Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ξενία Καλαμπάκας: Από τη νοσταλγικότητα στην προοπτική ανάστασής του…

Η διαδρομή μέχρι σήμερα, το αύριο που βλέπει η νέα δημοτική αρχή και οι επιχειρηματίες που το φλερτάρουν

Το Ξενία Καλαμπάκας έρχεται ξανά στο προσκήνιο χάρη σε μια εκδήλωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπάκας «Τα Μετέωρα» σε συνεργασία με το Δεύτερο Γυμνάσιο και με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννηση και 30 από τον θάνατο του κορυφαίου νεοέλληνα αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.

Τελευταία φορά που άνοιξε τις πύλες του το ξενοδοχείο για να υποδεχτεί κόσμο, ήταν το 2007. Τότε η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, μέσα από παρεμβάσεις κορυφαίων σύγχρονων επιστημόνων θέλουν να απευθύνουν ένα κάλεσμα, μια προειδοποίηση, ότι αν δεν βρεθεί λύση, ο θησαυρός των Ξενία θα χαθεί.

Και το απηύθυναν αυτό με κάθε τρόπο. Στην περιοχή μας με μια εκδήλωση ανοιχτή προς το κοινό, με την ελπίδα ότι θα ξυπνήσουν μνήμες και θα επιτευχθεί μια επανασύνδεση με το παρελθόν του κτιρίου. Όσοι δημοσιογράφοι καλύπταμε τότε το ρεπορτάζ, θυμόμαστε πολύ καλά τις φθορές, οι οποίες είναι πολλαπλάσιες σήμερα.

Οι προειδοποιήσεις των αρχιτεκτόνων δεν κατάφεραν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις να αλλάξουν το ρου της κατάστασης. Κι αυτό ίσως πολύ αργά. Κάποια κτίρια Ξενία έχουν ήδη περάσει στην ιδιωτική εκμετάλλευση, κάποια αναζητούν τον δικό τους δρόμο. Ανάμεσα σε αυτά και το Ξενία Καλαμπάκας.

Η «σκυτάλη» στον ιδιώτη

Στα καθ’ ημάς, το Ξενία Καλαμπάκας, παίζει το «τελευταίο» του χαρτί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr, ο δρόμος είναι η σύμπραξη ανάμεσα σε ιδιώτη και δήμο.

Σύμφωνα με τον νέο δήμαρχο Μετεώρων κ. Λευτέρη Αβραμόπουλο, κάτι τέτοιο είναι εφικτό αφού ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ξενοδοχειακός κολοσσός του εξωτερικού αλλά και Έλληνας…εφοπλιστής.

Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, το κόστος της αναστύλωσης είναι τεράστιο και ο δήμος σίγουρα δεν μπορεί να διαθέσει το ύψος του ποσού. Από την άλλη το σημείο στο οποίο είναι χτισμένο το ξενοδοχείο είναι ιδανικό και για τον λόγο αυτό το φλερτάρουν και ιδιώτες.

Το ζήτημα είναι όλο αυτό να καταλήξει κάπου βέβαια, και σίγουρα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Τα περιθώρια, όσο περνά ο χρόνος στενεύουν λόγω της φθοράς.

Το όποιο έργο τελικά προκύψει από την άλλη θα πρέπει να ζυγίσει και να ισορροπήσει τη σχέση του κτιρίου με το παρελθόν και το μέλλον αλλά και την απόλυτη συνύπαρξή του με τον χώρο των Μετεώρων, σαν να μην είχε λείψει ποτέ από αυτόν.

 Η διαδρομή του έγινε πια μνημειακή

Η Καλαμπάκα, ήταν ο τόπος που επιλέχθηκε να ξεκινήσουν τα πρώτα βήματα του τουριστικού ανοίγματος της χώρας στον κόσμο, όπως αντίστοιχα συνέβη σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στο νησιωτικό ιστό. Αν δει κανείς σήμερα την απόφαση αυτή, βλέπει ότι πρόκειται για μια διορατική στιγμή η οποία επισφραγίστηκε με μια μοναδική δημόσια αρχιτεκτονική παραγωγή μέσα από τη δημιουργία των Ξενία. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα μήνυμα στις μέρες μας.

Βέβαια, τα Μετέωρα εμπνέουν τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη που κατάφερε να δημιουργήσει μέσα στο απαιτητικό περιβάλλον των Μετεώρων ένα αξεπέραστο αρχιτεκτονικό δείγμα, το οποίο μνημονεύεται τόσο στην ελληνική όσο και στην ξένη βιβλιογραφία.

Τι έκανε τα Ξενία, και συγκεκριμένα την ξενοδοχειακή μονάδα της Καλαμπάκας, τόσο ξεχωριστά;

Στην ουσία ήταν η πρώτη φορά που η αρχιτεκτονική έκανε πρόταση για το είδος του τουρισμού που αφορά τη χώρα. Ένας τουρισμός που δίνει σημασία στον περιβάλλοντα χώρο, που παίρνει ενέργεια από αυτόν, με κτίρια που δεν «επιβάλλονται», που δεν αποτελούν «καρικατούρες» του τοπίου ή της ιστορικής μνήμης, αλλά που αναπνέουν ως φυσική προέκταση του κόσμου γύρω τους.

Όλο αυτό βέβαια, με μια οικολογική και ανθρώπινη προσέγγιση, με χώρους που εκμεταλλεύονταν το φυσικό φως, το υπάρχουν περιβάλλον.

Κτίρια ανοιχτά στον χώρο

Κάπως έτσι, το Ξενία Καλαμπάκας, παρέμενε ένας τόπος όπου οι τουρίστες ζούσανε τη χαλαρότητα των στιγμών τους μέσα σε ένα χώρο γαλήνης ενώ την ίδια στιγμή, οι Καλαμπακιώτες είχαν ελεύθερη πρόσβαση στο περιβάλλον του ξενοδοχείου σαν να έκαναν την βόλτα τους σε ένα πάρκο. Πράγμα σπάνιο για τα δεδομένα της σημερινής τουριστικής ανάπτυξης που θέλει ξενοδοχειακές μονάδες απομονωμένες, κλειστές, απρόσιτες. Αυτή η αλλαγή προς τον τρόπο που σήμερα προσεγγίζουμε την τουριστική γραμμή, έμελλε να κλείσει τα Ξενία ανάμεσα σε αυτά και το ξενοδοχείο της Καλαμπάκας.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή