Άρθρα – Απόψεις

Τραγικό αδιέξοδο προσώπων και κοινωνίας

29 Mar 2021
Τραγικό αδιέξοδο προσώπων και κοινωνίας

Παγκόσμια διαιωνίζεται το αίτημα για τον εξανθρωπισμό των κοινωνιών, όπου εν πολλοίς κυριαρχεί το “homo

Του Αθανασίου Νάστα, φιλόλογου εκπαιδευτικού

Παγκόσμια διαιωνίζεται το αίτημα για τον εξανθρωπισμό των κοινωνιών, όπου εν πολλοίς κυριαρχεί το “homo homini lupus”, δηλαδή ο άνθρωπος συμπεριφέρεται προς το συνάνθρωπό του ως λύκος.

Και σήμερα ακόμη ισχύει η έκκληση του Προφήτη Ησαΐα από τον όγδοο αιώνα π.Χ. «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης». Καθώς γνωρίζει ο Προφήτης την ανθρώπινη αδυναμία δεν προτρέπει να γίνουμε δίκαιοι, αλλά τουλάχιστον να μάθουμε να έχουμε συναίσθηση του τι είναι δίκαιο και τι άδικο.

Ακόμη από τον πέμπτο αιώνα π.Χ. αντηχεί το μεγαλειώδες του τραγικού ποιητή Σοφοκλή «Δε γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για ν’ αγαπώ».

Μέχρι στιγμής ο εξανθρωπισμός αποδεικνύεται ανέφικτος και μόνο στο χώρο των ευχών εφικτός, γιατί τούτο το άθλημα δεν επιβάλλεται άνωθεν από ηγέτες ,κυβερνήσεις και ιδεολογίες. Μόνο κατακτάται πρώτα σε προσωπικό επίπεδο και στη συνέχεια σε κοινωνικό, αφού τα επί μέρους πρόσωπα απαρτίζουν τις κοινωνίες, αναδεικνύουν ηγέτες και συγκροτούν κυβερνήσεις.

Το ζητούμενο είναι ο τρόπος αυτής της κατάκτησης. Μήπως και οι επί μέρους ιδεολογίες ανά τους αιώνες αυτόν τον τρόπο δεν ανιχνεύουν;

Αφού μελετήσει κανείς τα περί έννοιας της ψυχής από τον Όμηρο μέχρι σήμερα και αποδεχθεί την ύπαρξή της και τη σχέση της προς μια πηγή Αγαθού ή την αποκοπή της από αυτή τη σχέση, καταλήγει μέσα από ψήγματα Πατερικής προσέγγισης του ανθρώπου στα ακόλουθα. Για το τι βέβαια είναι το Αγαθό επαφίεται στον καθένα μας.

Στα καθ’ ημάς η ορθόδοξη εκκλησιαστική εμπειρία αποκαλύπτει το Αγαθό ως ασυγχύτως αδιαίρετο και συνάμα διαιρετό Τριαδικό Θεό.

Τρία λοιπόν είναι τα πιο μεγάλα, που γίνονται αρχή του κακού και που γεννούν κάθε κακία και κοινωνική δυσαρμονία: η άγνοια, η φιλαυτία και η τυραννική συμπεριφορά.

Το καθένα εξαρτάται και υποστηρίζεται από τα άλλα δύο. Από την άγνοια του Αγαθού προέρχεται η φιλαυτία, ενώ από αυτήν, η τυραννική συμπεριφορά προς τους συνανθρώπους.

Και δεν θα υπάρξει αντίρρηση για το ότι από τη στιγμή που αυτές εγκαταστάθηκαν μέσα μας η σφαλερή χρήση των δυνάμεων της ψυχής, δηλαδή του λογιστικού, του επιθυμητικού και του θυμοειδούς, επιφέρει δεινά στην προσωπική μας ζωή, στις διαπροσωπικές, διακοινωνικές και διακρατικές σχέσεις.

Ειδικότερα η φιλαυτία και η εξυπνάδα των ανθρώπων, αφού και τους συνανθρώπους και το Νόμο είτε τους παραμέρισε, είτε τους σοφιστεύθηκε, κατακομμάτιασε σε πολλά μέρη τη μια ανθρώπινη φύση, την ισορροπία δηλαδή των δυνάμεων της ψυχής του.

Αφού η φιλαυτία εισήγαγε και εξάπλωσε την αναισθησία που επικρατεί τώρα στην ψυχή, όπλισε με την προαίρεση την ανθρώπινη φύση εναντίον του εαυτού της.

Γι’ αυτό, όποιος με σώφρονα λογισμό και γενναίο φρόνημα μπόρεσε να διαλύσει αυτή την αντίφαση της φύσεώς του, ελέησε πρώτα-πρώτα τον εαυτό του, γιατί συμμόρφωσε την προαίρεσή του σύμφωνα με τη φύση του, προσέγγισε δηλαδή το Αγαθό ή μάλλον ομοιώθηκε προς Αυτό και έδειξε στον εαυτό του τι σημαίνει να είναι η ανθρώπινη φύση άμαχη, ειρηνική, χωρίς εναντιότητες, δεμένη σφιχτά με το Αγαθό και τον εαυτό της μέσω της αγάπης, η οποία μας εξαρτά με τον πόθο προς το Αγαθό και μας συνδέει μεταξύ μας με τη συμπάθεια.

Η ύπαρξη ή η ανυπαρξία αυτής της σχέσης μεταξύ Αγαθού και προσώπου προσδιορίζει και την ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων.

Κατά συνέπεια αν από τη φύση του το Αγαθό ενοποιεί και συγκρατεί τα διαιρεμένα, είναι φανερό ότι το κακό, που απορρέει από τη σφαλερή χρήση των δυνάμεων της ψυχής, διαιρεί και καταστρέφει τα ενωμένα. Γιατί από τη φύση του το κακό είναι κάτι που διασκορπίζεται, είναι άστατο, πολύμορφο και διαιρετικό.

Το κακό βέβαια κατ’ ουσία είναι ανυπόστατο, του δίνουμε όμως υπόσταση ο καθένας μας, όταν διαρρηγνύουμε τη σχέση μας με το Αγαθό. Αν όμως το λογικό επιστατεί στις άλλες δύο δυνάμεις , δηλαδή στο θυμικό και επιθυμητικό, τότε κατακτώνται προσωπικές και κοινωνικές αρετές, που θα σμιλέψουν κατά το μέτρο των αδυναμιών μας κοινωνίες και κράτη χωρίς παθογένειες. Ανάγκη λοιπόν να εντρυφήσουμε στην Πατερική ανθρωπολογία.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, τα πράγματα δεν είναι μονοδιάστατα, δηλαδή καλές κυβερνήσεις, κόμματα και πολιτικές ιδεολογίες και πάμε σε ένα κόσμο όμορφο και αγγελικά πλασμένο.

Οι αρμονικές σχέσεις στις κοινωνίες είναι πρώτα υπόθεση προσωπική και δευτερευόντως δυσβάστακτο βάρος έως ανέφικτο ηγετών, πολιτικών σχηματισμών και πάσης φύσεως ιδεολογίας.

trikalanews
Author: trikalanews


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Ξεφάντωμα με παραδοσιακούς χορούς στο Τρικαλινό Παζάρι 2025

Το Τρικαλινό Παζάρι 2025 έκλεισε με λαϊκή βραδιά, σουβλάκια και λουκάνικα. Χαιρέτησαν τον κόσμο ο Δήμαρχος Σακκάς και η Αντιδήμαρχος…

Read More


Περιφέρεια Θεσσαλίας: Πετυχημένο ταξίδι εργασίας με εταιρείες κρουαζιέρας σε Σποράδες και Βόλο

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκλήρωσε με επιτυχία ταξίδι εργασίας σε Σποράδες και Βόλο με στελέχη εταιρειών κρουαζιέρας για νέες προσεγγίσεις και…

Read More


Περιφέρεια Θεσσαλίας: Χρηματοδότηση 120.000€ στο εργαστήριο ελέγχου υλικών στον Βόλο

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επένδυσε 120.000€ για νέο εξοπλισμό και πλήρη ανακαίνιση του εργαστηρίου ελέγχου υλικών και ποιότητας δημοσίων έργων στον…

Read More


Λαμία: Αυτοκίνητο κρεμάστηκε στο κενό στον Άγιο Λουκά – Απίστευτο τροχαίο

Απίστευτο περιστατικό στη Λαμία: Αυτοκίνητο κρεμάστηκε στο κενό στον Άγιο Λουκά, χωρίς τραυματισμούς. Ο οδηγός ήταν αφηρημένος

Read More


Ο Θέμης Αλεξίου εντυπωσιάζει στη Νέα Αρτάκη

Ο Θέμης Αλεξίου ξεκίνησε ιδανικά στη Νέα Αρτάκη με τρία γκολ στα παιχνίδια Κυπέλλου, κερδίζοντας την εκτίμηση συμπαικτών και προπονητή.

Read More


Ράμματα στο νοσοκομείο για Πάτα και Μπαούτη μετά από σύγκρουση στο φιλικό Δήμητρα–Μετέωρα

Ο Χρήστος Πάτας και ο Λευτέρης Μπαούτης τραυματίστηκαν σε φιλικό Δήμητρας Απόλλων–Μετέωρα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για ράμματα στα φρύδια.

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.