ΛάρισαΠρωτοσέλιδα

Θεσσαλία: Μέχρι και 30% αυξήθηκαν τα χημικά στοιχεία στο θαλάσσιο περιβάλλον μετά τις πλημμύρες

15 Apr 2024

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για τοξικές ουσίες

Κατά 9% έως 30% αυξήθηκαν τα χημικά στοιχεία στο θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, χωρίς αυτήν τη στιγμή να μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα, αν υπάρχουν μεταξύ αυτών και σε πόση ποσότητα τοξικά στοιχεία. Το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί δυνητικά και τα δεδομένα θα καταδείξουν μελέτες που πραγματοποιούν τα αρμόδια τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε στο ethnos.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Γεωχημίας του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Σκόρδας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο τι πρέπει να γίνει, ώστε να μην ξαναζήσει η περιοχή τον εφιάλτη των πλημμυρών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η «μάχη» για την αποτροπή νέων πλημμυρών θα πρέπει να δοθεί στον ορεινό όγκο με την κατασκευή φραγμάτων για τη συγκράτηση των υδάτινων όγκων αλλά και των φερτών υλικών. Τα φράγματα θα έχουν ως αποτέλεσμα να γίνει και σημαντική εξοικονόμηση νερού, μια και η Θεσσαλία έχει σήμερα έλλειμμα εκατομμυρίων κυβικών όγκων νερού κυρίως για άρδευση.

«Η ‘’μάχη’’ θα πρέπει να δοθεί στον ορεινό όγκο. Αν υπήρχαν φράγματα στην Πύλη Τρικάλων, στο Μουζάκι Καρδίτσας, στον Ενιπέα ποταμό και σε άλλα σημεία, σήμερα δε θα μιλούσαμε για πλημμύρες, παρά τις πολύ έντονες βροχοπτώσεις, αλλά για λιμνούλες. Φράγματα ανάσχεσης, για τη συγκράτηση του υδάτινου όγκου και των φερτών υλικών, θα πρέπει να γίνουν και στο Πήλιο, όπου είναι μεγάλες οι κλίσεις των ρεμάτων. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε μελλοντικά αντίστοιχα φαινόμενα. Επίσης, με τα φράγματα θα έχουμε και σημαντική εξοικονόμηση νερού το καλοκαίρι. Στη Θεσσαλία έχουμε έλλειμμα εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού. Στην εξοικονόμηση νερού για άρδευση είναι πολύ σημαντική και η μεταφορά νερού από τον Αχελώο», τόνισε ο κ. Σκόρδας.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για τοξικά απόβλητα»

Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μπορεί να αυξήθηκαν κατά 9%-30% τα χημικά στοιχεία στο θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλίας, αλλά μόνο θεωρητικά μπορούμε να μιλήσουμε για την ύπαρξη μεταξύ αυτών και τοξικών, αφού αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

«Ο Πηνειός ποταμός δέχεται νερό από όλους τους παραποτάμους της Θεσσαλίας και ο μεγαλύτερος όγκος πέφτει στο Αιγαίο Πέλαγος, στη λεκάνη απορροής. Όγκος νερού πηγαίνει και στη λίμνη Κάρλα και από αυτήν μέσω σήραγγας καταλήγει στον Παγασητικό. Το τι έφερε ο τεράστιος υδάτινος όγκος, δεν μπορούμε να το ξέρουμε ακόμα. Υπάρχουν χημικά στοιχεία, όπως φυτοφάρμακα και νιτρικά λιπάσματα, τα οποία ενδεχομένως να είναι και τοξικά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι σίγουρα είναι. Έχουμε στη περιοχή μας κτηνοτροφικές μονάδες και εργοστάσια, τα οποία έχουν δραστηριότητα. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις βάσει νόμου διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε αυτήν τη στιγμή, αν λειτουργούν σωστά. Δεν ξέρουμε, αν τα χημικά στοιχεία υπήρχαν στο έδαφος ή προέρχονται από τη μη σωστή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών των επιχειρήσεων. Το τμήμα ερευνά, για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει αλλά αυτήν τη στιγμή δε νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει κάποια ανησυχία γι’ αυτά τα χημικά», ανέφερε ο κ. Σκόρδας.

Άλλαξε η διατροφική αλυσίδα στον Παγασητικό

Ο πολύ μεγάλος όγκος φερτών υλικών που έπεσαν στον Παγασητικό κόλπο μετά τις πλημμύρες, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Γεωχημίας, είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει η κατανομή του ιζήματος, δηλαδή του πυθμένα.

«Αυτό επηρέασε τους οργανισμούς που έχουν το ενδιαίτημά τους στο ίζημα. Όταν πέφτουν τόσο μεγάλοι όγκοι φερτών υλικών, είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι θα υπάρξει μία ανακατανομή και θα καταστραφούν τα ενδιαιτήματα στον πυθμένα. Άρα θα διαταραχθεί η διατροφική αλυσίδα, αφού οι μεγαλύτεροι οργανισμοί δε θα μπορούν να βρουν τροφή», σημείωσε ο κ. Σκόρδας.

Σε ό,τι αφορά τη νησίδα που δημιουργήθηκε στον Παγασητικό κόλπο από τα φερτά υλικά που έπεσαν στη θάλασσα μετά τις πλημμύρες ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέφερε ότι δεν επρόκειτο για κάποια μόλυνση και ότι διαλύθηκε μετά από λίγες ημέρες.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Κηδεία Βασιλείου Νταμάγκα στον Άγιο Αθανάσιο Ζηλευτής Τρικάλων

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλειος Απ. Νταμάγκας, ετών 87

Το τελευταίο αντίο στον Βασίλειο Απ. Νταμάγκα, το Σάββατο 5 Ιουλίου 2025 στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Ζηλευτής Τρικάλων. Παράκληση …
Ηλικιωμένος με γυαλιά κρατά κινητό και πληκτρολογεί σε λάπτοπ, ενώ νεότερος άνδρας δίπλα του γελάει και κάνει thumbs up – σύγχρονο σαλόνι, ατμόσφαιρα χαρούμενη, συμβολισμός ψηφιακής ενδυνάμωσης τρίτης ηλικίας

Ο Παπαστεργίου κάνει τους παππούδες… hackers – Ηλεκτροσόκ στην τρίτη ηλικία!

Ξεχάστε τους «παλιομοδίτες»! Με το νέο πρόγραμμα ψηφιακής ενδυνάμωσης, οι παππούδες της Ελλάδας ετοιμάζονται να γίνουν οι νέοι hackers της …
Αγελάδες σε μονάδα βιολογικής κτηνοτροφίας τρέφονται με σανό, υπό στέγαστρο, με εμφανή σκουλαρίκια ταυτοποίησης – εικόνα από ελεγχόμενη βιολογική εκτροφή

Μαζικές αποχωρήσεις από τη βιολογική κτηνοτροφία λόγω φόβου ελέγχων

Κύμα οικειοθελών αποχωρήσεων καταγράφεται στη βιολογική κτηνοτροφία, εν όψει εντατικοποίησης των ελέγχων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τι αλλάζει για …
Διασκέδαση και δημιουργία στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

Διασκέδαση και δημιουργία στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

Μια ακόμη χαρούμενη δράση της Καλοκαιρινής Εκστρατείας στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας, με παιχνίδι, αφήγηση και δημιουργία για τα παιδιά. Επόμενο εργαστήριο …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.