Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τα πάνω-κάτω στην Παιδεία

Στην κορυφή των μεταρρυθμίσεων η κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Μέσα στο 2018 θα έρθουν οι νέες αλλαγές στην Παιδεία, που έχουν ζητήσει οι «θεσμοί- δανειστές».

Στην κορυφή των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα αποτελέσματα των αλλαγών θα φανούν κυρίως από τον Σεπτέμβριο του 2018 όπου αναμένεται «ψαλίδι» στα διδασκόμενα μαθήματα, οι νέες δομές στην Ειδική Αγωγή, η πλήρης εφαρμογή του Νόμου στα μεταπτυχιακά των ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών στο Γυμνάσιο.

Χέρι χέρι με τον ΟΟΣΑ και τους θεσμούς, το υπουργείο Παιδείας θα στρώσει το έδαφος μέσα στο 2018 για νέες. Η πολιτική ηγεσία θα προχωρήσει σε ένα «παράλληλο» πρόγραμμα όπου από τη μία θα εφαρμόσει την πολιτική της στην Παιδεία κι από την άλλη τις επιταγές του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, προβλέπονται αυτή την νέα  χρονιά σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα αφορούν από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Πανεπιστήμιο.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή από τον Ιούνιο του 2018 είναι στις Πανελλαδικές εξετάσεις  με την κατάργηση του 4ου επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Σχολών. Οι φετινοί υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέγουν αυτές τις Σχολές από όλα τα πεδία και χωρίς υποχρεωτικό μάθημα.

Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου είναι το «ψαλίδι» στις ενδοσχολικές εξετάσεις με 4 μαθήματα και η επιμήκυνση του σχολικού έτους κατά 2 εβδομάδες.

Η αλλαγή στο εισαγωγικό σύστημα συνοδεύεται από την δραστική αλλαγή των προγραμμάτων της Β’ και της Γ’ Λυκείου, με την Β΄ Τάξη του Λυκείου φαίνεται να αλλάζει από τον Σεπτέμβριο του 2018 και σύμφωνα με τα σενάρια, το ωρολόγιο πρόγραμμα προβλέπει δραστικό «ψαλίδι» στα διδασκόμενα μαθήματα, έως 10, με τα περισσότερα να είναι επιλογής, αλλά και τις διδασκόμενες ώρες να αυξάνονται. Αλλαγές έρχονται και στα προγράμματα σπουδών σε όλα τα μαθήματα. 

Από τον Σεπτέμβριο του 2018 εφαρμόζεται σταδιακά η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση.  Η πλήρης εφαρμογή του Νόμου για τα μεταπτυχιακά προγράμματα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και η ρύθμιση που ορίζει ότι το 30% των συμμετεχόντων θα φοιτά δωρεάν θα προχωρήσουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Αναδιάρθρωση των δομών υποστήριξης στα σχολεία και ουσιαστική κατάργηση του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων προβλέπονται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός των πρώτων μηνών του 2018.

Η συμφωνία με τους «θεσμούς- δανειστές» προϋποθέτει 30ωρο υποχρεωτικό ωράριο για τους Εκπαιδευτικούς, κριτήρια για συγχωνεύσεις σχολείων, αποκομματικοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας επιλογής στελεχών, αυτονομία σχολικής μονάδας, καταγραφή των οικονομικών της Παιδείας, αξιολόγηση και «ψαλίδι» στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων ανάλογο με τον αριθμό των  «αιώνιων φοιτητών»…

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή