Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συναισθήματα: Πώς να την εντυπωσιάσεις με τη Συναισθηματική Νοημοσύνη

Σίγουρα έχεις ακούσει τον όρο «Συναισθηματική Νοημοσύνη» που μελετάται ολοένα και περισσότερο στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς κύκλους. Γνωρίζεις όμως ότι τα συναισθήματα και η σωστή διαχείρισή τους μπορούν να σου δώσουν προβάδισμα στη σχέση σου με τους άλλους ανθρώπους;

Ο όρος «Συναισθηματική Νοημοσύνη» έγινε ευρέως γνωστός από τον συγγραφέα και επιστημονικό δημοσιογράφο Daniel Goleman, ο οποίος κατέγραψε τη θεωρία του περί συναισθηματικής νοημοσύνης στο ομώνυμο βιβλίο του. Ωστόσο, τα τελευταία τριάντα χρόνια η επιστημονική κοινότητα μελετά τι δημιουργεί επιτυχία και δυναμική απόδοση στις ζωές των ανθρώπων και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη ικανότητα.

Τώρα θα σκεφτείς: «Καλά όλα αυτά, αλλά τι σχέση έχουν με το φλερτ; Πως να την εντυπωσιάσω;»

Μαθαίνοντας να διαχειρίζεσαι και να ερμηνεύεις τα συναισθήματα, δεν εντυπωσιάζεις μόνο το άτομο που σε ελκύει, αλλά σταδιακά ξεχωρίζεις από όλο τον περίγυρό σου.

Μια λέξη που θα πρέπει να συγκρατήσεις για τα καλά αναφορικά με τα συναισθήματα, αυτή είναι η κατανόηση. Συνήθως, στους περισσότερους τομείς της ζωής μας, η επιτυχία που έχουμε στη ζωή μας στηρίζεται στη σχέση που έχουμε με τους άλλους. Και η σχέση που χτίζουμε με τους άλλους έχει έναν κοινό παρονομαστή που είναι πάρα πολύ σημαντικός: τα συναισθήματα.

Ένας γρήγορος ορισμός για τη «Συναισθηματική Νοημοσύνη», λοιπόν, είναι άλλος από την ικανότητα να αναγνωρίζεις και να κατανοείς τα συναισθήματα σου, τα συναισθήματα των άλλων και να μπορείς να διαχειρίζεσαι αυτή τη γνώση για να καλλιεργείς καλύτερη σχέση με τον εαυτό σου και με τους άλλους.

Υπάρχουν τέσσερεις πυλώνες που χαρακτηρίζουν τη Συναισθηματική Νοημοσύνη:

  1. Η ικανότητα να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα σου

Αυτό που χρειάζεται να επισημανθεί εδώ είναι ότι δεν αρκεί μόνο να αντιδράμε στα συναισθήματα. Στη ζωή μας συμβαίνουν διάφορα γεγονότα που μας δημιουργούν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα. Και ανάλογα με τα συναισθήματα, προκαλούνται συνήθειες αντιδράσεων.

Για παράδειγμα, αν κάποιος εκνευριστεί, αυτό του δημιουργεί αρνητικό συναίσθημα, το οποίο τον οδηγεί στο να καπνίσει για να ξεσπάσει.

Άρα, όσο πιο γρήγορα αναγνωρίζεις τα συναισθήματα σου τόσο πιο εύκολα μπορείς να επιλέξεις τους τρόπους διαχείρισής τους.

  1. Η ικανότητα να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα σου

Έχοντας την ικανότητα να τα αναγνωρίζεις, αποκτάς τη δυνατότητα σωστής διαχείρισής τους. Έχοντας επίγνωση των συναισθημάτων σου, μπορείς να οδηγηθείς στο επόμενο επίπεδο και να αναρωτηθείς για τις σκέψεις που σε οδήγησαν σε αυτά τα συναισθήματα.

Αν σε αυτό το σημείο δουλέψεις με τον εαυτό σου αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχεις και το πώς προβάλλεις τον εαυτό σου μέσα από αυτές τις αντιδράσεις θα έχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην ανάπτυξη σχέσεων.

  1. Η ικανότητα να «διαβάζεις» τους άλλους

Όλοι θέλουμε να γνωρίζουμε τι σκέφτονται οι άλλοι. Ειδικότερα, όταν θέλουμε να προσεγγίσουμε ένα άτομο που μας ενδιαφέρει δύο είναι οι ερωτήσεις που μας έρχονται στο νου: «Τι να σκέφτεται τώρα;» και «Πώς να την εντυπωσιάσω;»

Η συναισθηματική νοημοσύνη σε βοηθάει να ερμηνεύσεις τα συναισθήματα των άλλων. Όταν είσαι καλά με τον εαυτό σου, μπορείς ακόμα ευκολότερα να «διαβάσεις» τους άλλους παρακολουθώντας τη γλώσσα του σώματός τους.

Η συναισθηματική νοημοσύνη δε σημαίνει ότι όλα είναι σούπερ και ότι έχεις απίστευτη αυτοπεποίθηση. Αλλά είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα του ανθρώπου που μιλάς, αλλά και να διαχειρίζεσαι και εκείνους και την κατάσταση αναλόγως.

Και σε αυτό το σημείο, δίνεται η απάντηση στην ερώτηση: «Πως να την εντυπωσιάσω;»

Όταν μπορείς να «διαβάσεις» το πώς αισθάνονται οι άλλοι, μπορείς και να παρουσιάσεις τα κομμάτια του εαυτού σου που μπορούν να τους «μαγέψουν». Αν αναγνωρίσεις ότι ένα άτομο ίσως θέλει βοήθεια, συνεργασία, ενδιαφέρον, στοργή, πνευματική συνομιλία ή χαλαρή κουβέντα, τότε μπορείς να τα προσφέρεις και να δεις τα αποτελέσματα να σε ανταμείβουν.

  1. Η ικανότητα να διαχειρίζεσαι τις σχέσεις σου

Όταν είσαι σε θέση να αναγνωρίζεις τα δικά σου συναισθήματα, αλλά και του άλλου, τότε, αυτομάτως, μπαίνεις σε θέση οδηγού και αξιοποιείς τη συγκεκριμένη γνώση προς όφελος και των δύο πλευρών.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να βελτιώσεις τις σχέσεις σου.

Όταν έχεις επίγνωση των συναισθημάτων σου, τότε μπορείς να βελτιώσεις τον τρόπο που τα εκφράζεις. Κι όσο καλύτερα τα εκφράζεις, τόσο κερδίζεις τις εντυπώσεις.

Έχει πολύ μεγάλη διαφορά το να είμαι θυμωμένος και να αρχίσω να ουρλιάζω προς κάθε κατεύθυνση από το να είμαι θυμωμένος αλλά να το εκφράζω με τα κατάλληλα λόγια. Για παράδειγμα, όταν πεις με ήρεμο τρόπο σε κάποιον «είμαι θυμωμένος μαζί σου για τον τάδε ή τον δείνα λόγο και θέλω να το λύσουμε», η επικοινωνία ανάμεσά σας αναβαθμίζεται. Κι όλα ξεκίνησαν επειδή αναγνώρισες το συναίσθημα και διαχειρίστηκες την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και πριν κλείσουμε, θυμήσου:

Η συναισθηματική νοημοσύνη έχει να κάνει με το πώς αποφασίζουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας.

Και είναι χρήσιμο να γίνεται αυτό με τρόπο που δεν πληγώνει εμάς ούτε πιέζει τους άλλους.

Έτσι, χτίζουμε μια χρήσιμη και ωφέλιμη ικανότητα.

Έτσι, δημιουργούμε καλύτερες σχέσεις.

Έτσι, κερδίζουμε άριστες εντυπώσεις.

 

 

 

 

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή