Το υπόμνημα του Κώστα Φαμίση στην Λυδία Κονιόρδου | trikalanews.gr

Το υπόμνημα του Κώστα Φαμίση στην Λυδία Κονιόρδου

Στην ανοιχτή διαβούλευση παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου με θέμα το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην περιοχή των Μετεώρων παρευρέθηκε και ο πολιτευτής του ΠαΣοΚ Τρικάλων Κώστας Φαμίσης.

Ο κ. Φαμίσης, ως Πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμπάκας και ξενοδόχος, παρέδωσε στην κ. Κονιόρδου, υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμη κα. Υπουργέ, σας καλωσορίζω στην όμορφη πόλη της Καλαμπάκας. Είστε η πρώτη Υπουργός Πολιτισμού που επισκέπτεται τα Άγια Μετέωρα.

Σύμφωνα με το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα και με βάση τον νόμο 2351 του 1995, ο Ιερός χώρος των ΜΕΤΕΩΡΩΝ αναγνωρίζεται ,ως σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, ως μοναδικός ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ με διαχρονικό ρόλο στη Βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεότερη Ελληνική ιστορία. Αποτελεί αναπόσπαστο και καθοριστικό στοιχείο παραγωγικής και πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης μας.

Σήμερα, ενόψει της Παγκοσμιοποίησης πρέπει να υπάρξει μια στενή συνεργασία με την πολιτεία ώστε η πολιτιστική κληρονομιά και η θρησκευτική λειτουργία να συμβαδίζουν με άλλες ήπιες δράσεις αναπτυξιακού, τουριστικού και αθλητικού χαρακτήρα, χωρίς να εμποδίζουν τη λειτουργία των μονών, όπως προϋπήρχε από της συστάσεώς της Μοναστικής κοινότητας, τον 9ο αιώνα π.χ .

«… Η συνύπαρξη των πρώτων μοναχών με τους αναρριχητές, στους Ιερούς Βράχους των Μετεώρων έως σήμερα, δεν διεκόπη ποτέ. Οι κρίκοι της Ιερής αυτής αλυσίδας, των πρώτων Μοναχών – ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΩΝ δεν διερράγησαν καθόλου, με την τοπική κοινωνία, στην χιλιόχρονη ιστορία του…..».

Το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε μια πολύπλευρη αντιπαράθεση μεταξύ της μοναστικής κοινότητας των πολιτών και των επιχειρηματιών του τουρισμού, της επαρχίας Καλαμπάκας, ενόψει του 2ου Προεδρικού Διατάγματος που βρίσκεται υπό έκδοση, σχετικά με την περιοχή των Μετεώρων.

Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στις ασάφειες του Π.Δ και στις πολλές ερμηνείες που δίνει ο κάθε πολίτης, για το πέτρινο δάσος, την Μετεωρίτικη μοναστική πολιτεία (Λιθόπολη ). Όπως, προς το διοικητικό ιδιοκτησιακό καθεστώς, την αποκλειστική διαχείριση, την εμπορική και οικονομική εκμετάλλευση του γεωγραφικού χώρου των Μετεώρων, την λανθασμένη ερμηνεία του Νόμου, τους αδικαιολόγητους περιορισμούς, την ομηρία των μικροπολιτικών, τις απαγορεύσεις των ανθρώπινων – αθλητικών δραστηριοτήτων που εντάσσονται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (πεζοπορία, αναρρίχηση, φυσιολατρία ), κ.λ.π.

Έχω την πεποίθηση, ότι αυτή η σύγκρουση επέρχεται εξαιτίας της ΚΑΚΗΣ σύνταξης του Π.Δ. Ίσως, οι ειδικοί σύμβουλοι, ή ο εμπνευστής του Π.Δ , εμμένει στις τετριμμένες, αναχρονιστικές αντιλήψεις του. Στον 21ο αιώνα που διανύουμε, ο κοινωνικός ρόλος που επιτελούμε με τους μοναχούς σε πολλά επίπεδα είναι κοινός.

Το οικονομικό μέλλον μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία της τουριστικής βιομηχανίας της πόλης μας. Ήρθε η ώρα του τοπικού τουριστικού κόσμου να στηρίξει τις προσπάθειες από κοινού με την μοναστική κοινότητα και να αποφύγουμε τις συγκρούσεις και τις αποτυχίες του παρελθόντος. Δεν χρειάζονται ακρότητες.

Συνεπώς, πρέπει όλοι μας να δείξουμε τον ανάλογο σεβασμό στην ιερότητα του χώρου των Μετεώρων, πρέπει να συνυπάρξουμε αρμονικά με τους χαρμόσυνους ήχους των ταλάντων, τις κωδωνοκρουσίες και τις γλυκές μελωδίες των μοναχών. Πρέπει να υπάρξει αρμονική σχέση μεταξύ λαϊκών και μοναχών.
κα Υπουργέ

Σας καταθέτω το υπόμνημα αυτό, διότι πιστεύω ότι εσείς μπορείτε με δική σας παρέμβαση, να βοηθήσετε στη λύση των διαφορών ώστε να πρυτανεύσει η λογική να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί όλους τους φορείς ως έναν βαθμό και όλες τις κοινωνικές ομάδες της περιοχής μας. ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ, - ανήκουν σε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. «Ματαιότης Ματαιοτήτων τα πάντα Ματαιότης».Επιχειρείν

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βελονισμός
Αρτηριακή Υπέρταση
Θέματα Παχυσαρκίας
Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD

Χρίστος Λιάπης Ψυχίατρος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιατρείο στην Κηφισιά ξεκίνησε ο Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD 
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Διάσπαση Προσοχής, Υπερκινητικότητα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Αυτισμός)
ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ Π. & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η επιχείρηση Μιχαλάκης Π. & ΣΙΑ Ο.Ε. 40 χρόνια στην Τρικαλινή αγορά!!!

Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στο χώρο των υδραυλικών, τα είδη θέρμανσης και τα είδη υγιεινής.
Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Ο ιατρός είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ΕΥΘΥΜΙΟΣ Σ. ΚΑΦΑΣΗΣ M.D. Γενικός Χειρουργός

ΕΥΘΥΜΙΟΣ Σ. ΚΑΦΑΣΗΣ M.D.

Γενικός Χειρουργός

Μικροεπεμβάσεις εντός του ιατρείου
BEERABAR

BEERABAR

H καλύτερη επιλογή για μπύρα στα Τρίκαλα λέγεται … «Beerabar»
ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

37 χρόνια εμπειρίας, συνέπειας, αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης «μετράει» η επιχείρηση Κολίτσας Δημήτριος: από το 1979 έως σήμερα.
Meating

Meating

Εκλεκτό κρέας σε συνδυασμό με τα πιο αγνά μπαχαρικά και αγνό Ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο...

Δημοφιλέστερα

Λαμπερός γάμος στα Τρίκαλα και …πανικός στο γαμήλιο γλέντι

Λαμπερός γάμος στα Τρίκαλα και …πανικός στο γαμήλιο

Ο Γιώργος Μάμαλης παντρεύτηκε την «εκλεκτή της καρδιάς του»

Βάπτιση διδύμων στα Τρίκαλα

Βάπτιση διδύμων στα Τρίκαλα

Ο Δικηγόρος Στέργιος Μουζακιάρης και η σύζυγος του

«Έφυγε» πρόωρα ο Δημήτριος Ζάμπος

«Έφυγε» πρόωρα ο Δημήτριος Ζάμπος

Σε ηλικία 48 ετών, έφυγε από την ζωή ο Δημήτριος Ζάμπος και

Να το διαβάσετε προσεχτικά οι ένοικοι του κτιρίου της Οδού Ασκηπιού 18

Να το διαβάσετε προσεχτικά οι ένοικοι του κτιρίου της Οδού

Σχόλια, σκέψεις και προβληματισμοί για την ανάπλαση των 2

«Έφυγε» ο Χρήστος Τσίγκας

«Έφυγε» ο Χρήστος Τσίγκας

Σε ηλικία 65 ετών, έφυγε από την ζωή, ο Χρήστος Τσίγκας και

«Έφυγε» ο Απόστολος Καραγιάννης

«Έφυγε» ο Απόστολος Καραγιάννης

Σε ηλικία 77 ετών, έφυγε από την ζωή, ο Απόστολος Καραγιάννης και

© 2009-2018 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης