Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συνέντευξη του Προέδρου του ΚΕΘΕΑ, Χρίστου Χ. Λιάπη στην εφημερίδα «Η Ροδιακή» της Ρόδου

Στον θετικό απόηχο της επίσκεψης του Προέδρου του ΚΕΘΕΑ, Ψυχιάτρου και Διδάκτορος του Παν/μίου Αθηνών, Χρίστου Χ. Λιάπη, στις δομές του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, στη Ρόδο, η εφημερίδα «Η Ροδιακή» δημοσίευσε την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 συνέντευξη που έδωσε ο Δρ. Λιάπης στη δημοσιογράφο Ελευθερία Πέλλου, στις εγκαταστάσεις του Πολυδύναμου Κέντρου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, στο νησί. 

Αύξηση στις ανιχνεύσιμες  ψυχοτρόπες ουσίες και συγκεκριμένα σε κοκαΐνη, αμφεταμίνες και ψυχιατρικά φάρμακα καταγράφεται λόγω της πανδημίας και του lock down, αυξάνοντας έτσι τα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει το ΚΕΘΕΑ και στην περιοχή μας!

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Χρήστος Λιάπης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο νησί μας, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Λιάπης κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική χαρακτήρισε την  επίσκεψη του στη Ρόδο, παρά το γεγονός ότι είχε συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων, καθώς βασικός στόχος του όπως είπε, ήταν να δει από πρώτο χέρι τις δομές και τον τρόπο παροχής ουσιαστικών υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ στο νησί μας, αλλά και στείλει το μήνυμα στην τοπική κοινωνία ότι ο οργανισμός αυτός βρίσκεται δίπλα της!

«Δεν είναι τυχαίο ότι διάλεξα να ξεκινήσω από εδώ τις νησιωτικές επισκέψεις μου. Διότι έχει παρά πολλές ιδιαιτερότητες η περιοχή, στην παρούσα φάση, έχει βρεθεί πραγματικά στο «μάτι» του κυκλώνα!

Η Ρόδος, η Δωδεκάνησος, ήταν πάντα η «ατμομηχανή» της τουριστικής μας οικονομίας, και η κρίση του κορωνοϊού έπληξε ως επί των πλείστων τον τουρισμό, τις μετακινήσεις, οπότε είναι απόλυτα λογικό να αυξάνονται οι ψυχοπιεστικοί παράγοντες. Μία οικονομία ανθηρή, μία οικονομία που δεν  είχε ζήσει την οικονομική κρίση τα προηγούμενα χρόνια στα μεγέθη και στις εντάσεις που τη βιώσαμε στην υπόλοιπη χώρα, μία οικονομία που όμως τώρα που κλονίζεται ο τουρισμός βρίσκεται πραγματικά σε «συμπληγάδες».
Και πολύ πρόσφατα είχαμε εντάσεις και στα εθνικά μας ζητήματα, κάτι το οποίο αυξάνει τις πιέσεις, τις φορτίσεις και τις ανασφάλειες.

Όλα αυτά είναι παράγοντες που μπορούν και να πολλαπλασιάσουν τις εξαρτικές συμπεριφορές ή και να ωθήσουν κυρίως νέους, στην καταφυγή στις εξαρτήσεις. Επίσης, περάσαμε το «πρώτο κύμα» του covid- 19 με καραντίνα που και αυτή αυξάνει τις πιέσεις και έχει αυξήσει πανελληνίως τις εξαρτήσεις των ουσιών και ψυχοφαρμάκων».

Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, είχε την ευκαιρία να συναντήσει και τα μέλη της ομάδας γονέων και συγγενών εξαρτημένων ατόμων, που έχει δημιουργηθεί στο Κέντρο της Ρόδου, αλλά και να παρακολουθήσει από κοντά τη σπουδαία δουλειά που γίνεται από το προσωπικό.

«Χαίρομαι γιατί είδα πράγματα από πρώτο χέρι και θέλω να υπογραμμίσω το ζήλο του προσωπικού, είναι πραγματικά εξαιρετικός και να τονίσω επίσης πως πέρα από τα άτομα που έχουν καταγωγή από εδώ από τη Ρόδο, έχουν έρθει να δουλέψουν άτομα από όλες τις γωνιές της Ελλάδος και δεν έρχεσαι στη Ρόδο, στο ΚΕΘΕΑ, εάν δεν αγαπάς την προσφορά και το χώρο της απεξάρτησης εκεί».

Ο κ. Λιάπης υπενθύμισε πως η υπηρεσία της Ρόδου, η οποία ξεκίνησε από δύο άτομα και τώρα έχει εξελιχθεί έχοντας έως και κινητή μονάδα, η οποία θα επισκέπτεται απομακρυσμένες περιοχές της Ρόδου αλλά και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, κατά την περίοδο της πανδημίας και του lock down, κατάφερε να κρατήσει τις δομές χωρίς κρούσμα, και αυτό- όπως είπε- πιστώνεται στο προσωπικό και στην έγκαιρη λήψη των μέτρων.

Αύξηση των περιστατικών
λόγω Covid-19

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ κ. Χρήστο Λιάπη, λόγω της πανδημίας και του lock down παρατηρείται αύξηση των περιστατικών που αντιμετώπισε το ΚΕΘΕΑ, ενώ και έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδειξε ότι υπήρξε αύξηση στις ανιχνεύσιμες ψυχοτρόπες ουσίες και κυρίως στην κοκαΐνη και τις αμφεταμίνες, καθώς και στα ψυχιατρικά φάρμακα, που σημαίνει ότι η καραντίνα αύξησε τις πιέσεις.
«Στο ΚΕΘΕΑ το λέμε, δεν έχει τόση σημασία η εξάρτηση όσο ο τρόπος, η συμπεριφορά, για αυτό είναι και τελείως διαφορετική πιο ολιστική, η προσέγγιση μας».

Τα οφέλη της προσέλευσης
στο ΚΕΘΕΑ

Ερωτηθείς ο κ. Λιάπης γιατί κάποιος εξαρτημένος να καταφύγει στο ΚΕΘΕΑ, τι μπορεί να του προσφέρει το Κέντρο περισσότερο από αυτά που ίσως θα έκανε από μόνος του, ήταν ξεκάθαρος:

«Τη λύση στο πρόβλημα του! Δεν είναι θέμα ότι οι ισχυροί χαρακτήρες μπορούν να ξεπεράσουν το βάσανο της εξάρτησης και μόνο οι αδύναμοι πρέπει να έρθουν. Γιατί αν κάποιος χαρακτήρας ήταν από τη φύση του «ισχυρός», όπως έτσι πολλές φορές φανταζόμαστε ή στρεβλά το εννοούμε, δεν θα χρειαζόταν ποτέ να βρει καταφυγή στην εξαρτητική συμπεριφορά και τέλος πάντων δεν είναι θέμα ισχυρού ή μη ισχυρού χαρακτήρα. Η εξάρτηση είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που συνδυάζει βιολογικές, κοινωνικές, ψυχολογικές, οικογενειακές παραμέτρους, και δεν μπορεί σε ένα τέτοιο κυκεώνα κάποιος να προσπαθεί να το αντιμετωπίσει μόνος του.
Το ΚΕΘΕΑ έχει μία διαχρονική πορεία ποιότητας ένα αποτύπωμα συνολικής προσφοράς στην κοινωνία και πραγματικά το γεγονός ότι όχι μόνο αντιμετωπίζουμε την κάθε εξάρτηση, αλλά πραγματικά βοηθάμε στην επανένταξη των εξαρτημένων, διότι δεν είναι μόνο θέμα να ξεπεράσεις την ουσία ή την εξαρτητική συμπεριφορά, είναι θέμα να μπορείς να γυρίσεις πίσω σαν υγιείς κοινωνικοοικονομική μονάδα.

Αυτή την προστιθέμενη αξία το ΚΕΘΕΑ την προσφέρει στην κοινωνία, επανεντάσσοντας, «λυτρώνοντας» από τις εξαρτήσεις. Αυτή η προστιθέμενη αξία δεν είναι κάτι που δημιουργείται εδώ μέσα, φτιάχνεται από τις επιμέρους μονάδες των εξαρτημένων οι οποίοι βρήκαν το θάρρος να αναζητήσουν τις υπηρεσίας μας, καταπολέμησαν πρώτοι αυτοί το στίγμα τους! Εμείς τους βοηθάμε και ως οργανισμός και μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία να «φύγει» το στίγμα ο χώρος των εξαρτήσεων γενικώς και πραγματικά, όλοι αυτοί οι οποίοι κατάφεραν μέσα από τις θεραπευτικές του ΚΕΘΕΑ να ξεπεράσουν τις εξαρτήσεις, αυτοί αποτελούν και τους καλύτερους πρεσβευτές μας!

Τους καλούμε λοιπόν όλους, να ζητήσουν βοήθεια μέσα από ένα πρόγραμμα που δεν δημιουργεί περιστρεφόμενες πόρτες ανακύκλωσης της εξάρτησης, αλλά πραγματικά θέτει τα όρια, θέτει τον εξαρτημένο απέναντι στον εαυτό του, να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, να αναγνωρίσει τις δυσλειτουργίες και τις ευθύνες ενδεχόμενα και στο άμεσο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον και μπορέσει με τη βοήθεια των θεραπευτών του, να χαράξει έναν άλλο τρόπο ζωής. Και να τονίσω και κάτι άλλο, πολλοί από τους θεραπευτές – και αυτή είναι και η μαγεία, η ιδιαιτερότητα, η δύναμη της αυτοοργάνωσης ίσως και της αυτοδιοίκησης από ένα σημείο και έπειτα, του ΚΕΘΕΑ, πολλοί θεραπευτές είναι από τα «σπλάχνα» του. Πρώην εξαρτημένοι που κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη της απεξάρτησης, μπήκαν στην κοινωνία επανεντάχθηκαν και μάλιστα η εργασιακή τους επανένταξη ήταν ξανά μέσα στον οργανισμό από τη θέση πλέον του ειδικού θεραπευτή, δηλαδή γίνονται οι επόμενοι κρίκοι της αλυσίδας, από τους οποίους θα πιαστούν εξαρτημένοι που δίνουν τη μάχη για να μπορέσουν να βγουν.

Νομίζω ότι όλοι αυτοί οι λόγοι θα πρέπει να ωθήσουν κάποιους να απευθυνθούν χθες στο ΚΕΘΕΑ , εφόσον αντιμετωπίζουν ζήτημα εξάρτησης».

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή