάταλα ενώ η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Ολοι οι σεισμοί προέρχονται από το ίδιο επίκεντρο, την περιοχή Μοίρες, νότια του Ηρακλείου και για τον λόγο αυτό, άλλωστε, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους του νομού. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, στην περιοχή της Μεσαράς, αλλά και σε άλλα σημεία του νομού βγήκαν από τα σπίτια τους, μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ.
Μάλιστα, αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, οι πολίτες έλαβαν έκτακτο sms στα κινητά τηλέφωνα, που τους καλούσε να λάβουν μέτρα προστασίας.
«Επιβάλλεται προσεκτική παρακολούθηση
Σύμφωνα με τον σεισμολόγος Άκης Τσελέντη, ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ, «αποτελεί συνέχεια της ακολουθίας που ξεκίνησε πριν δύο ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή στη περιοχή υπάρχουν αρκετά ρήγματα διατηρώ μια μικρή επιφύλαξη. Πάντως πρόκειται για μια περιοχή με όχι ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα στο συγκεκριμένο σημείο. Δηλαδή, δεν είναι συνηθισμένη η περιοχή να δίνει ισχυρούς σεισμούς.
Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι πλαγιοκατακόρυφο με διεύθυνση Ανατολή – Δύση και έχει κλίση προς Βορρά. Κατά πάσα πιθανότητα το Βόρειο τμήμα του «έπεσε» σχετικά με το Νότιο. ΔΕΝ ΕΧΕΙ σχέση με το Αρκαλοχώρι ούτε με το Ηράκλειο. Λόγο της μικρής απόστασης όμως από το Ηράκλειο και του μηχανισμού γένεσης έγινε πολύ αισθητό, όπως θα γίνουν και οι αναμενόμενοι (ΜΕΤΑ)σεισμοί» και είχε συμπληρώσει πως «τις επόμενες ώρες λόγω του μικρού εστιακού βάθους θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς», κάτι που έγινε.
Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ».
«Δεν χρειάζεται ανησυχία, αλλά ψυχραιμία. Η περιοχή δεν βγάζει μεγάλους σεισμούς, δεν έχουμε ιστορικούς σεισμούς. Αλλά, πάντα υπάρχει το αλλά. Όταν γίνεται ένας σεισμός 5,1 Ρίχτερ πάνω στο νησί και όχι σε θαλάσσιο χώρο, όταν έχουν προηγηθεί και μικρότεροι, τότε χρειάζεται παρακολούθηση» είπε ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο Cretalive.
«Εγώ θα πω αυτό που λέω πάντα. Οι δήμοι πρέπει να λαμβάνουν υποχρεωτικά μέτρα. Είτε έχουμε σεισμό είτε δεν έχουμε πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας» τονίζει.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα: «Είμαστε σε αναμονή να δούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός. Δεν συνδέεται με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι».