Ελλάδα

Τρεις στους δέκα ξοδεύουν περισσότερα από το εισόδημά τους

17 Nov 2023
Τρεις στους δέκα ξοδεύουν περισσότερα από το εισόδημά τους

Επίσης ένας στους πέντε στην Ευρώπη δεν έχει καθόλου αποταμιεύσεις

Σχεδόν τρεις στους δέκα Έλληνες καταναλωτές (29%) ξοδεύουν κάθε μήνα περισσότερα από όσα τους επιτρέπει το μηνιαίο εισόδημά τους με τη συγκεκριμένη, υπερβάλλουσα δαπάνη να φτάνει τα 275 ευρώ το μήνα.

Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στην Ευρώπη μόνο στη Νορβηγία και την Ιρλανδία όπου τα αντίστοιχα ποσοστά εκείνων που ξοδεύουν περισσότερα από το εισόδημά τους φτάνουν το 33% και το 32% αντίστοιχα.

Η διαφορά είναι ότι το ποσό της υπερβάλλουσας δαπάνης σε αυτές τις δύο χώρες είναι κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το μέσο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, δηλαδή 15% για τη Νορβηγία και 11% για την Ιρλανδία.

Τα στοιχεία προέρχονται από την ετήσια έκθεση της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Intrum η οποία σημειώνει επίσης ότι η υπερβάλλουσα δαπάνη κατά μέσο όρο στην Ευρώπη είναι 232 ευρώ μηνιαίως και ότι το 49% των Ευρωπαίων καταναλωτών δηλώνει ότι μετά την πληρωμή λογαριασμών μένουν πολύ λιγότερα χρήματα στην τσέπη σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, το 35% δηλώνει ότι έχει καθυστερήσει να πληρώσει εμπρόθεσμα έναν τουλάχιστον λογαριασμό τους τελευταίους 12 μήνες, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο την τελευταία πενταετία.

Η έκθεση φανερώνει επίσης ότι ένας στους πέντε στην Ευρώπη δηλώνει ότι δεν έχει καθόλου αποταμιεύσεις, ενώ το 17% έχει αλλά αυτές δεν ξεπερνούν το μηνιαίο εισόδημα.

Παράλληλα, οι Έλληνες καταναλωτές δείχνουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τις πολλαπλές συνδρομές πληρωμών στο διαδίκτυο σε ποσοστό 67%, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Όπως σημειώνει η έκθεση, οι συνδρομές πληρωμής των ψηφιακών πλατφορμών οπτικοακουστικού περιεχομένου, video games, marketplaces για διαδικτυακές αγορές προϊόντων, ακόμα και εκείνες για την παραγγελία φαγητού, αδειάζουν τις πιστωτικές κάρτες χωρίς οι καταναλωτές να μπορούν να ελέγξουν εύκολα τη συγκεκριμένη οικονομική πληγή. Στη δεύτερη θέση σε αυτό το φαινόμενο βρίσκεται η Ιρλανδία με ποσοστό 62%, στην τρίτη η Φινλανδία (55%) και στην τέταρτη το Ηνωμένο Βασίλειο (53%).

Σημειώνεται επίσης ότι και στο μοντέλο αγορών «Buy now, pay later», που στη χώρα μας έχει γίνει εξ ανάγκης περισσότερο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες σε ποσοστό 55%, δυσκολεύονται να γνωρίζουν πότε και πόσα πρέπει να πληρώνουν κάθε φορά με αποτέλεσμα το εισόδημα να μειώνεται επικίνδυνα εν αγνοία τους. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά την Πορτογαλία (60%).

Πηγή: newsbomb.gr

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα

Δημοφιλη

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.