​Ο Σ.Π.ΟΡ.Τ. στον Ίταμο Αγράφων | trikalanews.gr

​Ο Σ.Π.ΟΡ.Τ. στον Ίταμο Αγράφων

Άγραφα. Προνομιακό πεδίο δράσης του συλλόγου μας. Και πως αλλιώς, αφού προσφέρουν πλήθος ορειβατικών διαδρομών και απαιτητικών κατά το πλείστον αναβάσεων. Αυτή τη φορά σε ήπιο πεδίο εξορμούμε, στον δασωμένο Ίταμο με τις χαρακτηριστικές δίδυμες κορφές του, που φαίνονται σαν καμπούρες καμήλας από μακριά. Τμήμα των ανατολικών Αγράφων, χαμηλών σχετικά σχηματισμών που καλύπτονται από πυκνή βλάστηση βελανιδιών κυρίως και ελάτων σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Κέντρο της περιοχής είναι η Ραχούλα Καρδίτσας. Η αρχική θέση του χωριού πρέπει να ήταν στην περιοχή της Τούμπας, το Παλιοκκλήσι και τη γύρω περιοχή Ταμπούρια και Καρούτα. Η πρώτη μετακίνηση από την αρχική θέση έγινε προς το Παλαιοζωγλόπι. Η δεύτερη μετακίνηση έγινε από το Παλαιοζωγλόπι στη Ραχούλα τις δεκαετίες του 1840-50. Στις τοποθεσίες Πολύκοινο (Πολύκαινο ή Πολύκενο αλλιώς) και Πέρα Μαχαλάς του Παλαιοζωγλοπίου, έζησαν, σύμφωνα με την παράδοση, πλούσιοι Κωνσταντινουπολίτες επί τρεις περίπου αιώνες, από την άλωση μέχρι τα μέσα του 18ου αι. 

Σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά από σωστικές ανασκαφές, αλλά και από παλιότερα ευρήματα στη περιοχή, αρχαίος οικισμός καταλάμβανε το χώρο από τη θέση Στενό μέχρι το Παλιοκκλήσι, με επίκεντρο τις δυο Τούμπες η μια από τις οποίες σώζεται, ενώ η άλλη ισοπεδώθηκε προ πολλών ετών. Δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε, πότε άκμασε και πότε καταστράφηκε ο οικισμός. Αν ληφθεί υπ' όψη ότι οι Τούμπες ανάγονται στη Μυκηναΐκή εποχή (1500-1100π.Χ.), ότι το νεκροταφείο που αποκαλύφθηκε στο στενό χρονολογείται μεταξύ 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. και ότι στη θέση Παλιοκκλήσι υπήρξε Χριστιανικός ναός, αγόμαστε στο συμπέρασμα ότι ο χώρος είχε συνεχή την ανθρώπινη παρουσία τουλάχιστον επί 15 αιώνες.

 Κατά τους Χριστιανικούς αιώνες, άγνωστο πότε ακριβώς, ο οικισμός διαλύθηκε βίαια, όπως συμπεραίνεται από τη διάταξη των τάφων και τη πρόχειρη ταφή, είτε από επιδρομές άλλων φυλών, είτε από επιδημίες. Πιθανολογείται ότι οι εναπομείναντες κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στο σημερινό Παλαιοζωγλόπι το 600-750 μ. Χ. τότε Ζωγλόπι, αρχικά μέσα στα δάση και βαθμιαία στους οικισμούς Κάτω Μαχαλά, Παναγία, Πάνω Μαχαλά, Δέντρα, Πέρα Μαχαλά, Κουτσιανάδες, Πολύκοινο.

 Όπως προκύπτει από επιστολή του Ευγένιου Γιανούλη του Αιτωλού (1681) το Ζωγλόπι εκείνη την εποχή καταστράφηκε ολοσχερώς, πιθανότατα από ληστές ενώ πρέπει να κάηκε και δεύτερη φορά από τους Τούρκους κατά την Ελληνική επανάσταση (1823). Αδιάψευστοι μάρτυρες της καταστροφής είναι οι μαυρισμένες πέτρες των ερειπίων.

Το Ζωγλόπι εγκαταστάθηκε στη σημερινή του θέση τη δεκαετία 1840-1850 και  μετονομάστηκε σε Ραχούλα το 1928. Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του πολιτικού Χαρίλαου Φλωράκη. (Πηγή πληροφοριών Greek Travel Pages)

Μετά τη Ραχούλα Καρδίτσας στρίβουμε δεξιά για Παλαιοζωγλόπι. Λίγο πιο πάνω συναντάμε τα πρώτα χιόνια που έφερε η «Πηνελόπη», το δεύτερο κατά σειρά κύμα κακοκαιρίας του φετινού χειμώνα. Αφετηρία μας η θέση «Βρύση Ιτάμου» σε υψόμετρο 1050 μέτρα. Εδώ έγινε στις 26/7/1944 το 2ο Πανθεσσαλικό Συνέδριο του ΕΑΜ.

Από εδώ και πέρα οδηγός μας είναι το άρτια σημαδεμένο από τον ΕΟΣ Καρδίτσας μονοπάτι που καταλήγει στο χωριό Αμάραντος αφού περάσει κάτω από τις κορυφές του βουνού. Στόχος μας η ανάβαση στην κορυφή Τσούκα (υψ. 1489 μ.) 

Μπαίνουμε στο ελατόδασος ακολουθώντας τα σημάδια στους κορμούς των δέντρων, κάτω από τα νερά του χιονιού που λιώνει στα βαρυφορτωμένα κλαδιά. Μουντός καιρός και κρύος. Ανηφορίζουμε μέχρι το μεγάλο διάσελο, το σκεπασμένο με χιόνι. Το ύψος του δεν εμποδίζει, αντίθετα ομορφαίνει τη διαδρομή μας. Που είναι σχετικά εύκολη, πάνω στις πέτρες και ανάμεσα στα έλατα, νοτιότερα από τη λίμνη του Μέγδοβα, τα νερά της οποίας αναδύονται μέσα από τις ομίχλες.

Φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο του μονοπατιού (υψ. 1436 μ) αφήνουμε τη συνέχειά του που κατηφορίζει για τον Αμάραντο και στρίβουμε δεξιά για την κορυφή Τσούκα που απέχει από εδώ 200 μέτρα ανηφορικά, σπαρμένα με αραιούς κέδρους.

Η στάση στην κορυφή ήταν μεγαλύτερη του προγραμματισμένου αφού η απροσδόκητη εμφάνιση του ήλιου μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη θέα τω γύρω χιονισμένων κορυφών.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 9/12 θα βαδίσουμε στη διαδρομή Ελληνόπυργος – Μουζάκι. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.Επιχειρείν

Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

37 χρόνια εμπειρίας, συνέπειας, αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης «μετράει» η επιχείρηση Κολίτσας Δημήτριος: από το 1979 έως σήμερα.
Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βελονισμός
Αρτηριακή Υπέρταση
Θέματα Παχυσαρκίας
ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου
ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
ΡΟΖ ΠΙΠΕΡΙ

ΡΟΖ ΠΙΠΕΡΙ

Το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μπαχαρικών και όχι μόνο, ξεκίνησε από τα Τρίκαλα.
koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.
Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Ο ιατρός είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δημοφιλέστερα

Σήμερα το βράδυ, έφυγε ξαφνικά από την ζωή μέσα στο κατάστημα που διατηρούσε επί της οδού Κονδύλη, γνωστός Τρικαλινός ιδιοκτήτης καφέ, ηλικίας 51 ετών.

Έφυγε ξαφνικά από την ζωή γνωστός Τρικαλινός ιδιοκτήτης

Σήμερα το βράδυ, έφυγε ξαφνικά από την ζωή μέσα στο κατάστημα που

Έλεγχος ρομπότ-σερβιτόρων από άτομα με αναπηρίες σε ιαπωνική καφετέρια

Έλεγχος ρομπότ-σερβιτόρων από άτομα με αναπηρίες σε ιαπωνική

Μια καφετέρια με ρομποτικούς σερβιτόρους, οι οποίοι ελέγχονται

tnewsgroup

Ψεύδεστε ασυστόλως, κ. διοικητά μας, κρίνοντας εξ ιδίων τα

Διάχυτη ανασφάλεια διακατέχει, όπως ακούσαμε κι εμείς και όλα τα

Διοικητής και διοικητικοί υπάλληλοι Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Διοικητής και διοικητικοί υπάλληλοι Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων σε

Όσο και αν το αρνείται, ο κ. Δημήτρης Παρθένης, διοικητής του

​Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για Τρικαλινό

​Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για Τρικαλινό

Πολύ καλά Χριστούγεννα θα κάνει συμπολίτης μας Τρικαλινός που

Φρούριο της πόλης μας

Επιτέλους το Φρούριο της πόλης μας θα γίνει ορατό

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διάβασα στον τοπικό τύπο πως το

© 2009-2018 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης