Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων στην Πολωνία

Στην Κρακοβία της Πολωνίας, όπου πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση των εταιρικών σχολείων, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «S-O-S Sustain_our_Souls», μετέβησαν έξι μαθητές και τρεις καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, εκτός από το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων, το Drei-Burgen-Schuleαπό το Φέλσμπεργκτης Γερμανίας, το IES TerradοXallas από τη Σάντα Κόμπατης Ισπανίας, το Istitutod’Istruzione Secondaria Superiore “Augusto Righi” από τον Τάραντα της Ιταλίας, το XLII Liceum Ogolnoksztalcaceα πό την Κρακοβία της Πολωνίας και το Liceum de Arte“Ionel Perlea” από τη Σλομποζία της Ρουμανίας.

Το πρόγραμμα αφορά τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, την ανάδειξη της αξίας του τόπου διαβίωσης και τη δημιουργία ενός μαθησιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, με τη χρήση των κατάλληλων διδακτικών μεθόδων και κυρίως υπαίθριων δραστηριοτήτων και εργαστηρίων. Η τρίτη συνάντηση είχε ως θέματην επιστροφή στις ρίζες μας, μέσα από ένα ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πήραν μέρος σε μια σειρά από δραστηριότητες και εργαστήρια, κυρίως εκτός του σχολείου. Χωρισμένοι σε ομάδες και με διακριτούς ρόλους, χαρτογράφησαν ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές στην παλιά πόλη της Κρακοβίας, που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με τα επιβλητικά διατηρητέα κτίρια, την εντυπωσιακή πλατεία της Κεντρικής Αγοράς καιτις εκκλησίες, το μεσαιωνικό κάστρο Βάβελστις όχθες του ποταμού Βιστούλα, την υπόγεια πόλη,την πολύχρωμη και πολύβουη εβραϊκή συνοικία, το Μουσείο Τεχνολογίας, το εργοστάσιο του Σίντλερ, το υπαίθριο Εθνογραφικό Μουσείο, τα αλατωρυχεία Βιελίτσκα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, από τα πιο θλιβερά μνημεία της ανθρώπινης θηριωδίας.  Στα εργαστήρια του σχολείου σχεδίασαν και δημιούργησαν ένα παιχνίδι kahootσχετικά με τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία των πόλεων-εταίρων, καθώς και αφίσες-ζωγραφιές.

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες, έχοντας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής, τα ήθη και έθιμα των ντόπιων κατοίκων και να γευτούν παραδοσιακές συνταγές.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι μαθητές Ζάμπρας Ευθύμιος, Καραντάκος Παύλος, Μάτας Κλαούντιο, Μεγαρχιώτης Θωμάς, Ντιντής Χαρίλαος και Σαλλάρι Φραγκίσκος, καθώς και οι εκπαιδευτικοί Μπουκουβάλας Χρήστος, Φλιούκα Παρασκευή και Φαλαγκάρα Θεοδώρα.

Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στη Σλομποζία της Ρουμανίας τον Μάρτιο 2020.

 

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή