Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων στη Βουλή των Εφήβων | trikalanews.gr

Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων στη Βουλή των Εφήβων

H «Bουλή των Eφήβων» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία που διοργανώθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 1995-1996.

Έκτοτε, διοργανώνεται σε ετήσια βάση, σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Kύπρου και τα τελευταία χρόνια επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός και η ανανέωσή του.

Στο πλαίσιο του ανανεωμένου αυτού θεσμού, κατά το σχολικό έτος 2016-2017, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον καθοριστικής σημασίας ρόλο του ενεργού πολίτη και οι έφηβοι που συμμετείχαν στην ΚΒ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων που πραγματοποιήθηκε από 6 έως 10 Ιουλίου 2017, στην Αθήνα, είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συζητήσουν για τον ενεργό πολίτη σε σχέση με το δημοκρατικό σχολείο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ψηφιακή εποχή και το περιβάλλον και παράλληλα να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Μουσικό Σχολείο είχε τη χαρά κα την τιμή να συμμετέχει στην παραπάνω Σύνοδο εκπροσωπούμενο επάξια από τον μαθητή Γιώργο Λιάνο. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που δόθηκε στον μαθητή μας η ευκαιρία να βιώσει μία τόσο σημαντική εμπειρία ζωής (για την οποία μας μιλάει στο κείμενο που ακολουθεί) και ευελπιστούμε η εμπειρία του αυτή να λειτουργήσει ενθαρρυντικά τόσο για τον ίδιο όσο και για άλλους εφήβους στην κατεύθυνση της έκφρασης, της συμμετοχής και της παρέμβασης στα κοινά.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Γιώργο Λιάνο για τη συμμετοχή του και την άψογη παρουσία του στις δραστηριότητες της Βουλής των Εφήβων

Για το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων
Ευαγγελία Σύρρου
Καθηγήτρια Γαλλικών - Υπεύθυνη του Προγράμματος


Βουλή των Εφήβων
ΚΒ’ σύνοδος, 6– 10 Ιουλίου 2017


Έχει περάσει πια αρκετός καιρός από εκείνο το πρωινό τις 6ης Ιουλίου 2017, όταν τριακόσια παιδιά από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεκινούσαν από τον τόπο τους έχοντας ως προορισμό την Αθήνα. Ένα από τα τριακόσια παιδιά που συμμετείχαν στην 22η σύνοδο της Βουλής των Εφήβων ήμουν κι εγώ.

Όμως για να φτάσουμε στην 6η Ιουλίου πρέπει να πάμε πίσω στον Μάρτιο . Για να πάρουμε μέρος στη Bουλή των Eφήβων έπρεπε να συμμετάσχουμε σε κάποιες διαδικτυακές δραστηριότητες και να δημιουργήσουμε κάποιες εργασίες (να απαντήσουμε σε ένα κουίζ ερωτήσεων, να γράψουμε ένα δοκίμιο, να δημιουργήσουμε μία παρουσίαση τύπου PowerPoint, ένα video, μια αφίσα).

Εφόσον τις ολοκληρώναμε, μας έδιναν κλήρους με τους οποίους θα πέρναμε μέρος στην κλήρωση ανάδειξης των συμμετεχόντων στην 22η σύνοδο της Βουλής των Εφήβων. Εγώ προσωπικά αγωνιούσα για το αν θα κατάφερνα να γίνω έφηβος βουλευτής, αφού ήταν μια επιθυμία που είχα από καιρό και χάρηκα πολύ όταν είδα, τελικά, ότι ήμουν ένας από τους τέσσερις εκπροσώπους του νομού Τρικάλων.

Τον Μάιο μπήκε σε λειτουργία το Φόρουμ της Βουλής των Εφήβων. Εκεί μας χώρισαν σε έξι ομάδες των πενήντα ατόμων και καθεμιά ξεχωριστά είχε να ασχοληθεί με ένα θέμα. Ήμουν μέλος της Ε΄ ομάδας και το θέμα μας ήταν «Ψηφιακή εποχή και διαδίκτυο».

Στο Φόρουμ είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας μου , να ανταλλάξουμε απόψεις και να μιλήσουμε με τους συντονιστές μας, τον κύριο Πόλκα και την κυρία Δεκάτρη, σχετικά με το θέμα που θα μας απασχολούσε κατά τη διάρκεια της συνόδου. Η συζήτηση στο Φόρουμ διήρκησε μέχρι τις 5 Ιουλίου. Τότε, δώσαμε ραντεβού στην Αθήνα.

Το πρωί της 6ης Ιουλίου, μας περίμενε στο ΚΤΕΛ το λεωφορείο με τους υπεύθυνους συνοδούς του Ιδρύματος της Βουλής, για να μας πάει στον προορισμό μας. Ήμασταν παιδιά από όλους τους νομούς της Θεσσαλίας. Φτάσαμε αργά στο ξενοδοχείο μας, δώσαμε τα στοιχεία μας, πήραμε το καρτελάκι της ομάδας μας και την κάρτα του δωματίου μας.

Εκείνο το απόγευμα γνωριστήκαμε μεταξύ μας με τη βοήθεια των υπευθύνων της κάθε ομάδας, οι οποίοι παίξανε μαζί μας κάποια ενδιαφέροντα παιχνίδια γνωριμίας, κάτι που αποδείχθηκε πολύ σημαντικό και μας βοήθησε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την ολομέλεια της τελευταίας μέρας.

Βέβαια σε αυτό το κομμάτι πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και κάποιοι ειδικοί πάνω στα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι έξι ομάδες .

Μαζί τους συναντηθήκαμε (η κάθε ομάδα ξεχωριστά) και συνεδριάσαμε στις αίθουσες του κτιρίου της Βουλής μέσα στο επόμενο τριήμερο.

Εμείς, της Ε΄ομάδας, συναντηθήκαμε με τον κύριο Λούβρη Άρη, καθηγητή πληροφορικής, ο οποίος μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους που κρύβονται κατά τη χρήση του διαδικτύου και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα γι’αυτό. Οι παρατηρήσεις και οι συμβουλές του συνέβαλαν καθοριστικά στο να ετοιμαστεί το τελικό κείμενο για τη συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής.

Εκτός όμως από τη συνάντησή μας με τους ειδικούς, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε δύο πολύ σημαντικούς χώρους πολιτισμού για τη χώρα μας: έναν αρχαίο, την Ακρόπολη και έναν πολύ σύγχρονο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Νιώσαμε υπέροχα όταν είδαμε από κοντά την Ακρόπολη των Αθηνών που αποτελεί πολύ σημαντικό μνημείο του πολιτισμού της Ελλάδας.

Ειδικότερα νιώσαμε δέος στη θέα του Παρθενώνα και του Ερεχθείου με τις Καρυάτιδες.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η επίσκεψή μας στο πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μας εντυπωσίασε η έκθεση με τα κτίρια του κορυφαίου αρχιτέκτονα Renzo Piano καθώς και το κανάλι με το θαλασσινό νερό μέσα στο πάρκο αλλά και η υπέροχη θέα στο λιμάνι του Πειραιά.

Πέραν της επίσκεψής μας σε αυτούς τους δύο χώρους πολιτισμού, το πρόγραμμα περιλάμβανε και δύο εκδηλώσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Αυτές ήταν μια θεατρική παράσταση με τίτλο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο» και μια συναυλία με το Μουσικό Σχολείο Αλίμου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο που Κοινοβουλίου.

Η θεατρική παράσταση ήταν μια εξαιρετική παραλλαγή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας σε stand up comedy, με πολλές έξυπνες ατάκες που μας έκαναν να διασκεδάσουμε πολύ. Η συναυλία με το Μουσικό Σχολείο Αλίμου ήταν επίσης εξαιρετική. Οι συνάδελφοί μου από το Μουσικό Σχολείο Αλίμου μας ξεσήκωσαν και έδωσαν το σύνθημα για χορό και διασκέδαση. Ήταν δύο υπέροχες βραδιές που θα μας μείνουν αξέχαστες .

Όμως αλησμόνητη εμπειρία, πολύ σημαντική και χαραγμένη για πάντα στη μνήμη μας, ήταν η τελευταία μέρα του προγράμματος. Πρώτη φορά είδαμε από κοντά την αίθουσα στο βήμα της οποίας αγόρευσαν στο παρελθόν σπουδαίοι πολιτικοί άνδρες. Εκεί, παίρνονται πολύ σημαντικές αποφάσεις που κρίνουν το μέλλον της χώρας μας. Το γεγονός ότι συμμετείχα κι εγώ σε μια ολομέλεια για πρώτη φορά στη ζωή μου και το ότι επίσης πρώτη φορά είχα την ευκαιρία να καθίσω σε έδρανο βουλευτή, με γέμισε με ενθουσιασμό και περηφάνια.

Η συνεδρίαση που ακολούθησε χωρίστηκε σε δύο μέρη.

Στο α’ μέρος η κάθε ομάδα, μέσω ενός επιλεγμένου αγορητή της, ο οποίος ανέβαινε στο βήμα, ενημέρωνε τις άλλες ομάδες σχετικά με τα όσα είχαν συζητηθεί πάνω στο θέμα τους και τις λύσεις που πρότειναν για ζητήματα που αφορούσαν το θέμα. Τέλος, ο κάθε αγορητής παρέθετε και τις προτάσεις της ομάδας του. Έπειτα, οι έφηβοι βουλευτές των άλλων ομάδων είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις στην ομάδα της οποίας ο αγορητής ήταν στο βήμα και να λύσουν τυχόν απορίες που μπορεί να προέκυπταν.

Η δική μου ερώτηση απευθυνόταν στην έκτη ομάδα της οποίας η θεματική ήταν «Ενεργοί πολίτες και περιβάλλον» και είχε να κάνει με ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που απειλούν το περιβάλλον μας, αυτό της κλιματικής αλλαγής. Εκείνη η στιγμή θα μου μείνει για πάντα αξέχαστη μιας και ακούστηκε η φωνή μου στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, είχαμε την παρουσία του Προέδρου της Βουλής, του κυρίου Βούτση, του Υπουργού Παιδείας καθώς και αρκετών άλλων υπουργών και βουλευτών. Οι αγορητές της κάθε ομάδας παρουσίασαν στον Πρόεδρο της Βουλής με τον λόγο τους στο βήμα, τα όσα είχαν συζητήσει με τις ομάδες τους πάνω στην θεματική της κάθε ομάδας και κατέθεσαν την άποψη, εκπροσωπώντας όλους μας, ότι οι νέοι και ιδιαίτερα οι έφηβοι πρέπει και επιβάλλεται να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και τη βοήθεια του Ιδρύματος της Βουλής.

Τέλος, η κάθε ομάδα, μέσω ενός εκπροσώπου της, είχε το δικαίωμα να απευθύνει δύο ερωτήσεις προς τον πρόεδρο της Βουλής. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με το λόγο του προέδρου της Βουλής.

Έπειτα, έξω από το κοινοβούλιο ήρθε η ώρα των αναμνηστικών φωτογραφιών για την κάθε ομάδα. Πέντε μέρες του προγράμματος είχαν περάσει τόσο γρήγορα! Αλλά λέγεται ότι όλα τα ωραία κάποτε έχουν ένα τέλος! Όμως προλάβαμε να ανταλλάξουμε απόψεις, να κάνουμε νέες γνωριμίες, νέες φιλίες με νέους με τους οποίους διατηρούμε ακόμη επαφή μέσω των social media, με την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε.

Για όλους εμάς, η ΚΒ΄ σύνοδος της Βουλής των Εφήβων θα αποτελεί ένα ιδιαίτερο κομμάτι των αναμνήσεων μας, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, να πάρουμε θέση για ζητήματα εθνικά και παγκόσμια, να προτείνουμε λύσεις σε θέματα που αφορούν την κοινωνία μας και τη ζωή μας ως ενεργούς πολίτες, να δείξουμε ως έφηβοι ότι θέλουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας και για τον κόσμο. Κανείς δε χάνει συμμετέχοντας ενεργά, γιατί η συμμετοχή βοηθά να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική.

Γιώργος Λιάνος
Έφηβος βουλευτής της ΚΒ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων 2016 – 2017, μαθητής του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων.Επιχειρείν

 Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία με οικόπεδο 202 τμ
Λαϊκή ΨΑΡΑΓΟΡΑ φρέσκα ψάρια & θαλασσινά

Λαϊκή ΨΑΡΑΓΟΡΑ φρέσκα ψάρια & θαλασσινά

…από από την θάλασσα… στο τραπέζι σας!
Meating

Meating

Εκλεκτό κρέας σε συνδυασμό με τα πιο αγνά μπαχαρικά και αγνό Ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο...
Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD

Χρίστος Λιάπης Ψυχίατρος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιατρείο στην Κηφισιά ξεκίνησε ο Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD 
Παναγιώτα Φιλίππου

Παναγιώτα Φιλίππου

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

37 χρόνια εμπειρίας, συνέπειας, αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης «μετράει» η επιχείρηση Κολίτσας Δημήτριος: από το 1979 έως σήμερα.
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Διάσπαση Προσοχής, Υπερκινητικότητα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Αυτισμός)
EXTRA 105.3

Ένα νέο ραδιόφωνο έχει πάρει τον «ΑΕΡΑ» της πόλης

Είναι ο EXTRA 105.3 και είναι το ραδιόφωνο τον επιτυχιών.
BEERABAR

BEERABAR

H καλύτερη επιλογή για μπύρα στα Τρίκαλα λέγεται … «Beerabar»
Maravas 300

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βελονισμός
Αρτηριακή Υπέρταση
Θέματα Παχυσαρκίας
ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου

Δημοφιλέστερα

Περιπολικό

Συνταξιούχος Αστυνομικός ο νεκρός που βρέθηκε στην

Ταυτοποιήθηκαν στα στοιχεία του ηλικιωμένου

Η Κρητικοπούλα που «ερωτεύτηκε» την σφύρα και λάτρεψε τα Τρίκαλα

Η Κρητικοπούλα που «ερωτεύτηκε» την σφύρα και λάτρεψε τα

Παρουσίαση της σφυροβόλου του ΖΕΥΣ Τρικάλων Κατερίνας

Θλίψη από τον θάνατο 43χρονου Τρικαλινού

Θλίψη από τον θάνατο 43χρονου Τρικαλινού

Θλίψη σκορπά ο θάνατος του Τρικαλινού Αργύρη

«Έφυγε» 52χρονος Τρικαλινός

«Έφυγε» 52χρονος Τρικαλινός

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών ο Τρικαλινός Χρήστος

Θλίψη από τον θάνατο 50χρονου Τρικαλινού

Θλίψη από τον θάνατο 50χρονου Τρικαλινού

Νέος πρόωρος θάνατος συγκλονίζει την τοπική κοινωνία

​Στην δημοσιότητα τα στοιχεία του σάτυρου της Καρδίτσας

​Στην δημοσιότητα τα στοιχεία του σάτυρου της

Δίνονται στη δημοσιότητα, έπειτα από σχετική διάταξη της

© 2009-2018 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης