Ρεμπέτικη βραδιά και στόχοι εικονογράφησης σχολικών βιβλίων από Σύλλογο Τρικαλινών Ζωγράφων | trikalanews.gr

Ρεμπέτικη βραδιά και στόχοι εικονογράφησης σχολικών βιβλίων από Σύλλογο Τρικαλινών Ζωγράφων

Όταν οι καλλιτέχνες μιας πόλης ενώνουν τα χέρια τους, αυτό από μόνο του, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός στις μέρες μας που η μοναχικότητα, η ατομική υπεροχή και το ατομικό συμφέρον, κυριαρχούν.

Κι όσες περισσότερες Τέχνες, ενώνονται σε μια πόλη της περιφέρειας, τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος σε κοινωνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο για την ίδια την πόλη και τους πολίτες της.
 
 • Ο Σύλλογος Τρικαλινών Ζωγράφων έδωσε τα χέρια με έντεχνους και ρεμπέτες καλλιτέχνες
Τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων αναλύθηκαν χθες βράδυ στο Art Café «Σουίτα», οι νέοι στόχοι τέθηκαν και η πατροπαράδοτη πρωτοχρονιάτικη κοτόπιτα κόπηκε μαζί με την καθιερωμένη βασιλόπιτα.

Ο Σύλλογος, που αποτελείται από ερασιτέχνες ζωγράφους και απόφοιτους της Σχολής Καλών Τεχνών, συναντήθηκε σε ένα πολύ φιλικό και ζεστό κλίμα και υπό τους ήχους, αρχικά έντεχνης μουσικής  και κατόπιν ρεμπέτικης, έκοψε όχι μία, αλλά δυο διαφορετικές πρωτοχρονιάτικες πίτες!

Πιστοί στην παράδοση, οι Τρικαλινοί ζωγράφοι, επέλεξαν να κόψουν εκτός από την καθιερωμένη πίτα και την πατροπαράδοτη, πρωτοχρονιάτικη κοτόπιτα που κόβεται σε κάθε Τρικαλινό σπίτι  που τιμά τις παραδόσεις του τόπου, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Η λεπτομέρεια, κάνει την διαφορά κι αυτό όπως αποδεικνύεται, οι ζωγράφοι των Τρικάλων, το γνωρίζουν καλά.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Μαρία Ζιάκα, αφού έκανε ανάλυση των πεπραγμένων του 2018, έθεσε τους στόχους για την νέα χρονιά.

Μετά την ομιλία της κ. Μ. Ζιάκα, εκμαιεύσαμε τον μεγαλύτερο στόχο που έχει θέσει για φέτος ο Σύλλογος, ο οποίος, όπως η πρόεδρος δήλωσε αποκλειστικά στο trikalanews.gr είναι,  η εικονογράφηση σχολικών βιβλίων με έργα του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο Παναγιώτης Μαγκλάρας στο πιάνο και η Λιάνα Μήνια στη φωνή, ερμήνευσαν με τον δικό τους γνωστό, ξεχωριστό τρόπο, ένα ρεπερτόριο έντεχνων τραγουδιών.

Η βραδιά, μετά το κόψιμο των δυο πιτών, εξελίχθηκε σε ρεμπέτικη, με την «Τρικαλινή Μουσικοπαρέα» να ερμηνεύει τραγούδια των μεγάλων δημιουργών του ρεμπέτικου, κάνοντας ένα «πέρασμα» από την γέννησή του, μέχρι τις μέρες μας και φυσικά κάνοντας μουσική αναφορά και στους μεγάλους Τρικαλινούς δημιουργούς.

Η «Τρικαλινή Μουσικοπαρέα», ένα αυθόρμητο καλλιτεχνικό σμίξιμο μιας ομάδας καθηγητών κυρίως, που αγαπούν το ελληνικό τραγούδι, αποτελούνταν από τους: Θανάση Πρεβέντη, Γιώργο Τζάνη, Λευτέρη Κοφίδη, Βαγγέλη Κρικώνη και Πέτρο Γκαϊλα.
 
 • Οι κοινωνικές δράσεις του Συλλόγου το 2018
Σημαντικό να σημειωθεί είναι το γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια, αρκετές καλλιτεχνικές-εικαστικές δράσεις του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων, διαποτίζονται από κοινωνική ευαισθησία, καθώς στηρίζει έμπρακτα, με επιμονή και συνέπεια, ευπαθείς και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως,  το «Χαμόγελο του Παιδιού», τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γονιών με Καρκίνο «Φλόγα», την Παιδιατρική Κλινική και το Τμήμα Καρκινοπαθών του Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων και πρόσφατα, την «Κιβωτό του Κόσμου», τον εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, που δραστηριοποιείται και απευθύνεται πρώτα και κύρια σε μικρά και απροστάτευτα παιδιά που βιώνουν παραμέληση, εγκατάλειψη και βρίσκονται χωρίς ιατρική φροντίδα σε ένα αβέβαιο μέλλον.

Συνοπτικά, εκτός από τις ατομικές και ομαδικές Εκθέσεις, το πάντρεμα των κοινωνικών ανησυχιών με τις εικαστικές δράσεις του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων για το έτος 2018, ήταν:
 
 1. Μαθήματα ζωγραφικής στο Σχολείο Δεύτερη Ευκαιρίας των Φυλακών Τρικάλων. Πρόκειται για σειρά 3ωρων μαθήματων που παρείχαν  μέλη του Συλλόγου τους μήνες Φεβρουάριο-Μάιο, μια φορά την εβδομάδα, στους μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των  Φυλακών Τρικάλων, μετά από πρόταση του Συλλόγου και την άδεια που τους δόθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Δώσαμε και πήραμε Τέχνη και Αγάπη. Για τους κρατούμενους τα μαθήματα ζωγραφικής, υπήρξαν ένα «παράθυρο» με τον έξω από τις φυλακές κόσμο» δήλωσε αποκλειστικά στο trikalanews.gr η πρόεδρος κ. Μαρία Ζιάκα.
   
 2. Συμμετοχή στην «Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας» στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας, όπου μέλη του Συλλόγου ζωγράφισαν μαζί με τους μαθητές τον περασμένο Μάρτιο, στέλνοντας ζωγραφικά το μήνυμα ότι η βία δεν έχει καμία θέση στους νέους και τα σχολεία.
   
 3. Δωρεά μεγάλων ζωγραφικών έργων μελών του Συλλόγου στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων.
   
 4. Μουσικοθεατρική παράσταση και έκθεση ζωγραφικής με θέμα τον Εγγονόπουλο και τον υπερρεαλισμό, τα έσοδα της οποία διατέθηκαν στον Οργανισμό «Διαβάζω για άλλους», 
το εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό Δίκτυο που στόχο έχει να διαβάζει σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, όπως, άνθρωποι με προβλήματα όρασης, μη βλέποντες, άνθρωποι που αδυνατούν να κρατήσουν βιβλίο στα χέρια τους, όπως ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, παιδάκια σε ιδρύματα ή αναλφάβητοι φυλακισμένοι.
 
 1. Ολοκλήρωση τοιχογραφίας στο Νηπιαγωγείο Αγίας Μονής
   
 2. Χριστουγεννιάτικη Αγορά με έργα των μελών του Συλλόγου, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν στην «Κιβωτό του Κόσμου» για το σπίτι στο Διμήνι Βόλου.
   
 • Νέοι στόχοι για το 2019
   
Σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας Καλαμπάκας, να τεθούν οι άξονες για την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε σχολικά βιβλία να εικονογραφηθούν με έργα του Συλλόγου Τρικαλινών ζωγράφων.

Τα δυο φλουριά από τις βασιλόπιτες, τα οποία αντιστοιχούσαν, το πρώτο σε ένα τάμπλετ και το δεύτερο σε ένα λεύκωμα με έργα από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, κέρδισαν τα μέλη του Συλλόγου, Νάκας Αθανάσιος και Αθηνά Παναγιωτίδου.
 Επιχειρείν

ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου
koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.
Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου
Οι θεραπευτικές δυνατότητες του βελονισμού αφορούν όλη την Παθολογία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βελονισμός και οι εφαρμογές του
Χοιρινό ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
Lekkas Clean

Lekkas Clean

Με καθαριότητα και οργάνωση, η καθημερινότητα σας ομορφαίνει!
Παναγιώτα Φιλίππου

Παναγιώτα Φιλίππου

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
 Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία με οικόπεδο 202 τμ

Δημοφιλέστερα

Σε έντονους ρυθμούς ο Μικέλης. Στον αέρα το πρώτο βίντεο

Σε έντονους ρυθμούς ο Μικέλης. Στον αέρα το πρώτο

Το επιτελείο του Μικέλη Χατζηγάκη ετοιμάζεται πυρετωδώς και

Σοκ στα Τρίκαλα από βουτιά θανάτου έφηβου

Σοκ στα Τρίκαλα από βουτιά θανάτου έφηβου

Σε τραγωδία εξελίχθηκε το παιχνίδι για έναν έφηβο, Αλβανικής

----καρέκλα---

Κατά των κατευθυνόμενων ΜΜΕ και των πουλημένων

Δραπέτες του μέσου όρου, ενάντια στους νομιμοποιημένους

Ο Σπύρος Λούης και η ωραία Ελένη

Ο Σπύρος Λούης και η ωραία Ελένη

Στις 10 Απριλίου 1896, ο νερουλάς Σπύρος Λούης από το Μαρούσι,

Ανακαλύφθηκαν μαρμάρινες επιγραφές στο εργοτάξιο της Συναγωγής Τρικάλων

Ανακαλύφθηκαν μαρμάρινες επιγραφές στο εργοτάξιο της Συναγωγής

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές δηλώσεις που παραχώρησαν στο

Λιώνουν τα σίδερα από τον καύσωνα στα Τρίκαλα

Λιώνουν τα σίδερα από τον καύσωνα στα Τρίκαλα

Καύσωνας ικανός να λιώσει και τα σίδερα, επικρατεί αυτή την

© 2009-2019 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης