Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το δίλημμα για σταθερότητα ή ακυβερνησία, ο θετικός απολογισμός και όσα «ξέχασε» στο διάγγελμα ο Μητσοτάκης

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την προκήρυξη εκλογών στις 21 Μαίου, ουσιαστικά έθεσε και τα θέματα για τα οποία θα συγκρουστούν τα κόμματα τον επόμενο μήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο τραπέζι αφενός τα όσα έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την προηγούμενη τετραετία, και αφετέρου τους στόχους της επόμενης περιόδου διακυβέρνησης εφόσον ο λαός τους δώσει ισχυρή εντολή.

Η επιμονή στην πολιτική σταθερότητα ώστε να μην υπάρξουν περιπέτειες και στην οικονομία ήταν ένα μήνυμα του πρωθυπουργού στους πολίτες να δώσουν την αυτοδυναμία στη ΝΔ. Και δείχνει να επιμένει ο Κ. Μητσοτάκης στον στόχο αυτό.

«Ο εθνικός αυτός στόχος (επενδυτική βαθμίδα), σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς, επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας. Γι’ αυτό και συνιστά θέμα εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της».

Οι καθαρές λύσεις για τον κ. Μητσοτάκη ασφαλώς συνιστούν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και αυτό το διακύβευμα για το κόμμα του θέλησε να το περάσει στους πολίτες.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ζήτησε από τους ψηφοφόρους να αντιληφθούν τη σημασία των στιγμών, την κρισιμότητα της περιόδου, βάζοντας το δίλημμα «σταθερότητα ή ακυβερνησία και περιπέτειες».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα. Άρα και καθοριστικό κριτήριο για την ψήφο μας αύριο».

Τα τρία σημεία

Από το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη μπορεί κανείς να διακρίνει τρία σημεία:

Το πρώτο είναι η επιμονή του στην οικονομία. Στις επιτυχίες της κυβέρνησής του τα προηγούμενα 4 χρόνια, αλλά και σε όσα θέλει να κάνει σε μια νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Μίλησε για τους φόρους που μειώθηκαν, για τον ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για τις 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, για τη στήριξη της κοινωνίας στην ενεργειακή κρίση, αλλά και στην πανδημία.

Αλλά μίλησε και για τις 12 φορές που αναβαθμίστηκε η οικονομία ώστε να βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Η επίκληση της σταθερότητας της οικονομίας ήταν άλλωστε και ο λόγος για την προκήρυξη των εκλογών.

Μιλώντας για τις δεσμεύεις που υλοποίησε στην οικονομία θέλησε να οδηγήσει τους ψηφοφόρους στις αναγκαίες συγκρίσεις με την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αυξηθούν περαιτέρω οι μισθοί και να ενισχυθεί περισσότερο η δημόσια υγεία. Είναι και οι στόχοι που έθεσε, αν και δεν έκανε αυτοκριτική για τους λόγους που δεν υπήρξε αυτή η ενίσχυση του ΕΣΥ ή για τους χαμηλούς μισθούς σε συνδυασμό με την υψηλή ακρίβεια.

Το δεύτερο θέμα που έθεσε προς τον ελληνικό λαό είναι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και οι σχέσεις με «τον απρόβλεπτο γείτονα» την Τουρκία. Ο Κ. Μητσοτάκης παίζει δηλαδή και το ισχυρό χαρτί του (όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις), τα ελληνοτουρκικά και την εξωτερική πολιτική. Βάζει ένα δίλημμα δηλαδή προς τους πολίτες: «Ψηφίστε ΝΔ για να είναι θωρακισμένη η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία και όχι ΣΥΡΙΖΑ για να μη μπούμε σε περιπέτειες».

Είναι άλλωστε μια συνέχεια της συζήτησης που γίνεται για τον φράχτη στο Εβρο και τη θωράκιση των συνόρων που η ΝΔ «ανεβάζει» στην πολιτική ατζέντα ώστε να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το τρίτο σημείο είναι αυτά που… δεν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν απάντησε ουσιαστικά στην ατζέντα που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αυτές. Δηλαδή στα θεσμικά θέματα, στα ζητήματα Δημοκρατίας, στο «Δικαιοσύνη παντού» που ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί ως προεκλογικό σύνθημα. Ασφαλώς σε ένα διάγγελμα για προκήρυξη εκλογών δεν θα μπορούσε να αναφερθεί εκτενώς και σε άλλα θέματα πέραν αυτών που συμφέρουν τη ΝΔ, ωστόσο, υπάρχουν πολλές «γκρίζες ζώνες» οι οποίες θα πρέπει να ξεκαθαριστούν στην προεκλογική περίοδο.

Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και το γεγονός ότι κυρίως οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στις εκλογές είναι αποτέλεσμα και των σοβαρών ζητημάτων δημοκρατίας που έχουν τεθεί, όπως η υπόθεση των παρακολουθήσεων, τα σκάνδαλα διαφθοράς, ο ανεπαρκής κρατικός μηχανισμός, όπως αυτός φάνηκε ξεκάθαρα με την τραγωδία των Τεμπών. Μια τραγωδία για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε ούτε λέξη, κάτι που χρεώνεται αρνητικά στον ίδιο.

Τέλος, θέλησε να δείξει διαφορετικός από τον ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε θα χρησιμοποιήσει… λάσπη και άδεια συνθήματα. Επαιξε δηλαδή το χαρτί της θεσμικότητας και της σοβαρότητας θέλοντας και πάλι να «αναγκάσει» τους ψηφοφόρους να κάνουν συγκρίσεις.

Συμπερασματικά, ο πρωθυπουργός έπαιξε με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όλους αυτούς τους μήνες. Τα σημεία που δείχνει να υπερτερεί η ΝΔ, δηλαδή στην οικονομία, στα εθνικά θέματα, στη διαχείριση των κρίσεων χωρίς να κάνει αναφορές στα αρνητικά αυτής της κυβέρνησης.

In.gr

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή