Χρήστος Σπίρτζης: Κλείνει οριστικά ο κύκλος της λεηλασίας των χρημάτων από τον ιδρώτα των πολιτών σε ανολοκλήρωτα έργα

Στα Τρίκαλα ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών για το Ξυνιάδα-Τρίκαλα και για επιθεώρηση της γέφυρας Διάβας.

Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr σε ξενοδοχείο των Τρικάλων… πανηγυρίστηκε από την Κυβέρνηση, η σημερινή παράδοση του τμήματος Ξυνιάδα-Τρίκαλα του αυτοκινητόδρομου Ε-65.

Παρουσία βουλευτών και πολιτικών προσώπων από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης τόνισε πως «Σήμερα παραδίδεται στην κυκλοφορία το οδικό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65 που εκτείνεται από τη Ξυνιάδα έως και τα Τρίκαλα.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και σ΄ αυτόν τον αυτοκινητόδρομο, κατάφερε να λύσει σύνθετα και μεγάλα προβλήματα, που κρατούσαν το έργο τελματωμένο. Με τη σημερινή παράδοση, κλείνει οριστικά ο κύκλος των οικονομικών υπερβάσεων, των καθυστερήσεων και της λεηλασίας των χρημάτων από τον ιδρώτα των πολιτών, σε ημιτελή και ανολοκλήρωτα έργα.

Στην επαναδιαπραγμάτευση για τον Ε65 , έναντι των απαιτήσεων και κατασκευαστών και παραχωρησιούχων, η Κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πέτυχε όφελος για το ελληνικό δημόσιο και τον έλληνα πολίτη το οποίο ανέρχεται σε 137.403.444 ευρώ».

Ο κ. Σπίρτζης, κάνοντας αναφορά σε «διαχειριστικές αστοχίες των προηγούμενων κυβερνήσεων που άφησαν κληρονομιά έναν τυφλό αυτοκινητόδρομο!», επισήμανε πως «Υπενθυμίζεται ότι την Άνοιξη του 2010 οι δανείστριες τράπεζες σταμάτησαν τη χρηματοδότηση του έργου και από τον Φεβρουάριο του 2011 επιβλήθηκε μακρόχρονη αναστολή εργασιών. Το έργο επανεκκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τέλος του 2015.

Το έργο όμως παρέμεινε βαλτωμένο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την τύχη του, αδυνατούσαν ακόμη και μετά τη συμφωνία επανεκκίνησης του 2013, να βρουν λύσεις στις καθυστερήσεις που δημιουργούνται λόγω των απαλλοτριώσεων, των αρχαιολογικών ερευνών, και των μετακινήσεων των δικτύων Κοινής Ωφελείας. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος, διακρίνεται για μία… παγκόσμια πρωτοτυπία! Δεν έχει αρχή και τέλος, καθώς στη «συμφωνία επανεκκίνησης» το 2013, εξαιρέθηκε ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αντικειμένου του έργου! , δηλαδή, το βόρειο και το νότιο τμήμα του».

Για το πως η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το έργο και ξεπέρασε το άγος των απαλλοτριώσεων, ανέφερε ο Υπουργός ότι «Για να ολοκληρωθεί το έργο και να ξεπεραστούν οι δυσμενέστατοι για το ελληνικό δημόσιο όροι των συμβάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων η κυβέρνηση προχώρησε σε μία σειρά καίριων παρεμβάσεων που αφορούσαν τη θεραπεία των παθογενειών που κρατούσαν το έργο καθηλωμένο. Τον Μάϊο του 2016, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπογράφει συμφωνία με τον παραχωρησιούχο για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, μετά από σκληρές, αλλά και ταυτόχρονα μεθοδικές και αποφασιστικές διαπραγματεύσεις.

Πέραν της επιτάχυνσης των αρχαιολογικών ανασκαφών και των εργασιών μεταφοράς των δικτύων κοινής ωφέλειας, υπήρξε δραστική παρέμβαση της κυβέρνησης για την άρση των καθυστερήσεων που δημιουργούνταν από τη μη ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων.

Συγκεκριμένα, με την παρέμβαση της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων, υπό τον συντονισμό του υπουργού κ. Φλαμπουράρη, τροποποιήθηκε με νέο νόμο το άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να συντομευτεί ο χρόνος παράδοσης της γης, για την κατασκευή του έργου. Σε δύο χαρακτηριστικά νούμερα αποτυπώνεται η πραγματικότητα του έργου: Το ποσοστό εκτέλεσης τον Ιανουάριο του 2015 ήταν 54,47 % ενώ η αντίστοιχη πρόοδος του έργου τον Αύγουστο του 2017 ανήλθε στο 99%.

Σήμερα, η κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έρχεται να διορθώσει αυτή τη στρέβλωση, δρομολογώντας τις διαδικασίες για να παραδοθεί στους πολίτες το σύνολο του έργου, λειτουργικό και ολοκληρωμένο. Το Δημόσιο με την έκδοση των 2 υπουργικών Αποφάσεων, αποφάσισε την ολοκλήρωση των αναβαλλόμενων τμημάτων του Έργου.

Πρόκειται για το νότιο τμήμα Λαμία- Ξυνιάδα και το βόρειο τμήμα Γρεβενά – Εγνατία, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως αναβαλλόμενα τμήματα με την αναθεώρηση της σύμβασης το 2013, και εξαιρέθηκαν από το φυσικό αντικείμενο του έργου με κυρίαρχες αιτίες τις διαχειριστικές αστοχίες του πολιτικού προσωπικού που σχεδίασε και διαχειρίστηκε την τύχη των μεγάλων έργων της χώρας. Για το νότιο τμήμα του έργου από Λαμία έως Ξυνιάδα μήκους 32,5 χλμ περίπου, η χρηματοδότησή είναι ήδη εξασφαλισμένη.

Έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προγράμματος 2014-2020 και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2018. Όσον αφορά στην κατασκευή του βορείου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου (ξεκινάει από τα Τρίκαλα –ΑΚ Τρικάλων και φθάνει ως πέρας του Ε65), η πολιτική ηγεσία έχει κινητοποιήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου ώστε το συντομότερο δυνατό να είναι δυνατή η εκκίνηση των εργασιών, έχοντας πριν από όλα εξασφαλίσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ώστε να μην εμπλακεί εκ νέου το έργο σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που θα οδηγήσουν σε κοστοβόρες εμπλοκές.

Να σημειωθεί επ΄ αυτού, ότι οι διαπραγματεύσεις του Υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και στα τέλη του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει το έργο» και ταυτόχρονα επισήμανε πως «Η κατασκευή του τμήματος Ξυνιάδα – Τρίκαλα υπήρξε μεγάλη πρόκληση. Στην περιοχή διάνοιξης των δίδυμων σηράγγων, υπήρχε έντονο ορεινό ανάγλυφο και γειτνίαση με έργο της ΕΡΓΟΣΕ (ΣΓΥΤ). Στην περιοχή της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας (32,5 χλμ. έως 42 χλμ.) χρειάστηκε να ληφθούν ειδικά γεωτεχνικά μέτρα.

Σε διάφορα σημεία απαιτήθηκε η διαχείριση κοίτης ποταμών και η αποκατάσταση και αναβάθμιση του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου, ενώ ένα μεγάλο ζήτημα υπήρξαν και οι απαλλοτριώσεις. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον σεβασμό και στην προστασία του περιβάλλοντος με έργα που δεν διαταράσσουν αλλά αποκαθιστούν τη φυσική ισορροπία στις περιοχές διέλευσης του αυτοκινητοδρόμου, όπως ειδική ενισχυμένη περίφραξη κατά μήκος του, διαβάσεις πανίδας και αμφίβιων, ειδικός φωτισμός φιλικός στην πανίδα και ενεργειακά αναβαθμισμένος, όπου αυτά απαιτούνταν.

Το τίμημα μελετών κατασκευών του τμήματος Α/Κ Ξυνιάδας έως Α/Κ Τρικάλων ανέρχεται στο ποσό των 546.973.553 ευρώ.

Το έργο αποτελεί «έργο γέφυρα», Γ’ ΚΠΣ – ΕΣΠΑ και εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας 2007 – 2013». Με την υπ΄αριθμόν CCI2013GR161PR006/16-12-2013 Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίθηκε η χρηματοοικονομική συνεισφορά από το Ταμείο Συνοχής στο Μεγάλο Έργο «Αποπεράτωση Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65). Τμήμα : Ξυνιάδα –Τρίκαλα».

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65, είναι ένα έργο με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της χώρας και της Περιφέρειας. Η ολοκλήρωση του συνόλου του Ε65, ο οποίος θα εκτείνεται σε μήκος 175 χιλιομέτρων θα συμβάλλει στην άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Κεντρικής Ελλάδος και θα αναβαθμίσει την σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την προσπελασιμότητα προς την Αλβανία και την Π.Γ.Δ.Μ., δίδοντας έτσι την δυνατότητα ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξης, του τουρισμού και της εμπορευματικής διακίνησης σε μια περιοχή με ιδιαίτερες δυνατότητες περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας παράλληλα στην μείωση του ποσοστού ανεργίας και στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Η ολοκλήρωσή του Ε 65 θα επιφέρει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική καθώς θα θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας – που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη – με το λιμάνι του Βόλου και η χώρα μας θα αποκτήσει σύνδεση με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα.

Το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία Οδό, θα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά, ενώ σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί όπως τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα, τα Άγραφα, το Μέτσοβο, το Καρπενήσι θα είναι προσβάσιμοι, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Η διαδρομή Τρίκαλα – Αθήνα θα αποκτήσει διάρκεια περίπου 3 ωρών, η διαδρομή Καρδίτσα – Αθήνα 2 ωρών και 30 λεπτών και η διαδρομή Αθήνα – Δομοκός 2 ωρών και 10 λεπτών.

Όλες οι μεγάλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας θα γλιτώνουν περισσότερες από 2 ώρες στο ταξίδι τους για την πρωτεύουσα, ενώ το έργο θα συμβάλλει σημαντικά και στην ανάπτυξη της περιοχής της Λαμίας (τοπικές μετακινήσεις, βιομηχανική ζώνη, επαγγελματικά ταξίδια) αφού η σύνδεσή του Ε65 με τον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. θα πραγματοποιείται μετά τον Α/Κ Θερμοπυλών».Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή