Διπλή δράση οργανώνεται στα Τρίκαλα για την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς (16 Οκτωβρίου), με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση σε θέματα καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Η πρωτοβουλία φέρει τον τίτλο «Η Επανεκκίνηση Καρδιάς ξεκινά από το Σχολείο» και συνδυάζει εκδήλωση για τους εκπαιδευτικούς και ενημερωτική προβολή για τους μαθητές.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, 10.00 – 13.00, στο κτήριο Παπαστεριάδη. Περιλαμβάνει ομιλίες, επιδείξεις και πρακτική εξάσκηση στις βασικές δεξιότητες της ΚΑΡΠΑ, με τη συμμετοχή ειδικών εκπαιδευτών και επιστημόνων. Συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Τρικκαίων και το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη στήριξη της e-trikala AE, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και της ΕΕΕΠΦ, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων.
Την ίδια ώρα, σε όλα τα σχολεία του Δήμου Τρικκαίων θα προβληθεί μέσω live streaming εκπαιδευτικό βίντεο για την ΚΑΡΠΑ, την επανεκκίνηση καρδιάς και τις πρώτες βοήθειες, δίνοντας στους μαθητές βασικές γνώσεις για τη διάσωση ζωών.
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν, είναι:
Α. Πρώτες Βοήθειες σε:
– Αιφνίδια κατάρρευση – Καρδιακή Ανακοπή
Λαμπρινή Οικονόμου, Ηλίας Ντούμας
– Απόφραξη αεραγωγού από ξένο σώμα (Πνιγμονή)
Ελισάβετ Ευθυμίου
Β. Το Σχολείο σώζει ζωές
Ελένη Πολύζου
Γ. «Η διδασκαλία της ΚΑΡΠΑ στην εκπαίδευση» ένα καινοτόμο ψηφιακό σύγγραμμα
Χριστίνα Καρατζαφέρη
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων στις βασικές δεξιότητες της ΚΑΡΠΑ.
Ομιλητές
– Ελισάβετ Ευθυμίου BSc, MSc, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Εκπαιδεύτρια BLS ERC
– Χριστίνα Καρατζαφέρη PhD, Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΠΘ και Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑΔ ΠΘ, ΠΜΣ «Ιατρική του Τρόπου Ζωής», Εκπαιδεύτρια BLS ERC
– Ηλίας Ντούμας PhD, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Εκπαιδευτής BLS ERC
– Λαμπρινή Οικονόμου MEd, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Υποδιευθύντρια 33ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, Εκπαιδεύτρια BLS ERC
– Ελένη Πολύζου MD MSc, Αναισθησιολόγος, Ερευνήτρια ΤΕΦΑΑ ΠΘ, Διευθύντρια Σεμιναρίων BLS ERC
Στα σχολεία
Την ίδια ημέρα, τις ώρες 10:00 -11:00 π.μ. θα προβληθεί σε όλα τα σχολεία του Δήμου Τρικκαίων εκπαιδευτικό – ενημερωτικό βίντεο με θέμα την ΚΑΡΠΑ, την επανεκκίνηση καρδιάς και τις πρώτες βοήθειες.
Η προβολή θα γίνει ταυτόχρονα, μέσω Live streaming στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Τρικκαίων.