Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τα Έπιπλα Σλήμαν στην Έκθεση «Schliemanns Worlds» στο Βερολίνο

Σε ευφρόσυνο κλίμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Schliemanns Worlds» στη Gallery James Simon του Neues Museum στο Νησί των Μουσείων, στο Βερολίνο, την Πέμπτη 13 Μαϊου, στην οποία η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα έχει δανείσει για την έκθεση αυτή τα περίφημα «Έπιπλα Σλήμαν» της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα.

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του μουσείου κατά την οποία  απηύθυναν χαιρετισμό οι:

CLAUDIA ROTH MdB, Υπουργός Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης της Γερμανίας, ο HERMANN PARZINGER Πρόεδρος του Πρωσικού Ιδρύματος πολιτιστικής κληρονομιάς, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο KLAUS LEDERER Δήμαρχος Βερολίνου και ο MATTHIAS WEMHOFF Διευθυντής του Μουσείου προϊστορίας και πρώιμης ιστορίας .

Την τελετή επένδυσε μουσικά ο MAXIM SHAGAEV με το ακορντεόν του και η τάξη KLASSE 6.1 του Γυμνασίου Heinrich Schliemann του Βερολίνου απέδωσε θεατρικά ένα μικρό θεατρικό απόσπασμα από την Ιλιάδα με θέμα τον Δούρειο Ίππο.

Η Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα κ. Άννυ Ψάρρα σχετικά με τα εγκαίνια δήλωσε:

«Η  συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, με τα Έπιπλα Σλήμαν, σε μία τόσο σημαντική Διεθνή έκθεση είναι ιδιαίτερα τιμητική καθώς  έχει  καταστήσει το μουσείο πρεσβευτή του πολιτιστικού αποθέματος τόσο της πόλης όσο και της χώρας. Στόχος μας είναι η συλλογή Γ. Ι. Κατσίγρα με την αναγνωρισμένη της  αξία, να γίνει πολιτιστικός προορισμός σε πανελλαδικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Η ανάδειξη της συλλογής, όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από την  επίπονη προσπάθεια των εργαζομένων αλλά και της στήριξης της  Δημοτικής Αρχής, μας κάνει ως πολίτες αυτής της πόλης περήφανους ανταποκρινόμενοι στο χρέος μας, απέναντι στον μεγάλο δωρητή και συλλέκτη  Γεώργιο Κατσίγρα»

Η συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα σε μια διεθνή έκθεση είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Η έκθεση στο Βερολίνο είναι εντυπωσιακή, άρτια μουσειολογικά και τα Έπιπλα Σλήμαν της Συλλογής Κατσίγρα εντάσσονται οργανικά στο αφήγημα και το νόημα της έκθεσης που επικεντρώνεται στην ανάδειξη της πολυσχιδούς προσωπικότητας του Ερρίκου Σλήμαν.

Για το δανεισμό των Επίπλων στο Βερολίνο εξασφαλίστηκαν όλες οι προϋποθέσεις και τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα τόσο για την ασφαλή μεταφορά και έκθεσή τους όσο και την επιστροφή τους.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, με στόχο την ανάδειξη των συλλογών της, εργάζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση της συμμετοχής έργων των συλλογών της μέσα από συνεργασίες με μουσεία στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Ευελπιστεί ότι αυτή η αρχή θα φέρει και μελλοντικές ανάλογες συμμετοχές έργων των συλλογών του μουσείου σε μεγάλες εκθέσεις με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης.

Στα εγκαίνια επίσης παρευρίσκονταν μέλη της οικογένειας Σλήμαν, ο εκπρόσωπος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο Βερολίνο, η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας κ. Καραπαναγιώτου, η προϊσταμένης Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ κ. Λαζαρίδου, ο Δ/ντης του Νομισματικού Μουσείου κ. Κακαβάς και η Ιωάννα Δεληγιάννη, αν. προϊσταμένη του αυτοτελούς τμήματος διοικ. και οικ. Υπηρεσιών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.

Τα έπιπλα Σλήμαν της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα

Tα έπιπλα του γραφείου του Ερρίκου Σλήμαν, αφενός αποτελούν ένα σπάνιο δείγμα του ελληνικού υλικού πολιτισμού από τα τέλη του 19ου αιώνα και αφετέρου είναι συνδεδεμένα με δύο σημαντικές προσωπικότητες: σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ καθ’ υπόδειξη και για λογαριασμό του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν για την κατοικία του στην Αθήνα, το «Ιλίου Μέλαθρον».

Τα μοτίβα τους (φτερωτοί κριολέοντες, ανθέμια, κεφαλές κριαριού, πόδια λιονταριού, αθηναϊκή γλαύκα, κεφαλές σατύρων) παραπέμπουν στην αναβίωση της αρχαιότητας μέσα από το πνεύμα του νεοκλασικισμού.

Τα έπιπλα κατασκευάστηκαν στη Βιέννη το 1880 από ξύλο καρυδιάς, ενώ το 1955 τα αγόρασε ο γιατρός Γεώργιος Κατσίγρας από τον παλαιοπώλη Στάθη Κυρλόγλου -αν και τα διεκδικούσε και η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη- για να τα τοποθετήσει έκτοτε στο γραφείο του, αρχικά στην κλινική και κατόπιν στο προσωπικό του ιατρείο. Συνοδεύονται από τρία χάλκινα αγάλματα –της Πηνελόπης, του Διονύσου και ενός ιππέα.

Περιήλθαν στην κατοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας ως κληροδότημα του Γεωργίου Κατσίγρα το 1998 μαζί με 1170 βιβλία και 57 επιπλέον έργα τέχνης συμπληρώνοντας τη δωρεά του συλλέκτη προς την πόλη της Λάρισας.

Έκτοτε, εκτίθενται μόνιμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Το 2001, με υπουργική απόφαση χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

 Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.  Κατσίγρα.

  1. t. 2410623615

Email:[email protected]

www.katsigrasmuseum.gr

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή