Αθλητικα

Το «στοιχειωμένο» 0-5 του Α.Ο. Τρίκαλα με τον Ολυμπιακό Πειραιώς

21 May 2019

Ανατρέχοντας στην ιστορία του Α.Ο. Τρίκαλα κανένας αγώνας δεν έχει μείνει τόσο βαθιά χαραγμένος στην μνήμη των Τρικαλινών φιλάθλων (ακόμη και όσων δεν είχαν ακόμη τότε… γεννηθεί) όσο ο αγώνας του Α.Ο.Τ. με τον Ολυμπιακό Πειραιώς για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής στις 12 Ιουνίου του 1966. Όλοι έχουν να λένε για τον αγώνα αυτόν που έκρινε τον πρωταθλητή εκείνης της χρονιάς Ολυμπιακό αλλά και για το βαρύτατο σε βάρος της Τρικαλινής ομάδας σκορ 0-5.

Ήταν η προτελευταία αγωνιστική του εκείνου του πρωταθλήματος και οι διεκδικητές του τίτλου ήταν δύο: Ο Ολυμπιακός Πειραιώς που προηγούνταν με 74 βαθμούς και ο Παναθηναϊκός που ακολουθούσε με 73. Σε περίπτωση ισοβαθμίας γίνονταν αγώνας μπαράζ. Ο Ολυμπιακός είχε να αντιμετωπίσει τον Α.Ο.Τ. στα Τρίκαλα και τον αδιάφορο Απόλλωνα Αθηνών στο Καραϊσκάκη. Ο Παναθηναϊκός την ήδη υποβιβασμένη  Νίκη Βόλου εκτός έδρας και τον αδιάφορο Εθνικό Πειραιώς στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Άρα ο Ολυμπιακός Πειραιώς ήθελε μόνο νίκη για να πάρει έναν τίτλο που είχε ήδη αρχίσει να τον στοιχειώνει, δεδομένου ότι δεν είχε πάρει πρωτάθλημα από συστάσεως Α’ Εθνικής κατηγορίας, δηλαδή τα έξι (6) τελευταία χρόνια, πολύ μεγάλη περίοδο για ομάδα που κάθε χρόνο είχε και έχει στόχο τον πρωταθλητισμό.

Από την άλλη πλευρά ο Α.Ο. Τρίκαλα ήταν η μοναδική ομάδα της Α’ Εθνικής εκείνη την χρονιά που δεν είχε ηττηθεί στην έδρα της κατακτώντας μέχρι πριν τον συγκεκριμένο αγώνα 7 νίκες και 6 ισοπαλίες και έχοντας βέβαια αποφύγει ήδη τον υποβιβασμό.

Υπήρχε βέβαια ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας που «δυναμίτιζε» το κλίμα πριν από τον αγώνα της 12ης Ιουνίου 1966 και είχε να κάνει με τον τρόπο που ο Ολυμπιακός Πειραιώς είχε νικήσει τον Α.Ο. Τρίκαλα στον πρώτο γύρο στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Σε εκείνο λοιπόν τον αγώνα και μπροστά σε 28.000 θεατές οι γηπεδούχοι ήταν επιθετικοί από την αρχή θεωρώντας ότι το γκολ ή τα γκολ θα έλθουν έτσι κι’ αλλιώς. Στο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου ο Ολυμπιακός Πειραιώς είχε μεν δύο δοκάρια με τους Γιώργο Σιδέρη και Αριστείδη Παπάζογλου, τα Τρίκαλα όμως είχαν κλασικότερες ευκαιρίες με στους Ζαφειρόπουλο και Κοιλούκο τετ-α-τετ με τον Φρονιμίδη! Και να σκεφθεί κανείς ότι από τα Τρίκαλα απουσίαζαν οι Κόκκαλης, Καλαντζής, Κλαπανάρας και Πουλιάνας.

Στο δεύτερο ημίχρονο και αφού οι παίκτες του Ολυμπιακού διαπίστωσαν ότι απέναντί του είχαν μια ομάδα (με την πλήρη σημασία της λέξης) όχι μόνο εκνευρίστηκαν αλλά επιστράτευσαν αντιαθλητική συμπεριφορά.

Αποκορύφωμα του μεγάλου εκνευρισμού τους ήταν στο 52' όταν ο Γ. Σιδέρης χτύπησε τον (κορυφαίο του γηπέδου) Απόστολο Τόσκα στον λαιμό (!) και στη συνέχεια του έριξε και μία ακόμη γροθιά πεσμένο. Όταν ο προπονητής των Τρικάλων Πέτροβιτς έσπευσε να βοηθήσει τον σφαδάζοντα ποδοσφαιριστή του, ο Σιδέρης δεν δίστασε να γρονθοκοπήσει και αυτόν και μάλιστα στα επεισόδια που ακολούθησαν χτύπησε και τον σύμβουλο του Α.Ο.Τ. Βασίλη Μπρουζούκη. Ο μόνος άνθρωπος στο γήπεδο Καραϊσκάκη εκείνη την ημέρα που δεν είδε τίποτε ήταν ο διαιτητής Χατζηνικολάου (αλήθεια γιατί Έλληνας σ’ αυτή την αναμέτρηση;).

Τελικά, και με πολλά ζόρια ο Ολυμπιακός νίκησε με γκολ στο 79' του Γ. Σιδέρη αλλά ήδη είχε δημιουργηθεί προηγούμενο μεταξύ των δύο ομάδων.

Τις επόμενες μέρες ο τότε βουλευτής Τρικάλων Αριστοτέλης Αντωνίου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης για την γρονθοκόπηση του προπονητή και την κακοποίηση ποδοσφαιριστών των Τρικάλων από τους ποδοσφαιριστές Σιδέρη, Φρονιμίδη και Ζαντέρογλου!

Με τα όσα λοιπόν γεγονότα είχαν συμβεί στον πρώτο γύρο στο Καραϊσκάκη η… ανασφάλεια των Πειραιωτών είχε φθάσει στο ζενίθ! Οι αθηναϊκές εφημερίδες προσπαθούσαν μέρες πριν τον αγώνα των Τρικάλων με τον Ολυμπιακό Πειραιώς στις 12 Ιουνίου 1966 να κατευνάσουν τα πνεύματα με ρεπορτάζ του στυλ: «Δεν ετοιμάζουμε αντίποινα. Ο καλύτερος, ο πιο άξιος ας κερδίσει, δηλώνει ο γενικός αρχηγός των Τρικάλων Αγησίλαος Ζαφόλιας» (“Ομάδα”), όμως οι Πειραιώτες έτσι κι’ αλλιώς είχαν χάσει τον ύπνο τους!

Όσον αφορά την προετοιμασία των δύο ομάδων οι μεν φιλοξενούμενοι οργάνωσαν τέτοια εκστρατεία φιλάθλων τους στα Τρίκαλα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία της Πειραϊκής ομάδας. Σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία της εποχής 25.000 (!) φίλαθλοι του Ολυμπιακού Πειραιώς ταξίδευσαν από τον Πειραιά, την Αθήνα αλλά και από άλλες επαρχιακές πόλεις προς τα Τρίκαλα προκειμένου να ενισχύσουν την αγαπημένη τους ομάδα!

Πρόκειται για την μεγαλύτερη εκστρατεία Ολυμπιακών φιλάθλων που έχει γίνει ποτέ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη μέχρι σήμερα!

Αντίθετα η ομάδα του Α.Ο. Τρίκαλα «προετοιμάστηκε» για τον αγώνα αυτόν στην… Κρανιά Ασπροποτάμου, γεγονός εντελώς παράλογο τη στιγμή που στον θεσσαλικό κάμπο εκείνη την εποχή επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα η Τρικαλινή αποστολή επέστρεψε από την Κρανιά στα Τρίκαλα το Σάββατο 11 Ιουνίου, μία μόλις μία μέρα πριν από την αναμέτρηση, όπου από την δροσιά των ορεινών συνάντησαν τον καύσωνα που εκείνες τις μέρες έπληττε την πόλη και τα πεδινά των Τρικάλων.

Οι ίδιες συνθήκες καύσωνος επικρατούσαν και την ημέρα του αγώνα του Α.Ο. Τρίκαλα με τον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Οι φιλοξενούμενοι φίλαθλοι, πολλοί από τους οποίους είχαν ταξιδεύσει από την προηγουμένη μέρα, είχαν «διανυκτερεύσει» στις όχθες του ποταμού Ληθαίου ή και σε κάθε υπαίθριο χώρο της πόλης. Υπολογίζεται ότι από τους φιλάθλους που ταξίδευσαν στα Τρίκαλα μόνο ένας στους τρεις κατάφερε να βρει εισιτήριο και να παρακολουθήσει τον αγώνα!

Πάντως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Σταδίου Τρικάλων κόπηκαν 18.124 (!) εισιτήρια και εισπράχθηκαν 577.200 δραχμές. Να σημειωθεί ότι το τότε Στάδιο των Τρικάλων δεν είχε καμιά σχέση το σημερινό έχοντας χωρητικότητα περί τους 5.000 καθισμένους φιλάθλους!

Στον αγώνα οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν ως εξής:

Α.Ο. Τρίκαλα: Μιχαηλίδης, Πανταζής, Τόσκας, Μπρουζούκης, Γεωργίτσης, Κλαπανάρας, Ζάχος, Χαριτίδης, Ζαφειρόπουλος, Καλαντζής, Ραχαβέλιας.

Ολυμπιακός Πειραιώς: Φρονιμίδης, Γκαϊτατζής, Ζαντέρογλου, Παυλίδης, Πολυχρονίου, Αγανιάν, Βασιλείου, Σιδέρης Γ., Γιούτσος, Παπάζογλου, Μποτίνος.
Το πρώτο ημίχρονο κύλισε άκαρπο και θα λέγαμε ανούσιο.

Στο δεύτερο μέρος οι παίκτες των Τρικάλων δεν μπορούσαν να πάρουν τα… πόδια τους! Πιθανότατα λόγω της υψομετρικής αλλαγής που είχαν υποστεί μεταξύ Κρανιάς και Τρικάλων τις προηγούμενες μέρες.

Έτσι, στην επανάληψη ο Ολυμπιακός άνοιξε γρήγορα, στο 54', το σκορ με πέναλτι του Γ. Σιδέρη. Λίγο αργότερα και ενώ τα Τρίκαλα είχαν κερδίσει φάουλ μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού ο Κλαπανάρας χτύπησε αναίτια τον Μποτίνο και αποβλήθηκε.

Με αριθμητική πλέον υπεροχή και την ψυχολογία στα ύψη ο Ολυμπιακός διπλασίασε τα τέρματά του στο 60' και πάλι με τον Γ. Σιδέρη. Από εκεί και πέρα πλέον ήλθε η πλήρης κατάρρευση για τον Α.Ο. Τρίκαλα. Ο Μποτίνος στο 79' και ο Βασιλείου στο 85' και στο 88' ανέβασαν τον δείκτη του σκορ στο θριαμβευτικό για τους Πειραιώτες 0-5.

Η πίκρα των Τρικαλινών φιλάθλων από αυτή την συντριβή ήταν τέτοια που δεν ήταν λίγοι από αυτούς που δεν παρακολούθησαν ποτέ ξανά αγώνα του Α.Ο. Τρίκαλα! Πολλοί είναι οι φίλαθλοι της ομάδας που ακόμη και… αγέννητοι τότε έχουν να λένε γι’αυτήν την αναμέτρηση.

Γεγονός είναι ότι πρόκειται για έναν αγώνα που έχει στοιχειώσει στη μνήμη των Τρικαλινών φιλάθλων.

""
Στην Κρανιά Ασπροποτάμου «προετοιμάστηκε» η ομάδα του Α.Ο.Τ. λίγες μέρες πριν τις 12 Ιουνίου 1966 που αναμετρήθηκε με τον Ολυμπιακό Πειραιώς στα Τρίκαλα. Γεγονός εντελώς παράλογο τη στιγμή που στον θεσσαλικό κάμπο επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα. Η αποστολή των Τρικάλων που πήρε τα… βουνά ποζάρει στον φακό.
Όρθιοι από αριστερά: Μπρουζούκης, Μιχαηλίδης, Ζαφειρόπουλος, Μαυρίκος, Πέτροβιτς (προπονητής), Τζώρτζης, Γεωργίτσης, Κοιλούκος, Κλαπανάρας, Καλαντζής.
Καθιστοί: Ο οδηγός του λεωφορείου, Ζυγολίκας, Πανταζής, Τόσκας, Χαριτίδης, Ραχαβέλιας, Μπεβενίου και Ζάχος.


 
""
Πάλι καλά που βρήκαν και κάποιο ισάδι για να παίξουν και λίγο μπάλα στην Κρανιά οι παίκτες του Α.Ο. Τρίκαλα κατά την… προετοιμασία τους τον Ιούνιο του 1966 πριν από την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό Πειραιώς στα Τρίκαλα. Ο Ζάχος διεκδικεί την μπάλα από τον Ζυγολίκα, ενώ οι Τόσκας, Ζαφειρόπουλος και Μαυρίκος παρακολουθούν.


 
""
Σε κάποιο διάλλειμα της προπόνησης του Α.Ο.Τ. στην Κρανιά Διακρίνουμε όρθιους στην πίσω σειρά τους Ζάχο, Ζυγολίκα, Χαριτίδη, Ζαφειρόπουλο, Πανταζή και Μιχαηλίδη.
Καθιστοί στο πεζούλι οι Μπεβενίου, Καλαντζής, Κλαπανάρας, Μαυρίκος, Ραχαβέλιας και Πέτροβιτς (προπονητής).
Εμπρός γονατιστοί οι Τόσκας, Τζώρτζης και Γεωργίτσης.


 
""
Αυτή ήταν η εικόνα στις όχθες του Ληθαίου τις παραμονές του αγώνα του Α.Ο. Τρίκαλα με τον Ολυμπιακό Πειραιώς στις 12 Ιουνίου 1966. Χιλιάδες φίλαθλοι κατέφευγαν στα δροσερά σημεία της πόλης, αφού εκείνες τις μέρες επικρατούσαν στην πόλη μας συνθήκες καύσωνα. Υπολογίζεται ότι 25.000 (!) φίλαθλοι του Ολυμπιακού Πειραιώς ταξίδευσαν από τον Πειραιά, την Αθήνα αλλά και από άλλες επαρχιακές πόλεις προς τα Τρίκαλα προκειμένου να ενισχύσουν την αγαπημένη τους ομάδα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εκστρατεία Ολυμπιακών φιλάθλων που έχει γίνει ποτέ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη μέχρι σήμερα!


 
""
Αυτήν την εικόνα παρουσίαζε εξωτερικά το Εθνικό Στάδιο Τρικάλων λίγο πριν τον αγώνα του Α.Ο. Τρίκαλα με τον Ολυμπιακού Πειραιώς στις 12 Ιουνίου 1966 για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις οπαδούς των φιλοξενούμενων που ταξίδευσαν στα Τρίκαλα κατάφεραν να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Οι υπόλοιποι έμειναν εκτός Σταδίου παρουσιάζοντας την εικόνα που βλέπουμε. Και το χειρότερο είναι ότι εκείνη τη μέρα «έσκαγε ο τζίτζικας» από τη ζέστη…


 
""
Ο Α.Ο. Τρίκαλα όπως παρατάχθηκε στον αγώνα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Πειραιώς εκείνη τη μέρα. Όρθιοι από αριστερά: Μπρουζούκης, Γεωργίτσης, Τόσκας, Πανταζής, Μιχαηλίδης, Κλαπανάρας. Καθιστοί: Χαριτίδης, Ζάχος, Ζαφειρόπουλος, Καλαντζής, Ραχαβέλιας.


 
""

""

""

""

""
Στιγμιότυπα από τον «στοιχειωμένο» αγώνα του Α.Ο. Τρίκαλα με τον Ολυμπιακό Πειραιώς της 12ης Ιουνίου 1966 στο Εθνικό Στάδιο Τρικάλων που ολοκληρώθηκε με την συντριβή της Τρικαλινής ομάδας με 5-0.

 

admins
Author: admins

Πανήγυρις Αγίου Μοδέστου στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βαρουσίου Τρικάλων

Πανήγυρις Αγίου Μοδέστου στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βαρουσίου Τρικάλων

Εορτή Αγίου Μοδέστου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Τρικάλων …
Kids Wallet: Μια επαναστατική εφαρμογή για την προστασία των παιδιών από τον ψηφιακό εθισμό

Kids Wallet: Μια επαναστατική εφαρμογή για την προστασία των παιδιών από τον ψηφιακό εθισμό

Ο Καθηγητής Μάριος Παπαευσταθίου σε Συνέντευξη του στον Τηλεoπτικό Σταθμό “ΙΟΝΙΑΝ TV” για το Kids Wallet …
Έφυγε από τη ζωή η Αθανασία Φανάρα

Έφυγε από τη ζωή η Αθανασία Φανάρα

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή η Αθανασία Φανάρα, μια αγαπητή μητέρα, γιαγιά και θεία …
Στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο Ηλίας Τσιαούσης

Στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο Ηλίας Τσιαούσης

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας στον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα …