ΕλλάδαΠρωτοσέλιδα

Συμβούλιο της Επικρατείας: Πρότυπη δίκη για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

23 Jan 2025

Η υπόθεση αφορά χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και αναμένεται να κρίνει τη συνταγματικότητα της διατήρησης των περικοπών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε την αίτηση της ΑΔΕΔΥ για την εισαγωγή της υπόθεσης επαναφοράς των επιδομάτων εορτών και αδείας στο Δημόσιο, ως πρότυπη δίκη, στην Ολομέλειά του. Η υπόθεση αφορά τη συνταγματικότητα της μη επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, που καταργήθηκαν με τον νόμο 4093/2012, και αγγίζει χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους.

Η πρώτη αγωγή κατατέθηκε από δημόσιο υπάλληλο του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος διεκδικεί την επαναφορά των επιδομάτων και αναδρομικά ποσά ύψους 6.278 ευρώ για τη διετία 2023-2024. Η ΑΔΕΔΥ παρενέβη υπέρ του υπαλλήλου και ζήτησε την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ.

Η Επιτροπή του άρθρου 1 του ν. 3900/2010 αποφάσισε την εισαγωγή της αγωγής στην Ολομέλεια ως πρότυπη δίκη, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι γενικότερου ενδιαφέροντος, αφού αφορά τη συνολική πολιτική για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η απόφαση θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για αντίστοιχες υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Η συζήτηση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για τις 6 Ιουνίου 2025, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ιωάννη Μιχαλακόπουλο.

Η αγωγή θέτει κρίσιμα ζητήματα συνταγματικότητας και συμμόρφωσης με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και την Οδηγία 2022/2041/ΕΕ. Η απόφαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα επηρεάσει άμεσα τη ζωή των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και θα θέσει νέα δεδομένα για τη μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Μαθητικές συναυλίες του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων στο Μουσείο Τσιτσάνη

Μαθητικές συναυλίες του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων στο Μουσείο Τσιτσάνη

Δύο εμφανίσεις μαθητών/τριών στις 11 Ιουνίου, με ρεπερτόριο από τέσσερις καθηγητές και συμμετοχή στο πιάνο …
Πορτρέτο του Δημήτριου Γεροβασίλη (56 ετών)

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Γεροβασίλης, 56 ετών

Ο 56χρονος Δημήτριος Γεροβασίλης κηδεύεται στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δροσερού …
Τραγωδία στους Γεωργανάδες: Πρώτα πέθανε ο γιος και μετά η μητέρα

Τραγωδία στους Γεωργανάδες: Πρώτα πέθανε ο γιος και μετά η μητέρα

Τραγωδία στους Γεωργανάδες Τρικάλων: Πρώτα πέθανε ο γιος και λίγες ημέρες μετά η κατάκοιτη μητέρα, αβοήθητη στο ίδιο σπίτι …
Εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία στα Τρίκαλα: Ένας χρόνος δράσης και συνεργασίας

Εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία στα Τρίκαλα: Ένας χρόνος δράσης και συνεργασίας

Δήμος Τρικκαίων και Αστυνομία ένωσαν δυνάμεις με ενημέρωση, τέχνη και μηνύματα στήριξης στην πλατεία Ρήγα Φεραίου …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.