Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το στοίχημα της νέας Δημοτικής Αρχής Αργιθέας: Η Σήραγγα Τύμπανου

Δεν έχει κοπάσει ακόμα ο «θόρυβος» από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019. Αυτό είναι φυσικό  αφού, όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι παρενέργειες είναι πολλές και για να βγουν όσο πιο ασφαλή συμπεράσματα, χρειάζεται και ο απαραίτητος χρόνος. Αυτός, ο χρόνος, εν τέλει και η ιστορία, αμείλικτα κάνουν τη δουλειά τους. Λογικό επίσης κάθε τι νέο, να δημιουργεί ελπίδες και προσδοκίες. Οι συγκρίσεις με το παλιό είναι πάντα αναπόφευκτες. Το νέο που επαγγέλθηκε η Νέα Εποχή και είναι διατυπωμένο στο πρόγραμμα της, όντως έχει δημιουργήσει λογικές προσδοκίες και ο πήχης έχει ανέβει αλλά οι Αργιθεάτες έχουν μάθει,και ολιγαρκείς να είναι και δίκαιοι κριτές.                                                                                                                                                                    

Ο νέος δήμαρχος Αργιθέας,Ανδρέας Στεργίου, έχει καταστήσει σαφές για το ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής. Οι δέκα προγραμματικοί άξονες: Καθημερινότητα, υποδομές και οδικό δίκτυο, περιβάλλον και διαχείριση φυσικών πόρων, λειτουργία του δήμου και διοικητική διαφάνεια, κοινωνική πολιτική υγεία και πρόνοια, πολιτισμός, νεολαία – αθλητισμός και εθελοντισμός, αναπτυξιακή προοπτική και εξωστρέφεια , πρωτογενής τομέας και τοπική επιχειρηματικότητα, αγροτουρισμός και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, περιγράφουν ξεκάθαρα τους στόχους.                                           
                                                                                         
Δεν είναι στις προθέσεις μου να εξειδικεύσω αναλύοντας τους δέκα άξονες. Αυτό εξάλλου θα αποδειχθεί με έργα και όχι λόγια.       
                                                                                             
Θα ήθελα όμως να σχολιάσω σύντομα κάποιες σκέψεις  για την καθημερινότητα. Παράδειγμα: πρώτιστο μέλημα ιεραρχείται η ασφάλεια και υγεία των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών στην Αργιθέα. Άρα το θέμα της στελέχωσης των ιατρείων και η παρουσία γιατρών στην Αργιθέα πρέπει να επαναπροσδιορισθούν και να μπουν πλέον σε καινούρια βάση, αφού και τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αλλάζουν  με το πέρασμα του χρόνου. Η ενημέρωση τουλάχιστον των δημοτών για το θέμα είναι το λιγότερο!                 
                     
Επίσης, συζητώντας με αρκετούς συνδημότες, εκείνο το οποίο αβίαστα προκύπτει είναι, ότι δεν έχουν παράλογες απαιτήσεις  αλλά τα μόνα που θεωρούν απαραίτητα ενδεικτικά είναι:

  • Καθαρό και ικανοποιητικό νερό (τακτική συντήρηση δεξαμενών και δικτύου)
  • Πρόσβαση σε όλα τα σπίτια και τις αγροκτηνοτροφικές επιχειρήσεις, στο μέτρο του δυνατού.
  • Φως (ΔΕΗ) αλλά και εξωτερικός φωτισμός  όταν και όπου χρειάζεται.
  • Εξυπηρέτηση δημότη.
  • Wf και κεραίες τηλεόρασης και τηλέφωνου παντού σε βάθος τετραετίας
  • Προστασία της φύσης και της ταυτότητας της Αργιθέας

 
Ήδη ο νέος δήμαρχος ξεκίνησε με όρεξη και διάθεση, από την επομένη των εκλογών στοχευμένες επαφές και ενημέρωση, έτσι ώστε η νέα δημοτική αρχή, με την ανάληψη των καθηκόντων, να πιάσει αμέσως δουλειά. Στόχος να προσπαθήσει να εκμεταλλευτείκάθε ευκαιρία με εξωστρέφεια και συνεργασία με όλους. Πιστεύω ότι στη διαχείριση της καθημερινότητας με αρκετή δουλειά, σωστό προγραμματισμό και καλή συνεργασία όλων, είναι εφικτό, η νέα δημοτική αρχή να πετύχει και να σταθείαντάξια της εμπιστοσύνης των Αργιθεατών.Όμως το μεγάλο στοίχημα για τη νέα δημοτική αρχή είναι, να προσπαθήσει τουλάχιστον, ενεργοποιώντας κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο, να βγάλει την Αργιθέα από την απομόνωση. Και αυτό γίνεται με το έργο πνοής, που δεν είναι άλλο, από την πολυπόθητη σήραγγα Τυμπάνου, που χρόνια τώρα παλεύουν οι Αργιθεάτες. Η σήραγγα Τυμπάνου όπως και η πρόσβαση, σε πρώτη φάση, με δρόμο από Φυλακτή –  Πετρίλια είναι το μεγάλο ζητούμενο. Είναι εξάλλου αυτονόητο ότι η Αργιθέα, όπως και η ευρύτερη περιοχή, θα πρέπει να ιδωθούν ως ένα ενιαίο κομμάτι της Πίνδου, με κοινή πορεία, κοινούς στόχους και συνεργασίαόπως και συμβαίνει με τη συμμετοχή του στους ορεινούς και μειονεκτικούς δήμους.

ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΥΜΠΑΝΟΥ: σύντομη ιστορική αναφορά.

Η υπόθεση της σήραγγας Τυμπάνου δεν είναι τωρινή υπόθεση.Απασχόλησε και απασχολεί ολόκληρη την περιοχή για χρόνια.  Είναι όνειρο και απαίτηση γενεών. Η μη ύπαρξη της καθόρισετη ζωή των κάτοικων της περιοχής. Προσπάθειες για  ανάδειξη της αναγκαιότητας και χρησιμότητάς της και αγώνες έγιναν από τις δεκαετίες του 70΄και του 80΄και πιο έντονα μετά.Έχουν γίνει κατά καιρούς συνέδρια, ημερίδες, δημοσιεύματα, παρεμβάσεις, έχει συμπεριελήφθη στο πιλοτικό σχέδιο ανάπτυξης και άλλα. Δεν έχει όμως η υπόθεση προχωρήσει.  Για χρόνια η απάντηση των αρμόδιων ήταν ότι δεν εντάθηκε τα πρώτα χρόνια σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, γιατί δεν υπήρχε μελέτη. Εδώ όμως και αρκετά χρόνια , από ότι γνωρίζω, υπάρχει μελέτη, που βρίσκεται σε κάποιο συρτάρι.Η διαδικασία της μελέτης  θυμίζω, ξεκίνησε το1998 ,προκηρύχτηκε το 2001, δημοπρατήθηκε και  το 2004 ανατέθηκε στις συμπράττουσες εταιρίες.   Πέρασαν ΚΠΣ, υπουργοί, έγιναν δηλώσεις για την αναγκαιότητα και ύψιστη σημασία του έργου ως «εθνικού έργου μεγάλης σπουδαιότητας και σημασίας», επισημάνσεις για  την πανέμορφη παρθένα περιοχή(Αργιθέα – Κοιλάδα του Αχελώου), υπογράφηκε σύμβαση για αναστήλωση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου και άλλα. Τονίζονταν από αρμόδιους ότι: «…μια επικοινωνία που χάνεται στα βάθη των αιώνων και έχει ιστορικά, πολιτιστικά αλλά και οικονομικά χαρακτηριστικά» . Έγινε λόγος σε «καλές εποχές» για  αντιστάθμιση με τα μεγάλα έργα εκτροπής! Άλλη μια  χαμένη μεγάλη ευκαιρία!Γιατί άραγε τόσες καθυστερήσεις. Το οικονομικό;Δενυπήρξε πολιτική βούληση;.Δεν υπήρξε δυνατή και στοχευμένη διεκδίκηση;Ένα όμως είναι σίγουρο, ότι όλα αυτά τα χρόνιαπαίχτηκαναρκετά πολιτικά παιχνίδια γύρω από τη σήραγγα!.   Εν κατακλείδι σίγουρα έχουν γίνει προσπάθειες αλλά και παραλήψεις και χάθηκαν ευκαιρίες τα περασμένα καλύτερα οικονομικά χρόνια. Θεωρώ όμως ότι δεν είναι του παρόντος η αυτοκριτική. Εξάλλου είναι σε όλους γνωστό ότι η περιοχή έχει πληρώσει βαρύ τίμημα στον Τύμπανο.43 οι νεκροί ! Από την άλλη η σημασία τεράστια.Είναι ο πιο σύντομος δρόμος που συνδέει το λιμάνι του Βόλου με την Ηγουμενίτσα και με την Ιόνια οδό. Σχετικά δε με την Αργιθέα εάν και τώραδεν γίνει η σήραγγα Τυμπάνου και δεν  βρεθεί λύση και στο οδικό της Ανατολικής Αργιθέας η υπόθεση «Αργιθέα» είναι μάλλον για τούτες τις γενιές οριστικά και αμετάκλητα χαμένη.Στο ερώτημα τι τέλος πάντων πρέπει να γίνει, αν θέλουμε να δούμε στις μέρες το έργο, η απάντηση είναι ΜΙΑ.!!! Γενική πανστρατιά και καθολική απαίτηση θεσμών, φορέων,συλλόγων,πολιτώνγια την κατασκευή του έργου. Με μπροστάρη την Εκκλησία, τις δυο Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας, ιδιαίτερα τις δυο περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας και Άρτας και τους δυο δήμους Αργιθέας και Γ. Καραϊσκάκη να διεκδικήσουμε μαζικά, οργανωμένα και με σταθερά βήματατο έργο.Εξάλλου πολλοί ειδικοί και μη, Υπουργοί,  Ευρωπαίοι επίτροποι υπηρεσιακοί παράγοντες κλπ. έχουν μιλήσει για την αναγκαιότητα του έργου.

Για το σκοπό αυτό προτείνουμε:

Την άμεσηυλοποίηση Διαπεριφερειακής Ημερίδας στην οποία θα συζητηθεί το θέμα,θα εκλεγεί ευέλικτη επιτροπήδιεκδίκησης του έργου και θα εγκριθεί ψήφισμα προς την Πολιτεία για την άμεσηυλοποίηση του. Μέχρι τότε θα λειτουργήσει με πρωτοβουλία του Δήμου Αργιθέας σελίδα διαβούλευσης, όπου πολίτες, θεσμοί, φορείς και σύλλογοι μπορούν να καταχωρούνενυπόγραφα τη συμμετοχή τους, την άποψή τους και τησυγκατάθεσή τους.

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ – ΠΡΟΤΑΣΗ

15ος αιώνας π.χ.: Η αρχαία Αμβρακία οδός ΤΡΙΚΚΗ – ΓΟΜΦΟΙ – ΑΡΓΙΘΕΑ – ΑΜΒΡΑΚΙΑ ένωνε την Θεσσαλία με την Ήπειρο.
21Ος αιώνας μ.Χ., : Η σημερινή  επαρχιακή οδός  ΤΡΙΚΑΛΑ – ΜΟΥΖΑΚΙ- ΑΡΓΙΘΕΑ – ΑΡΤΑ,  «χωρίζει» την Ήπειρο από τη Θεσσαλία.!!!
Εμείς οι υπογράφοντες πολίτες, θεσμοί, φορείς, σύλλογοι που χρησιμοποιούμε τον οδικό άξονα … ΜΟΥΖΑΚΙ – ΑΡΓΙΘΕΑ – ΤΕΤΡΑΦΥΛΛΙΑ – ΑΡΤΑ

ΤΩΡΑ…ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ

από τη συντεταγμένη πολιτεία την άρση επιτέλους της οδικής απομόνωσης  και την ουσιαστική επανασύνδεση των παραπάνω περιοχών. Πιστεύουμε, ότι έστω και τώρα, πριν είναι οριστικά αργά, οι παραπάνω περιοχές θα σωθούν και θα ξαναζωντανέψουν. Η   κοιλάδα του Αχελώου,η συνέχισηκαι ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, η ανακατασκευή της ιστορικήςγέφυραςΚοράκου, η ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής κλπ. αποτελούν σημαντικούς παράγοντεςκαι εγγύηση για  αυτό. Στον 21οαιώνα και με τόσεςτεχνολογικές και τεχνικές δυνατότητες, είναι άδικο να μην προχωρήσει το έργο. Εξάλλου σήμερα η απαραίτητη προϋπόθεση της σύνταξης και ύπαρξης μελέτης υφίσταται.          

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: ΟΙ υποψήφιοι βουλευτές και των δυο περιφερειών, όλων των κομμάτων ας πάρουνπροεκλογικά και μετεκλογικά δημόσια θέση  για το παραπάνω θέμα.

ΑΡΓΙΘΕΑ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΑΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή