Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται από το 1975 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Μια συνέντευξη με αφορμή την δυναμική γυναίκα…
Μιας γυναίκας που τον ρόλο της θα ζήλευαν πολλοί άντρες……
Διαβάστε παρακάτω την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Πρόεδρου του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών κας Γεωργιάδου Ξένιας, πτυχιούχου Φυσικοθεραπείας/ MSc. Επ. Ψυχικής Υγείας, Εκπαιδεύτριας BLS/AED ERC, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα γυναίκας.
Πως θα καθόριζες τον ρόλο της γυναίκας στο εργασιακό περιβάλλον στην σημερινή εποχή;
Η ανταπόκριση στους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας και της καθημερινότητας που βιώνει είναι πλέον μία καθημερινή πρόκληση, στην οποία η σύγχρονη γυναίκα ανταποκρίνεται, όπως φαίνεται, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, με αποτέλεσμα το παλαιότερο δίλημμα, επαγγελματικής καριέρας ή οικογένειας, να τείνει να εξαλειφθεί.
Γενικότερα θα σου πω ότι ο ρόλος της γυναίκας στο εργασιακό περιβάλλον έχει βελτιωθεί χωρίς όμως να έχει εξισωθεί πλήρως με των ανδρών. Η εκπαίδευση, η μόρφωση και η εργασία έχουν συμβάλλει στη χειραφέτηση του γυναικείου φύλου ακόμα όμως δεν απολαμβάνουν ούτε το ίδιο ποσοστό στην απασχόληση ούτε τις ίσες αποδοχές με το άλλο φύλο. Επίσης ακόμα και σήμερα οι ευκαιρίες συμμετοχής στην αγορά εργασίας για τις ίδιες είναι πολύ λιγότερες από των ανδρών ενώ εξακολουθεί να παραμένει και διαχωρισμός των επαγγελμάτων για τα δύο φύλα.
Ξέρεις είμαστε άνθρωποι, ψυχές και οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες.
Εντωμεταξύ και όλες οι ημέρες έχουν μόνο 24 ώρες. Κάποιες φορές, δεν μπορούν να γίνουν όλα και κάποιες άλλες δεν μπορούν να γίνουν όλα τέλεια. Κάποιες φορές, πρέπει απλά να λέμε «όχι». Να διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας και να ακολουθούμε μια ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους. Συχνά, οι 24 ώρες δεν είναι αρκετές. Αυτό που χρειάζεται είναι σωστή προτεραιοποίηση και οργάνωση της καθημερινότητας, ώστε να επιτυγχάνεται η επιθυμητή διαχείριση χρόνου.
Τι θα θεωρούσες περισσότερο σημαντικό προκειμένου να αλλάξουν τα κοινωνικά δεδομένα όσο αφορά το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην εργασία;
Όλα ξεκινούν από την Παιδεία που θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο από τα πρώτα μας βήματα στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Καταρρίπτοντας το κατεστημένο που θέλει τον άνδρα να πρωτοστατεί στον εργασιακό τομέα, η γυναίκα μπορεί και αποδεικνύει πλέον ως ένας δυναμικός παράγοντας για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, λειτουργεί και προσφέρει τις υπηρεσίες της με μια δική της διαφορετική οπτική στα πράγματα.
Ο Ρόλος σου στην Πολιτική Προστασία και γενικότερα ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου που έχει υψηλές απαιτήσεις με αρκετά εμφανή τα σημάδια της επαγγελματικής προόδου και εξέλιξης του, δε σου στερεί πολύ προσωπικό χρόνο;
Θα μπορούσα να σου πω ότι αυτός ο ρόλος όπως και κάθε έντονη δραστηριότητα σε χώρους που η γυναίκα ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί αν θες στον εργασιακό χώρο, ίσως να είναι και η τέλεια πρόκληση για εμένα προσωπικά αλλά και για το σύνολο των δυναμικών γυναικών. Όσο για την επαγγελματική πρόοδο και εξέλιξη είναι πάντα θεμιτές, και το πιο ουσιαστικό είναι ο συνδυασμός τους με την προσωπική ισορροπία, τη δημιουργία οικογένειας και την κατάκτηση των προσωπικών στόχων που έχει θέσει ο καθένας για τη ζωή του. Δε σου λέω ότι η καθημερινότητα μου είναι εύκολη. Θα έλεγα όμως ότι υπάρχουν κάποιες εργαζόμενες μητέρες εκεί έξω που ίσως να είναι ακόμα περισσότερο ηρωίδες από όσο εγώ. Είμαι αληθινός, ντόμπρος άνθρωπος, λαϊκός, καθημερινός, απλός. Είμαι αυθόρμητη, όπου δω την αδικία την υπερασπίζομαι και θα έλεγα ότι είμαι πολύ ταπεινή. Επίσης δεν θα σου πω ότι δεν νευριάζω….αλλά συνήθως δίνω τόπο στην οργή. Το καλύτερο όπλο μου είναι το χαμόγελο μου. Έχω αλλάξει…. με έχουν αλλάξει καταστάσεις που βίωσα και είδα την
ζωή με διαφορετικό βλέμμα. Δεν μου αρέσουν τα φώτα και η δημοσιότητα, είμαι ποιοτική και ξέρεις …..σιχαίνομαι να μιλάω για τον εαυτό μου. Δεν Περίμεναν πως θα τα Κατάφερνα πάντως !
Το 2011 ήρθε στη ζωή μου στις 8 Μαρτίου ο γιός μου ο Άγγελος Μάριος ….. την ημέρα της γυναίκας! Ο Άγγελος έχει κερδίσει μια πολύ δύσκολη μάχη και έχει βάλει το μεγαλύτερο στοίχημα με την Επιτυχία στην ζωή του. Δεν θα σου πω πολλά γιατί ίσως μεθαύριο να θελήσει να στα πει εκείνος για την μαμά του.
Ο Στόχος είναι πάντα ένας…..η αναγνώριση της πραγματικής κατάστασης σε αντίθεση με αυτό που υποθέτουμε ή ίσως ελπίζουμε πως ισχύει. Η αναγνώριση αυτή είναι που θα οδηγήσει σε αποτελεσματικές λύσεις. Να τα βρεις με τον εαυτό σου. Γιατι μόνο αν τα βρεις όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα και οι προτεραιότητες σου έχουν την πολυτιμότερη αξία για να συνεχίζεις να κερδίζεις ολοένα και πιο εύκολα τα στοιχήματα που έχεις βάλει χωρίς να βγάζεις μπροστά τις άμυνες σου.
Ο ρόλος μου στην Πολιτική Προστασία; Ναι είναι ένας ρόλος υπερβολικών απαιτήσεων γιατί προϋποθέτει διάβασμα, άντληση πληροφοριών και συνεχόμενη γνώση και ενημέρωση. Πολλές ώρες στον υπολογιστή και σε επιχειρησιακές αποστολές. Ξέρεις υπήρξα εθελόντρια από τα 14 μου χρόνια. Πάντα μου άρεσε να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στρατηγικά και οργανωμένα. Να προσφέρω μαζί με πολλές ομάδες ενεργών εθελοντών πολιτών, όπου η τοπική κοινότητα ζητούσε την βοήθεια μου.
Η αλήθεια είναι ότι αγαπάω αυτό που κάνω και δίνομαι. Η πολιτική προστασία αποβλέπει στην προστασία των ατόμων, των ομάδων ή κοινοτήτων από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές ταχείας ή βραδείας εξέλιξης. Οι καταστροφές μπορεί να είναι τεχνολογικές, βιολογικές, χημικές ή πυρηνικές και άλλου είδους που μπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκεια ειρηνικής περιόδου, προκαλώντας καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Στόχος μας είναι η ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να μάθουν πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε αρχικά οι ίδιοι τους εαυτούς μας για να καταφέρουμε να προστατεύσουμε και τους γύρω μας. Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και οι τραυματικές εμπειρίες, μπορούν να επιφέρουν συνέπειες προς τους εμπλεκόμενους, καθώς σε μια κατάσταση καταστροφής, θα αντιμετωπίσουν έντονες προσωπικές και κοινωνικές αλλαγές.
Με ποιό τρόπο θα μπορούσαμε να προστατευθούμε ;
Ξέρεις, η συνεχής εκπαίδευση, η απόκτηση εμπειριών από ειδικούς ερευνητές του χώρου, η συλλογή πληροφοριών και στατιστικών δεδομένων για τη βελτίωση των γνώσεων και των δεδομένων για τις καταστροφές, τις επιπτώσεις τους και την αξιολόγηση του κόστους και του οφέλους των μέτρων πρόληψης των κινδύνων είναι απολύτως αναγκαία. Η Πρόληψη, η Ενημέρωση, η Προετοιμασία και η διαδικασία της υποστηρίζουν και συμπληρώνουν τις προσπάθειες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Για να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο όταν απαιτείται ταχεία συλλογική δράση μεταξύ πολλών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, απαιτείται αμοιβαία συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων του κρατικού μηχανισμού που σχετίζονται με την διαχείριση και αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων.
Πιστεύεις ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα για τον ρόλο των γυναικών στην χώρα μας όσο αφορά την εργασιακή τους απασχόληση;
Κοίτα πάντα θα υπάρχουν. Δεν πρόκειται να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο. Μια γυναίκα πάντα θα συνεχίζει να προσπαθεί για ό,τι αφορά τα εργασιακά ζητήματα, την πρόσβαση σε χρηματικούς πόρους, τη συμμετοχή στην εκπαίδευση, τον χρόνο και την κατανομή του ανάμεσα σε οικιακά και τον χρόνο που απομένει για προσωπικές δραστηριότητες. Υπάρχουν ακόμα μείζονα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, γιατί ακόμα και σήμερα η θέση των γυναικών παραμένει χαμηλή αναλογικά με το επίπεδο σπουδών τους, όπως επίσης και οι αμοιβές τους είναι χαμηλότερες σε πολλές ακόμα ειδικότητες…από αυτές των αντρών.
Επίσης, έχουν λιγότερες ευκαιρίες επαγγελματιικής ανέλιξης, κάτι που επηρεάζεται βέβαια και από την προσωπική/οικογενειακή τους ζωή. Θα μπορούσε να υιοθετηθεί μία πολιτική χωρίς διακρίσεις σε όλους τους τομείς εργασίας που να επιτρέπει την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής καθώς και τον διαχωρισμό τους.
Στέφανος Σιμωτάς