Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για τη μη αξιοποίηση των 750 εκ. ευρώ της Ε.Ε για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

9.52
 
Τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τη μη αξιοποίηση των 750 εκ. ευρώ που τέθηκαν εδώ και 1 χρόνο στην διάθεση της Ελλάδας εκ μέρους της Ε.Ε για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ανέδειξε ο Πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα- Ο άλλος δρόμος» Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.
 
Όπως επισημαίνει ο κ. Μαριάς «συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από την τροποποίηση του σχετικού Κανονισμού της Ε.Ε ο οποίος έχει θέσει σε ισχύ νέους όρους για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές.

Έτσι ψηφίστηκε στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο στις 13 Ιουνίου 2017 η αλλαγή του σχετικού Κανονισμού και επιτρέπεται πλέον κάθε χώρα της Ε.Ε να δώσει το 5% των δαπανών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για να αποκατασταθούν οι ζημιές, από φυσικές καταστροφές.

Το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα είναι 750 εκ. ευρώ, πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό.

Τα κονδύλια  αυτά είναι δεσμευμένα για την Ελλάδα και είναι στη διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Μάλιστα υπάρχει δυνατότητα αναδρομικής αποκατάστασης των ζημιών από το 2014 και μετά.

Όπως είχα επισημάνει με δηλώσεις μου, το σχέδιο ανασυγκρότησης θα μπορούσε να περιλαμβάνει 2 βασικά στοιχεία.
Πρώτον αποκατάσταση των υλικών υποδομών (αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρικά έργα, έργα αναδάσωσης κλπ) και δεύτερον αποζημίωση των πληγέντων.

Στο πλαίσιο αυτό για πρώτη φορά προβλέπεται γενναία αποζημίωση για αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλά και επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες για απώλεια εσόδων.

Επομένως, η κυβέρνηση πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο για ένα σοβαρό σχέδιο με όρους και προϋποθέσεις αποκατάστασης των ζημιών και αποζημίωσης πληγέντων για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά να προετοιμάσουμε και αντιπλημμυρικά σχέδια και αναδάσωσης και αποζημίωσης πυρόπληκτων.

Αυτό το κονδύλι που θα είναι στην διάθεση μας ως το 2020 να το αξιοποιήσουμε.

Ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε όπως άλλωστε είχαμε προτείνει με τα παραπάνω κονδύλια των 750 εκ. ευρώ να ιδρύσει ένα Ταμείο Πρόληψης και Αποκατάστασης Ζημιών από φυσικές καταστροφές δεν έχει πράξει τίποτα.
 
Τις πταίει λοιπόν που ένα χρόνο μετά παραμένουν αναξιοποίητα τα 750 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών;
Θα αναλάβει επιτέλους κανείς την πολιτική ευθύνη;

Γιατί κανείς δεν αμφιβάλλει ότι αν είχαν αξιοποιηθεί τα 750 εκ. ευρώ για την υλοποίηση έργων αντιπυρικής προστασίας, ιδίως κοντά σε κατοικημένες περιοχές καθώς και σε περιοχές που εδώ και χρόνια αποτελούν εστία πυρκαγιών ( Βουτζάς-Μάτι κ.λ.π.) τα αποτελέσματα των τελευταίων πυρκαγιών δεν θα ήταν τόσο φονικά και δεν θα έστελναν στον θάνατο πολλούς από τους δεκάδες αθώους συμπατριώτες μας".

 
 Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή