Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τέμπη: «Έγινε εσκεμμένα το μπάζωμα» – Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση

Δεν πείθουν τα περί επιχειρησιακής ανάγκης που προβάλλει η κυβέρνηση

Εξακολουθεί η κυβέρνηση να μην αναλαμβάνει την ευθύνη ούτε για «μπάζωμα» του τόπου της τραγωδίας στα Τέμπη – ενέργεια που ελέγχεται, πλέον, και από τη δικαιοσύνη με βασικό, μέχρι στιγμής, κατηγορούμενο τον Κώστα Αγοραστό (πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το μπάζωμα ήταν επιχειρησιακή ανάγκη, Μάλιστα ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας χθες στη Βουλή, έριξε την ευθύνη στην Πυροσβεστική, δηλώνοντας αναρμόδιος και υποστηρίζοντας ότι εκείνος δεν έδωσε τέτοια εντολή.

Η μη ανάληψη ευθύνης είναι αυτό που δίνει το στίγμα της κυβερνητικής στάσης επί του θέματος

«Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο Συντονιστικό, έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής, αποφάσισαν τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις του χώρου και οι οποίες έπρεπε να γίνουν για ένα τέτοιο μεγάλο και δύσκολο δυστύχημα, όπως προβλέπεται από το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών» υποστήριξε ο κ. Τριαντόπουλος.

Όμως ουδείς απαντά στο ερώτημα: Αν η Πυροσβεστική έκανε το αίτημα, ποιος έδωσε την τελική έγκριση.

«Επιχειρησιακή ανάγκη»

Και σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δήλωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης και «θα πρέπει να κρατήσουμε τις οφειλόμενες αποστάσεις προκειμένου να την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της» και επανέλαβε πως «ό,τι έγινε στο χώρο, έγινε επειδή υπαγορευόταν από επιχειρησιακές ανάγκες και σε καμία περίπτωση δεν ήταν απόπειρα συγκάλυψης».

Είπε ότι ουδέποτε ο κ. Αγοραστός κατονόμασε τον κ. Τριαντόπουλο ως τον άνθρωπο που έδωσε την εντολή για το «μπάζωμα» κάτι που και ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ερωτώμενος για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ο κ. Μαρινάκης παρέπεμψε και πάλι στην δικαστική διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, λέγοντας πως αυτή «αφορά τους πάντες και χωρίς κανέναν αστερίσκο».

«Το μπάζωμα έγινε εσκεμμένα»

Πάντως, τα περί επιχειρησιακής ανάγκης που προβάλλει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας δεν πείθουν.

Ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ξεσπά:

«Είναι αδιανόητο ο ένας να ρίχνει την ευθύνη στον άλλον και να παίζουν με τους συγγενείς των θυμάτων είναι δεδομένο ότι υπάρχει ευθύνη για το μπάζωμα».

Συνέχισε λέγοντας:

«Όταν είναι κάτι αναγκαίο υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. Πρέπει να υπάρχει έγγραφο ότι κρίνεται αναγκαίο.

Αν θα πρέπει να μπαζωθεί ένας χώρος που υπάρχουν στοιχεία χρειάζεται να γίνει έρευνα.

Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι εδώ έχει γίνει κάτι εσκεμμένα.

Εάν υπάρχει βούληση θα μάθουμε πως έγινε το μπάζωμα και ποιος ευθύνεται».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως: «Είναι εύκολο να γίνει έρευνα από την εισαγγελία για το ποιος έδωσε εντολή για να μπαζωθεί το σημείο της τραγωδίας. Δεν έγινε μόνο του αυτό».

«Ήταν έγκλημα»

Ο κ. Λύτρας αναφέρθηκε και στο αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας λέγοντας: «Θεωρητικά δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες έτσι όπως έχει τώρα η διαδικασία. Ήταν ενήμερος ο υπουργός για τις συνθήκες που υπήρχαν στα τρένα. Ήξερε ότι μπορεί να γίνει ένα τέτοιο δυστύχημα ανά πάσα στιγμή.

Το συγκεκριμένο δεν είναι δυστύχημα είναι έγκλημα θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί σαν κακούργημα.

Για να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες θα πρέπει να υπάρξει άρση της βουλευτικής ασυλίας και δεν θα υπάρξει θεωρώ».

Επίσης αναφέρθηκε και στο ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού λέγοντας ότι είναι ένας μοχλός πίεσης: «Το ψήφισμα είναι ένας μοχλός πίεσης. Πρακτικά δεν οδηγεί πουθενά υπάρχει όμως η πίεση από τον κόσμο. Είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης το τι θα κάνει από κει και πέρα».

Συνδέεται το μπάζωμα με την φωτιά;

Στο μεταξύ, ερωτήματα διατυπώνονται και για το αν υπάρχει σύνδεση του μπαζώματος του σημείου της τραγωδίας, με την φωτιά που προκλήθηκε κατά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Σε προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων εντοπίστηκαν ουσίες, όπως είναι ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο, όλα τους εκρηκτικές ύλες και όχι έλαιο σιλικόνης, όπως είχε αναφερθεί αρχικά. Ένα από τα ερωτήματα αφορά στο πως βρέθηκε το ξυλόλιο στο σημείο της τραγωδίας, με τους πραγματογνώμονες και τους συγγενείς των θυμάτων να αναφέρουν πως το φορτίο που κουβαλούσε η εμπορική αμαξοστοιχία ήταν επικίνδυνο, με αποτέλεσμα να προκληθεί η φωτιά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των δύο τρένων.

Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας στο MEGA, o δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης.

«Από πέρυσι το καλοκαίρι που η έρευνα άρχισε να φτάνει σε κάποιο σημείο μέχρι τώρα έχουμε εξελίξεις. Είμαστε προβληματισμένοι όλοι. Δεν μου αρέσει η συνωμοσιολογία ούτε μου αρέσει να αμφισβητώ το έργο των Αρχών», είπε ο κ. Μαρακάκης.

«Το γεγονός ότι με μία απλή αυτοψία τεχνικοί σύμβουλοι, που εντελώς ετεροχρονισμένα βρέθηκαν στο χώρο, βρήκαν εύφλεκτες ουσίες που δεν είχε εντοπίσει η πραγματογνωμοσύνη στο πλαίσιο της ανάκρισης προκαλεί προβληματισμούς», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Αν η εμπορική αμαξοστοιχία είχε παράνομο φορτίο και εφόσον συνδέεται με τον θάνατο των ανθρώπων, πρέπει να οδηγηθούμε σε άλλα κατηγορητήρια». Όπως είπε, οι ουσίες αυτές, αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους, προκαλώντας με τη σειρά τους νέα ερωτήματα σχετικά με το μπάζωμα του σημείου της τραγωδίας:

«Οι ουσίες αυτές αφήνουν ανεξίτηλο αποτύπωμα. Αν είχε μείνει επαρκώς εκτεθειμένος και διαθέσιμος ο χώρος στους τεχνικούς για να κάνουν τη δουλειά τους, από πολύ νωρίς θα είχαμε βρει στοιχεία, που δεν θα μάθουμε ποτέ».

in.gr

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή