Αρχής γενομένης με την καταγγελία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως για την σύμβαση του Υπουργείου Παιδείας και της γνωστής πολυεθνικής για την σχολική τηλεκπαίδευση, ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των δύο πλευρών διαδέχεται η μία την άλλη.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την «ότι αφενός έδωσε εκατομμύρια με απευθείας αναθέσεις στην εταιρεία και αφετέρου ότι μετατρέπει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών σε πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης και επεξεργασίας από τους ιδιώτες».
Η ανακοίωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
«Με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, χωρίς καν σχετική ανακοίνωση προς τους αρμόδιους συντάκτες Παιδείας, η κα Κεραμέως ανάρτησε στα μουλωχτά τις συμβάσεις του υπουργείου της με τη CISCO για την τηλε-εκπαίδευση.
Εν όψει της σημερινής κοινοβουλευτικής απάντησης στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, η κα υπουργός αναγκάστηκε να προσποιηθεί ότι ανταποκρίνεται στο εδώ και ένα χρόνο αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να δώσει στη δημοσιότητα τις σκανδαλώδεις συμβάσεις».
Ακολούθως την κατηγορεί ότι «όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που η κ. Κεραμέως με πονηρό τρόπο ανάρτησε προκύπτει ότι όσα εμφάνιζε ως δωρεά μέχρι σήμερα, τελικά μόνο δωρεά δεν ήταν.
Αντίθετα, κάθε «δωρεά» συνοδευόταν από αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ.
Η κυβέρνηση όμως δεν έμεινε εκεί. Φρόντισε αυτή να δωρίσει στην εταιρεία κρίσιμα προσωπικά δεδομένα από 1,5 εκat. πολίτες. Τώρα γίνεται καθαρό γιατί εδώ και ένα χρόνο η κα Κεραμέως κρύβει τις σχετικές συμβάσεις».
Από την πλευρά του του Υπουργείο Παιδείας απαντά για την καταγγελία χαρακτηρίζοντάς την ως «Συνώνυμο του λαϊκισμού και του ψεύδους» ενώ επισημαίνει ότι η χρήση της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης της γνωστής πολυεθνικής «δεν μπορούσε να είναι για πάντα δωρεάν».
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, εξασφαλίστηκαν «154.000 άδειες εκπαιδευτικών με κόστος περίπου 14 ευρώ η κάθε άδεια για ένα χρόνο».
Σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα, το υπουργείο δηλώνει ότι «έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστούν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, ακολουθώντας τις υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και εκπονώντας μελέτη εκτίμησης αντικτύπου».
«Επί όλων αυτών εκδόθηκε η απόφαση Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα 4/2020, που έκρινε την τηλεκπαίδευση ως απολύτως συμβατή µε τη βασική αποστολή του Κράτους για παροχή εκπαίδευσης, που δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», αναφέρεται ακόμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης, ζήτησε νωρίτερα σήμερα να τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιες αρχές για το σκάνδαλο Cisco.
Την ίδια ώρα, η δημοσιοποίηση των όρων της σύμβασης της Cisco με το ελληνικό δημόσιο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και ευρύτερα.