Εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη του Βόλου πραγματοποίησε η Γ΄ τάξη του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων. Η δράση ήταν επικεντρωμένη στην Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και στο έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1867 – 1934).
Οι μαθητές/τριες στο πλαίσιο της δράσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το αρχοντικό Χατζηαναστάση, γνωστό σήμερα ως οικία Κοντού και Μουσείο Θεόφιλου, το οποίο βρίσκεται στην Ανακασιά και χρονολογείται το Α΄μισό του 19ου αιώνα.
Η οικία Κοντού είναι ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της περιοχής της Μαγνησίας, καθώς τόσο η ίδια, όσο και ο ζωγραφικός της διάκοσμος διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Αποτελεί μοναδική περίπτωση πηλιορείτικου αρχοντικού που διασώζει ολοκληρωμένο ζωγραφικό πρόγραμμα του Θεόφιλου. Ο Θεόφιλος φιλοξενήθηκε στην οικία αυτή και το 1912, σύμφωνα με επιγραφή, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ζωγραφικής διακόσμησης. Ο Θεόφιλος ζωγράφισε διάφορα θέματα από το φυτικό και ζωικό βασίλειο, θεούς από το Δωδεκάθεο των Αρχαίων Ελλήνων καθώς επίσης και παραστάσεις με θέματα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τα έργα του απλά ελεύθερα, γεμάτα φως και σοφία ενθουσίασαν τους μαθητές/τριές μας και εξέφρασαν τον θαυμασμό τους με ένθερμα σχόλια στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου.
Επόμενος σταθμός της επίσκεψης ήταν η Μακρινίτσα, η οποία είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να θαυμάσουν τα κτίσματα της Μακρινίτσας, τα οποία είναι δομημένα σύμφωνα με την παράδοση της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Οι κατοικίες είναι διώροφες ή τριώροφες με χοντρούς πέτρινους τοίχους, ενώ κύρια χαρακτηριστικά είναι οι πέτρινες στέγες και η πλούσια ζωγραφική και ξυλογλυπτική διακόσμηση στον πάνω όροφο των κτιρίων.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης, η πόλη του Βόλου και το κυρίαρχο κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παλιά καπναποθήκη Παπαστράτου. Η βόλτα στην παραλία ξεκούρασε τους εκδρομείς και με τις καλύτερες εντυπώσεις πήραν το δρόμο της επιστροφής.
Το σχολείο ευχαριστεί και συγχαίρει την κ. Στουκογεώργου, η οποία διοργάνωσε τη δράση καθώς και τους εκπαιδευτικούς κ. Βράντζα, κ. Ζυγουράκη, κ. Κουκούδα, κ. Οξύζογλου που συνέβαλαν στην επιτυχημένη υλοποίησησή της και έδωσαν στα παιδιά μας την ευκαιρία να ξεφύγουν από την μονοτονία της αίθουσας, να γελάσουν, να τραγουδήσουν, να χαρούν τη δράση και να γίνουν πιο πλούσιοι συναισθηματικά και ψυχικά.