Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Βραδιά τοπικής ιστορίας στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Τρικάλων με τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη για τον βομβαρδισμό των Τρικάλων

Βραδιά τοπικής ιστορίας στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Τρικάλων με τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη για τον βομβαρδισμό των Τρικάλων

Μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο σχολείο, αφιερωμένη στην αερομαχία της Βασιλικής και τον επακολουθήσαντα βομβαρδισμό των Τρικάλων από τους Γερμανούς στις 15 Απριλίου 1941. 

Ο προσκεκλημένος ομιλητής κ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός και μάχιμος λάτρης της Ιστορίας,  καθήλωσε το κοινό με τον δικό του μοναδικό τρόπο μιλώντας για 90 λεπτά. 

Κατέθεσε άγνωστα στο πλατύ κοινό ιστορικά στοιχεία αλλά και σπάνιες φωτογραφίες, που ανακάλυψε ύστερα από πολυετείς έρευνες σε γερμανικά κυρίως αρχεία αλλά και σε ιστορικές πηγές στη μακρινή Αυστραλία.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε αρχικά στην αερομαχία στη Βασιλική, όπου υπήρχε ένα υποτυπώδες αεροδρόμιο της 24ης Μοίρας με διοικητή τον Ι.Κέλλα, με 9 παλιά αεροπλάνα.

Στην πρωινή  αερομαχία με τα 18  γερμανικά καταδιωκτικά τύπου Μέσσερσμιτ, καταρρίφθηκαν 3 ελληνικά αεροπλάνα και σκοτώθηκε ο 24χρονος Έλληνας πιλότος Γ.  Μόκκας ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι και ένα γερμανικό αεροπλάνο έπεσε στα Μεγάλα Καλύβια.

Κατόπιν, τα βομβαρδιστικά Στούκας βομβάρδισαν δύο φορές – μία το πρωί και  μία το απόγευμα- το κέντρο  της πόλης μας σπέρνοντας παντού τον πανικό αλλά και τον επιβεβαιωμένο θάνατο 56 Τρικαλινών, ενώ υπήρξαν και άλλοι πολλοί οι οποίοι  δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν και να αναγνωριστούν καθώς και πολλών Νεοζηλανδών εθελοντών στρατιωτών.

Προβλήθηκαν σπάνιες φωτογραφίες από βομβαρδισμένα κτίρια της πόλης. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν φωτογραφίες διαφόρων τρικαλινών που έχασαν τη ζωή τους, όπως μελών της οικογένειας Παπαθανασίου, του Λευτέρη Κορδέα, του Γιώργου Κοντογιάννη κ.α. 

Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στη λεηλασία (πλιάτσικο) της πόλης, που δυστυχώς συνέβη αμέσως μετά, καθώς ορισμένοι – κυρίως χωρικοί – λεηλάτησαν ό,τι έβρισκαν στα έρημα σπίτια εκμεταλλευόμενοι το γεγονός της ανυπαρξίας των αρχών και φορέων εξουσίας, οι οποίοι παραβαίνοντας το καθήκον τους, εγκατέλειψαν την πόλη αλλά και της φυγής του πληθυσμού προς τα γύρω χωριά.

Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε ο τότε δήμαρχος Τρικκαίων Θεοδόσιος Θεοδοσόπουλος, ο οποίος όχι μόνο παρέμεινε στα καθήκοντά του αλλά και σχημάτισε επιτροπές και ομάδες που βοήθησαν πολλούς δημότες μετά την καταστροφή. 

Βομβαρδίστηκαν στόχοι πολιτικοί και όχι στρατιωτικοί διότι το γερμανικό σχέδιο επεδίωκε την αποδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και την πρόκληση πανικού στους πολίτες. 

Προβλήθηκαν επίσης φωτογραφίες των κατεστραμμένων γεφυρών της πόλης, που ανατίναξαν οι σύμμαχοι υποχωρώντας, προκειμένου να δυσκολέψουν την καταδίωξή τους από τους Ναζί εισβολείς, φωτογραφίες Γερμανών στην Καλαμπάκα απ’ όπου επέδραμαν προς τα Τρίκαλα, φωτογραφίες κτιρίων, όπως του σημερινού κτιρίου της πρώην Αγροτικής Τράπεζας στην Ασκληπιού, το οποίο ήταν και η έδρα του γερμανικού αρχηγείου κατοχής, του κτιρίου της σημερινής ΔΕΥΑΤ επί της Ασκληπιού με Ιταλούς αξιωματικούς κ.α. 

Στο τέλος έγινε και μια σύντομη αναφορά στην εκκαθαριστική επιχείρηση «Πάνθηρας» τον Οκτώβριο του 1943 μέσω της οποίας οι Ναζί κατακτητές πυρπόλησαν πάρα πολλά χωριά της ορεινής Καλαμπάκας, του Ασπροποτάμου αλλά και των Ιωαννίνων και της Άρτας μέχρι το Αγρίνιο – δηλαδή στην επονομαζόμενη «Ελεύθερη Ελλάδα», προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αντάρτικες πατριωτικές ομάδες, οι οποίες τους πολεμούσαν γενναία με κάθε τρόπο για να απελευθερώσουν την πατρίδα μας. 

Προβλήθηκαν συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη φλεγόμενη Καλαμπάκα, καθώς και λεπτομερής κατάλογος των θυμάτων των καμένων χωριών του Ασπροποτάμου.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και απαντήσεις και αυτή η άκρως εποικοδομητική εκδήλωση έκλεισε με το παρατεταμένο χειροκρότημα και την υπόσχεση ότι θα επαναληφθεί στο σχολείο με την παρουσίαση και άλλων σημαντικών γεγονότων της τοπικής μας ιστορίας.

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή