Events – Εκδηλώσεις

Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Περτουλίου-Τρικκαίων σε διακρατική συνάντηση

11 May 2018
Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Περτουλίου-Τρικκαίων σε διακρατική συνάντηση

Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά θέματα που αποτελούν το αντικείμενο συζήτησης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης

Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά θέματα που αποτελούν το αντικείμενο συζήτησης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης είναι το μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα που έχει ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης.

Η έννοια οικολογικό αποτύπωμα αναφέρεται στην έκταση παραγωγικής γης, πόσιμου νερού και θάλασσας που είναι απαραίτητη για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε τροφή, ενέργεια και πρώτες ύλες, συνυπολογίζοντας τις εκπομπές ρύπων και την έκταση που χρειάζεται για την απόθεση των απορριμμάτων.

Το οικολογικό αποτύπωμα υπολογίζεται σε παγκόσμια εκτάρια (gha)/κεφαλή, το καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε 10 στρέμματα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, η διαθέσιμη έκταση για κάθε κάτοικο της Γης ανέρχεται σε 1,7 εκτάρια.

Ωστόσο, η παγκόσμια μέση τιμή του οικολογικού αποτυπώματος είναι 2,8 εκτάρια.

Επιπλέον, οι χώρες της Ευρώπης έχουν οικολογικό αποτύπωμα 3,9 εκτάρια κατά μέσο όρο.

Ενδεικτικά, η Αυστρία έχει 5,9 εκτάρια, η Ρουμανία 2,8, η Ουγγαρία 3,6 και η Ελλάδα 4,3.

Καθώς οι τιμές αυτές ξεπερνούν κατά πολύ τη βιολογική διαθεσιμότητα (biocapacity) του πλανήτη, ξεκίνησε μια προσπάθεια ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας των παραπάνω χωρών με τη δημιουργία προϊόντων πνευματικής εργασίας (Intellectuals Outputs).

Τα παραδοτέα αυτά πνευματικά προϊόντα αναμένεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, στη Βασική Δράση ΚΑ201 (Στρατηγικές Συμπράξεις που υποστηρίζουν την καινοτομία στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης), όπου επιλέχθηκε να συμμετέχει ως εταίρος το Κ.Π.Ε. Περτουλίου-Τρικκαίων.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι “e-co-foot – Ecological Footprint Training” και η διάρκειά του είναι τριετής (2017-2020).

Στην σύμπραξη συμμετέχουν και οι παρακάτω φορείς:
akaryon (Αυστρία), Συντονιστής
Plattform Footprint (Αυστρία)
Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd (Ουγγαρία)
Colegiul Vasile Lovinescu (Ρουμανία)
Τα προϊόντα πνευματικής εργασίας για το συγκεκριμένο έργο είναι τα εξής:

  • Διαδικτυακό διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό για το οικολογικό αποτύπωμα
  • Έντυπο εκπαιδευτικό υλικό κατάλληλο για μαθητές ηλικίας από 10 έως 18 ετών
  • Έντυπο διδακτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς σχετικά με το οικολογικό αποτύπωμα
  • Λογισμικό υπολογισμού οικολογικού αποτυπώματος που θα επιτρέπει στα παιδιά να υπολογίζουν το αποτύπωμά τους καταγράφοντας τις δραστηριότητές τους και θα προτείνει τρόπους μείωσής του.
  •  Οδηγός Πιστοποιήσεων για την πιστοποίηση του εκπαιδευτικού πακέτου

Στις 19 και 20 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε η 2η διακρατική συνάντηση του προγράμματος στο Κολέγιο Vasile Lovinescu, στην πόλη Falticeni της Ρουμανίας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, έγιναν συζητήσεις μεταξύ των εταίρων σχετικά με την πορεία ανάπτυξης των προϊόντων πνευματικής εργασίας.

Συγκεκριμένα, παρουσιαστήκαν ολοκληρωμένα φύλλα εργασίας πάνω στα 4 βασικά κεφάλαια του εκπαιδευτικού και διδακτικού πακέτου (οικολογικό αποτύπωμα διατροφής, μετακίνησης, κατανάλωσης και στέγασης).

Επιπλέον, παρουσιάστηκε το προσχέδιο του λογισμικού για τον υπολογισμό του οικολογικού αποτυπώματος.

Επίσης, έγινε εφαρμογή στην τάξη, σε μαθητές του κολεγίου, ενός εργαστηρίου με τίτλο “mini hectare”, το οποίο είχε θετικά αποτελέσματα καθώς οι μαθητές κατανόησαν πλήρως την έννοια του οικολογικού αποτυπώματος και τους τρόπους μείωσής του.

Η συνάντηση έκλεισε με την πεποίθηση όλων των εταίρων ότι η πορεία υλοποίησης του έργου βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 8-9 Νοεμβρίου, στο Szombathely της Ουγγαρίας.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του έργου:

www.e-co-foot.eu.

trikalanews
Author: trikalanews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Ξεφάντωμα με παραδοσιακούς χορούς στο Τρικαλινό Παζάρι 2025

Το Τρικαλινό Παζάρι 2025 έκλεισε με λαϊκή βραδιά, σουβλάκια και λουκάνικα. Χαιρέτησαν τον κόσμο ο Δήμαρχος Σακκάς και η Αντιδήμαρχος…

Read More


Περιφέρεια Θεσσαλίας: Πετυχημένο ταξίδι εργασίας με εταιρείες κρουαζιέρας σε Σποράδες και Βόλο

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκλήρωσε με επιτυχία ταξίδι εργασίας σε Σποράδες και Βόλο με στελέχη εταιρειών κρουαζιέρας για νέες προσεγγίσεις και…

Read More


Περιφέρεια Θεσσαλίας: Χρηματοδότηση 120.000€ στο εργαστήριο ελέγχου υλικών στον Βόλο

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επένδυσε 120.000€ για νέο εξοπλισμό και πλήρη ανακαίνιση του εργαστηρίου ελέγχου υλικών και ποιότητας δημοσίων έργων στον…

Read More


Λαμία: Αυτοκίνητο κρεμάστηκε στο κενό στον Άγιο Λουκά – Απίστευτο τροχαίο

Απίστευτο περιστατικό στη Λαμία: Αυτοκίνητο κρεμάστηκε στο κενό στον Άγιο Λουκά, χωρίς τραυματισμούς. Ο οδηγός ήταν αφηρημένος

Read More


Ο Θέμης Αλεξίου εντυπωσιάζει στη Νέα Αρτάκη

Ο Θέμης Αλεξίου ξεκίνησε ιδανικά στη Νέα Αρτάκη με τρία γκολ στα παιχνίδια Κυπέλλου, κερδίζοντας την εκτίμηση συμπαικτών και προπονητή.

Read More


Ράμματα στο νοσοκομείο για Πάτα και Μπαούτη μετά από σύγκρουση στο φιλικό Δήμητρα–Μετέωρα

Ο Χρήστος Πάτας και ο Λευτέρης Μπαούτης τραυματίστηκαν σε φιλικό Δήμητρας Απόλλων–Μετέωρα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για ράμματα στα φρύδια.

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.