Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συνέντευξη «βόμβα» του καθηγητή Δ. Κούβελα «Θα κολλήσουμε όλοι, εμβολιασμένοι και μη»

Με μια ανατρεπτική συνέντευξη «φωτιά» στο zougla.gr, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής, Δημήτρης Κούβελας, προκαλεί αναταράξεις στο ήδη «ταραγμένο στρατόπεδο» εκείνων που συμφωνούν και εκείνων που δεν συμφωνούν με τα εμβόλια κατά covid-19. Όπως λέει ο καθηγητής, είτε εμβολιαστούμε είτε όχι, θα κολλήσουμε όλοι και θα μεταδώσουμε τον ιό. «Δείτε τι συμβαίνει στο Ισραήλ. Οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν. Άλλωστε δεν είναι κάτι που το λέω εγώ. Το λένε οι ίδιες οι εταιρείες», σημειώνει.

Αναφορικά δε με το πολυσυζητημένο «τείχος ανοσίας» που επιχειρεί να χτίσει η κυβέρνηση μαζί με τους ειδικούς επιδημιολόγους, ο κ. Κούβελας συνοδεία επιχειρημάτων, είναι σαφής και κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει τείχος ανοσίας». Ενώ για την περίπτωση της επίσημης Εκκλησίας, η οποία πρόσφατα πήρε ανοιχτά θέση υπέρ του εμβολιασμού, μεταθέτοντας ωστόσο την ευθύνη στους γιατρούς, και με τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που είπε «εδώ είναι το εμβόλιο, εκεί είναι ο τάφος, διάλεξε και πάρε», ο καθηγητής τόνισε: «Η Εκκλησία δεν πρέπει να παίζει τέτοιο παιχνίδι. Κακώς ασχολήθηκε με το θέμα των εμβολιασμών. Αυτές οι δηλώσεις ακούγονται ως απειλή».

Εν συνεχεία, υπογράμμισε ότι οι μεταλλάξεις του ιού δεν τον ανησυχούν, ενώ παράλληλα επεσήμανε σχετικά με δηλώσεις του υπουργού Υγείας: «Κατ’ αρχάς δεν έχουμε ακόμη δεδομένα ότι η παραλλαγή Δέλτα επικρατεί στη χώρα. Αυτό που λέει ο υπουργός πως εάν κάποιος πολίτης δεν είναι εμβολιασμένος και κολλήσει, ειδικά με τη μετάλλαξη, αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο, δεν είναι αντικειμενικό. Οι ιοί μεταλλάσσονται συνέχεια. Θα μας απασχολούσε μια μετάλλαξη η οποία θα άλλαζε τα συμπτώματα στον ασθενή. Η Δέλτα εμφανίζει μεγάλη διασπορά αλλά είναι λιγότερο θανατηφόρα. Οι μεταλλάξεις γενικά μια παράμετρος στην πανδημία, αλλά με χαμηλό συντελεστή βαρύτητας».

Τώρα, σχετικά με τον εμβολιασμό που γίνεται ή πρόκειται να γίνει στα παιδιά, λέει τα εξής: «Στις μικρές ηλικίες από τη διεθνή βιβλιογραφία βλέπω ότι η νοσηρότητα και η θνητότητα από Covid είναι μηδέν. Για ποιον λόγο λοιπόν να δώσω ένα προϊόν για το οποίο δεν είμαι σίγουρος ούτε για την ασφάλεια αλλά ούτε και για τη δραστικότητά του σε μια ηλικιακή ομάδα των οποίων το προσδόκιμο είναι άλλα 70-75 χρόνια; Εάν τους κάνει μια ανεπιθύμητη παρενέργεια και τους μειώσει το προσδόκιμο ζωής ποιος θα ευθύνεται; Σε ποιον θα απολογηθώ και τι θα πω; Έτσι λοιπόν, ακολουθούμε αυτά που λέει η επιστήμη. Και η επιστήμη λέει πως δεν δίνω φάρμακα χωρίς άμεση ωφέλεια σε παιδιά και εγκύους. Προστατεύω δηλαδή τα έμβρυα, τις νέες γυναίκες και τα νέα παιδιά, που είναι η βασική πνοή του Έθνους. Η πλατφόρμα 12-15 ετών καλώς ανοίγει, διότι σίγουρα μέσα στα χιλιάδες αυτά παιδιά υπάρχουν κάποια – ελάχιστα βέβαια – που όντως κινδυνεύουν από τον ιό αφού μπορεί να έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κάποια από αυτά ίσως πρέπει να εμβολιαστούν».

Για τους παιδίατρους που συνιστούν στους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, ο καθηγητής ήταν αιχμηρός: «Συμβουλεύω να ξαναδιαβάσουν τα βιβλία τους αυτοί οι παιδίατροι. Κανονικά οι παιδίατροι δεν πρέπει να δίνουν αβέρτα φάρμακα. Αυτές οι δηλώσεις γίνονται από συγκεκριμένους παιδιάτρους που βγαίνουν στα κανάλια. Ο μέσος παιδίατρος ακολουθεί τη συντηρητική άποψη στα φάρμακα».

Εν κατακλείδι, οι αναγνώστες του zougle.gr υπέβαλλαν ορισμένες ερωτήσεις στον κ. Κούβελα, σχετικά με τυχόν παρενέργειες από τα εμβόλια, άμεσες ή έμμεσες, και ο ίδιος απάντησε, μεταξύ άλλων: «Για το εάν υπάρχουν μελλοντικές παρενέργειες δεν μπορώ να το ξέρω. Για αυτές που γνωρίζουμε σίγουρα είναι η θρόμβωση, η βλάβη στο ενδοθήλιο των αγγείων, οι φλεγμονές στην καρδιά και η αυξημένη θρόμβωση στα αιμοπετάλια. Κι εδώ σας ρωτώ, για ποιον λόγο να επιβαρυνθεί ο νέος πληθυσμός με τέτοιες παρενέργειες;». Επίσης, αντίθετος εμφανίστηκε στην προοπτική μιας τρίτης δόσης εμβολιασμού «δεν υπάρχουν μελέτες για την τρίτη δόση και μέχρι να υπάρξουν δεν τη συστήνω».

Για να καταλήξει «Βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι τα μέτρα δημόσιας υγείας και όχι οι εμβολιασμοί και τα lockdown. Αυτό που κάνουμε στη χώρα είναι λάθος. Χρειάζεται περίθαλψη στο σπίτι. Εμείς αντί να δημιουργούμε προστασία, δημιουργούμε υπερμετάδοση».

 

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή