Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε, ενταγμένη στο πλαίσιο του μαθήματος Πληροφορικής, διαδικτυακή ενημέρωση από εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΙ.Δ.Η.Ε.) στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου μας, για μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης, μέσω τηλεδιάσκεψης (webex).
Η θεματολογία που αναπτύχθηκε αναφορικά με την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, αφορούσε:
– τη πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες,
– τις παγίδες που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης,
– τον διαδικτυακό σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό,
– τον εθισμό στο διαδίκτυο,
– το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbulling).
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συνδεθήκαμε με άτομα ευρέως γνωστά και αποδεκτά από το ευρύ κοινό και με επιρροή ειδικά σε αυτές τις ηλικίες, όπως αθλητές, τα οποία μίλησαν στα παιδιά για τη δική τους εμπειρία. Οι μαθητές μας, παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την ενημέρωση και στο τέλος πήραν το λόγο και έθεσαν ερωτήματα, σε ζωντανή σύνδεση με άλλα σχολεία της χώρας καθώς και με Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.
Είναι η δεύτερη παρόμοια δράση. Προηγήθηκε η συμμετοχή ομάδων μαθητών μας στο διαδικτυακό διαδραστικό εργαστήριο «Ο GDPR και οι 40 κλέφτες», που έγινε την Παρασκευή 28-01-2022 στα 2 εργαστήρια Πληροφορικής του σχολείου μας σε ζωντανή σύνδεση (μέσω της πλατφόρμας Zoom). Η δράση έγινε στο πλαίσιο αφιερώματος για την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων και συμμετείχαν 49 μαθητές μας.
Στο εργαστήριο με χιούμορ και φαντασία παρουσιάστηκαν με κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο θέματα σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (γνωστό ως GDPR) και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες που αυτός διασφαλίζει για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.