Η απόφαση να λειτουργήσει μέσα στις γιορτές ανοιχτή έκθεση με θέμα τη Μικρά Ασία στο άλλοτε Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων, ήταν κάτι που υποδέχθηκαν με χαρά οι Τρικαλινοί αλλά και που αγκάλιασαν και πολλοί επισκέπτες.
Ωστόσο, η έκθεση δεν αφορά κάτι μόνιμο και στην πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι ξανά λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων επί της Γαριβάλδη, που μένει κλειστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Το γεγονός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr έχει προβληματίσει και μέλη του συλλόγου των Φίλων του Μουσείου, που βλέπουν ότι παρέδωσαν μαζί με δεκάδες άλλους Τρικαλινούς συμπολίτες την ιστορία των οικογενειών τους μέσα από ανεκτίμητα κειμήλια, και που ακόμη δεν έχουν αναδειχθεί.
Θυμίζουμε ότι ως Λαογραφικό Μουσείο είχε ξεκινήσει από το 1990, με έντονη δράση και αρκετή φροντίδα από μερίδα συμπολιτών μας. Ωστόσο, για λόγους κτιριακής συντήρησης, το Λαογραφικό, που στεγάζεται σε ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης, έπαψε να λειτουργεί για αδικαιολόγητο όπως αναφέρουν άνθρωποι που στήριξαν το εγχείρημα- χρονικό διάστημα. Οι θησαυροί της πόλης παραμένουν κλεισμένοι σε μπαούλα περιμένοντας την τοποθέτησή τους και την εξιστόρηση του παρελθόντος των Τρικάλων. Εκτός αυτού, εκφράζεται και μια δυσπιστία για το πόσο τελικά η ανακαίνιση βοήθησε στην ανάδειξη της μοναδικότητας του κτιρίου.
Για παράδειγμα, στον κάτω όροφο τουλάχιστον όπου είναι επισκέψιμος λόγω της έκθεσης, υπάρχουν τοιχογραφίες που όμως αποκαλύπτονται σε μικρά «παραθυράκια»-ελάχιστα σημεία όπου δεν έχει περαστεί κοινή μπογιά- στους τοίχους και όχι σε όλη την έκτασή τους. Μένει να δούμε στο επόμενο διάστημα τι θα γίνει, μιας και δεν αρκεί μόνο το λεγόμενο Μουσείο Τσιτσάνη να εγκαινιαστεί μένουν σημαντικές εκκρεμότητες απέναντι στην τοπική κοινωνία και μεταξύ αυτών και το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας.