Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στην εφημερίδα Real News

– Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία; Αρκούν οι κυρώσεις; Η αντιπολίτευση πάντως κατηγορεί την κυβέρνηση για την αποστολή πολεμικού υλικού στους Ουκρανούς. Τι λέτε;

Η Ευρώπη έδειξε άμεσα αντανακλαστικά μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αμέσως συνεκλήθησαν εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα υπόλοιπα αρμόδια όργανα προκειμένου να υπάρξει μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα. Η Ε.Ε. έχει ήδη προχωρήσει στην επιβολή σοβαρών οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες κλονίζουν καίρια την οικονομική και γεωπολιτική θέση της Ρωσίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων που επιβλήθηκε ποτέ από την Ε.Ε. Η Ευρώπη, μάλιστα, εξετάζει την επιβολή νέων, ακόμα πιο αυστηρών μέτρων, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας. Σε ότι αφορά τις βολές της αντιπολίτευσης, η θέση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Μπροστά σε αυτή την ιστορική συγκυρία για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, η Ελλάδα δε θα παραμείνει ουδέτερη απέναντι σε πράξεις που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Στεκόμαστε, μαζί με τους εταίρους μας, στο πλευρό της Ουκρανίας και στηρίζουμε έμπρακτα τον λαό της, με την αποστολή αμυντικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας. Η απόφασή μας αυτή είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις ολόκληρης της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Οι ίσες αποστάσεις δεν αρμόζουν σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Καταθέτουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό που υπερασπίζεται με γενναιότητα την πατρίδα του.

– Μπορεί να περάσει τελικά η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στην ενέργεια; Εάν ναι πότε θα εκταμιευθούν οι πρώτοι πόροι;

Από το περασμένο φθινόπωρο, η ελληνική Κυβέρνηση έχει υποβάλει έγκαιρα μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις πρωτοφανείς ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας. Έχουμε επισημάνει ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση όπως την πανδημία. Αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειάζεται πανευρωπαϊκή απάντηση. Με συντονισμένη δράση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στην προστασία των πιο ευάλωτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε αυτό αποσκοπεί η πρότασή μας για τη δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και συλλογικά, καθώς η επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί τα 350 δισ. ευρώ, δίχως να συνυπολογίζουμε τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το γεγονός ότι οι ηγέτες των 27 κρατών μελών, σε συνέχεια της πρότασης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξουσιοδότησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει έκτακτα μέτρα, αποτελεί θετική εξέλιξη και επιβεβαιώνει την ορθότητα της ελληνικής πρότασης. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι και η συμπερίληψη της πρότασής μας στο κείμενο των συμπερασμάτων του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

= Ανεξάρτητα από την πορεία του ευρωπαϊκού Ταμείου για την ενέργεια κάποια νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις των λογαριασμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Για τα ευάλωτα νοικοκυριά σχεδιάζετε κάτι περαιτέρω;

Συνεχώς εξετάζουμε νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών σε συνεργασία με τους δήμους. Ο στόχος είναι να καλύψουμε τις ανάγκες έως και 30.000 ευάλωτων νοικοκυριών με καθαρή και φθηνή ενέργεια. Οι ευάλωτοι συμπολίτες μας που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος μπορούν να απευθύνονται στη γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης, στον πενταψήφιο αριθμό 15902. Το τηλεφωνικό κέντρο λειτουργεί από τις 24 Δεκεμβρίου και έως το τέλος Φεβρουαρίου έχει επανασυνδεθεί το ρεύμα σε 261 ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ευάλωτα νοικοκυριά και στο πρόγραμμα για την αντικατάσταση έως και τριών παλιών ηλεκτρικών συσκευών. Από τη νέα δράση θα ωφεληθούν περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά, τα οποία θα μπορούν να περιορίσουν έως και 30% την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, με την αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών.

– Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τροφοδοσίας του φυσικού αερίου στην χώρα μας; Αναζητείτε εναλλακτικές πηγές ενέργειας; Προχωράτε ήδη στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου;

Η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο συνεχίζεται δίχως διαταραχές. Αξιολογούμε συνεχώς τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξετάζουμε όλα τα πιθανά σενάρια σε ό,τι αφορά την επάρκεια εφοδιασμού, ακόμα και τα πιο δυσμενή. Τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας είναι σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον παραγγελίες εφόσον κριθεί αναγκαίο. Για να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου, αναπτύσσουμε κρίσιμες υποδομές. Την περασμένη Τρίτη, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τη δυνατότητα κατασκευής και δεύτερου πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα, με την οποία η χώρα μας θα έχει τη δυνατότητα να διατηρεί στρατηγικά αποθέματα. Παράλληλα, ενισχύουμε τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. Για πρώτη φορά, τον περασμένο Ιανουάριο η χώρα μας κάλυψε το 47% της εγχώριας ζήτησης φυσικού αερίου με LNG από τη Ρεβυθούσα και το 20% μέσω του αγωγού TAP. Το ρωσικό φυσικό αέριο που διαχρονικά αποτελούσε το μεγαλύτερο ποσοστό, αποχώρησε στο 33%. Ενισχύουμε, επίσης, τη στρατηγική μας σχέση με την Αίγυπτο και στον τομέα του φυσικού αερίου. Τον περασμένο Νοέμβριο, υπογράψαμε με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek El Molla, μνημόνιο κατανόησης που προβλέπει την επέκταση της διμερούς συνεργασίας στην εμπορία LNG, την εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου και την προοπτική διασύνδεσης των συστημάτων των δύο χωρών με υποθαλάσσιο αγωγό.

Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να θωρακίσουμε ενεργειακά τη χώρα, είναι και η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Τα ηλεκτρικά συστήματα των δύο χωρών θα συνδεθούν με υποθαλάσσιο καλώδιο που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, εξετάζουμε την ενίσχυση της συνεργασίας μας και με γειτονικά κράτη στα Βαλκάνια. Ήδη η χώρα μας εισάγει ενέργεια από τη Βουλγαρία, μέρος της οποίας παράγεται από τον υφιστάμενο πυρηνικό σταθμό που λειτουργεί εκεί. Στόχος μας είναι να συναφθούν μακροπρόθεσμες διμερείς συμβάσεις που θα διασφαλίζουν σταθερή παροχή ενέργειας σε πολύ χαμηλές τιμές και θα συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Στο τέλος του έτους, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Με το έργο αυτό θα αναβαθμιστεί η ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα και θα ανέλθει σε 1.700 MW από 600 MW που είναι σήμερα.

Σε μακροπρόθεσμη βάση, η ενεργειακή αυτονομία της χώρας περνά μέσα από την αξιοποίηση του ήλιου και του ανέμου, τα οποία διαθέτουμε σε αφθονία. Η ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ κοστίζει έως και πέντε φορές λιγότερο σε σχέση με εκείνη που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Ως εκ τούτου, αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική επιλογή για να θωρακίσουμε τη χώρα από μελλοντικές εισαγόμενες κρίσεις και να μειώσουμε σε σταθερή βάση το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή