Ελλάδα

Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα στο διαδίκτυο

17 Nov 2023

Τις θέσεις εργασίας που είναι περισσότερο περιζήτητες στην Ελλάδα παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) μέσω ανάλυσης των ηλεκτρονικών αγγελιών εργασιών.

Όπως αναφέρεται, τα κορυφαία επαγγέλματα για την Ελλάδα που αναζητούνται μέσω διαδικτυακών αγγελιών το 2022 είναι οι επιχειρηματικές και διοικητικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες ICT, οι επαγγελματικές υπηρεσίες (λογιστική, διαφήμιση, νομικές υπηρεσίες), η διανομή και οι μεταφορές, η στέγαση και το φαγητό, η χονδρική και το λιανικό εμπόριο και οι τομείς της παραγωγής και της κατασκευής.

Κατά την ίδια έρευνα οι επαγγελματίες έχουν την υψηλότερη αξία με 33,2% και ανήκουν στους τομείς της τεχνολογίας πληροφοριών ή είναι διοικητικοί υπάλληλοι γραφείου.

Οι εργοδότες αναζητούν εργαζόμενους για επιχειρηματικές και διοικητικές υπηρεσίες

Ανεργία: Στα επίπεδα του 2009 αλλά με χαμηλότερη απασχόληση

Σημειώνεται ότι η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν «πέσει» κάτω από το όριο του 10%, ποσοστό στο οποίο βρισκόταν τον Σεπτέμβριο του 2009, δηλαδή προ 14 ετών, όταν δεν είχε ακόμη εκδηλωθεί η οικονομική κρίση στη χώρα.

Ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ μετά την Ισπανία.

Η απασχόληση, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στα 4,226 εκατομμύρια άτομα, αφετέρου είναι σημαντικά μειωμένη, κατά περίπου 320.000 εργαζομένους, σε σχέση με τον αριθμό των απασχολουμένων 4,546 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που κατέγραφε η στατιστική υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2009. Αυτό σημαίνει πως η ανεργία μπορεί να υποχώρησε, αλλά οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας παραμένουν ακόμη.

Σε σχέση πάντως με τον προηγούμενο χρόνο, τα στοιχεία δείχνουν πως οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 70.724 άτομα και κατά 55.173 σε σχέση με ένα μήνα πριν, τον Αύγουστο του 2023 (1,3%), καθώς στον τουριστικό κλάδο δεν έγιναν απολύσεις λόγω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το ποσοστό απασχόλησης είναι 7,7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Ελλάδα παρουσιάζει το δεύτερο χαμηλότερο συνολικό ποσοστό απασχόλησης στις ηλικίες 20-64 ετών ν (61,7%) ανάμεσα σε ολκές τις χώρες – μέλη της ΕΕ, με την Ιταλία να καταγράφει τη χειρότερη επίδοση (61,2%), ενώ ακολουθεί η Ισπανία (64,7%).

Ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε κατά 104.240 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022 (-18,2%) και κατά 24.549 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023 (-5,0%).

Σημαντική θεωρείται η μείωση της ανεργίας στους άνδρες στο 8%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες, τα μεγάλα θύματα της ανεργίας, είναι της τάξης του 12,4%. Τα αντίστοιχα ποσοστά ένα χρόνο πριν ήταν 9,4% και 15,5%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανεργία των γυναικών είναι κατά 35% υψηλότερη από αυτή των ανδρών, με τη διαφορά τους να αγγίζει τις 4,4 ποσοστιαίες μονάδες.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Γ.Σ. Μουζακίου & Περιχώρων «Γ. ΠΑΣΙΑΛΗΣ»

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Γ.Σ. Μουζακίου & Περιχώρων «Γ. ΠΑΣΙΑΛΗΣ»

Με έμφαση στην ανανέωση και τη συμμετοχή νέων μελών συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ιστορικού Συλλόγου …
Δυναμική παρουσία του Δήμου Μετεώρων στην κοινή συνάντηση Γεωπάρκων στην Κόνιτσα

Δυναμική παρουσία του Δήμου Μετεώρων στην κοινή συνάντηση Γεωπάρκων στην Κόνιτσα

Με στόχο την κοινή ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Δήμος Μετεώρων συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση των τριών Παγκόσμιων …
Ο Κώστας Μαράβας στον Εσπερινό του Αγίου Προκοπίου

Ο Κώστας Μαράβας στον Εσπερινό του Αγίου Προκοπίου

Παρουσία αιρετών και πιστών στον Εσπερινό και την Αρτοκλασία στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Προκοπίου …
«Μια Άλλη Θήβα» στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων

«Μια Άλλη Θήβα» στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων

Η sold out παράσταση του Σέρχιο Μπλάνκο ταξιδεύει στα Τρίκαλα για μία βραδιά …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.