«Η αποτελεσματικότητα έχει γίνει εθισμός και το γρήγορο δεν αρκεί, Θέλουμε το γρηγορότερο δυνατόν» | trikalanews.gr

«Η αποτελεσματικότητα έχει γίνει εθισμός και το γρήγορο δεν αρκεί, Θέλουμε το γρηγορότερο δυνατόν»

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και ειδικότερα με τις διατάξεις που αφορούν στην αναπηρία, η Πολιτεία εκπληρώνει ένα θεμελιώδες χρέος απέναντι σε εκείνους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε μια ευαίσθητη κατάσταση.

Η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, είναι ένα ισχυρό αποτύπωμα της ανθρωπιστικής αντίληψης που διέπει την κοινωνική μας πολιτική και αναδεικνύει έμπρακτα την κοινωνική αλληλεγγύη, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ως βασικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Πράγματι, η αναπηρία είναι κοινωνικό ζήτημα και όχι πρόβλημα ατομικό ή απλώς οικογενειακό, του οποίου οι συνέπειες αφορούν τα ίδια τα άτομα ή τους συγγενείς τους. Αυτή η προσέγγιση του ζητήματος, που υιοθετείται στον ορισμό της αναπηρίας, προσδιορίζει καθοριστικά την ανάλογη ευθύνη της Πολιτείας και χτυπά στη ρίζα του τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Πρόκειται για έναν δυναμικό ορισμό του φαινομένου της αναπηρίας, ο οποίος πολύ εύστοχα, περιλαμβάνει πλέον και τις μακροχρόνιες νόσους – καθώς και αυτές ισοδυναμούν στην πράξη με αναπηρία.

Με τις ρυθμίσεις που εισάγονται, επιδιώκεται:

• Η διασφάλιση της προσβασιμότητας στις υποδομές και τις υπηρεσίες του δημοσίου, στους δημόσιους χώρους, καθώς επίσης και στον καθορισμό γενικών αρχών και προτύπων για προϊόντα διαθέσιμα προς όλους.

• Η εμπέδωση της αρχής της ίσης μεταχείρισης, καθώς τα διοικητικά όργανα και αρχές υποχρεώνονται να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρίες, είτε αυτά είναι εργαζόμενοι είτε απλά εξυπηρετούμενοι.

• Η διασφάλιση βασικής πληροφόρησης για τα Άτομα με Αναπηρίες κατά τις συναλλαγές τους με τους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

• Η εισαγωγή εκπαιδευτικών ενοτήτων, που αφορούν στα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, στα προγράμματα σπουδών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των παραγωγικών σχολών του Δημοσίου.

• Η αναγνώριση της ελληνική νοηματικής, της Γλώσσας των κωφών και των βαρήκοων πολιτών, ως επίσημης γλώσσας του Κράτους, καθώς και η αναγνώριση της ελληνικής γραφής Μπράιγ (Braille), ως επίσημης μεθόδου γραφής και ανάγνωσης των τυφλών πολιτών.

• Ο σεβασμός και η εξασφάλιση της αρχής της μη διάκρισης στην πληροφόρηση και την επικοινωνία, με τη χρήση από τους παρόχους αυτών των υπηρεσιών, σύγχρονων και κατάλληλων τεχνολογικών μέσων.

• Η υποχρέωση διαβούλευσης με τις οργανώσεις των αναπήρων στη διάρκεια των διαδικασιών επεξεργασίας νόμων που τους αφορούν.

Είναι σημαντικό επίσης, να επισημανθεί η σπουδαιότητα της τροπολογίας της κ. Φωτίου που αφορά στη μετατροπή του ΟΓΑ σε αποτελεσματικό εργαλείο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής, τουλάχιστον όσον αφορά στην αξιόπιστη και ταχύτατη απονομή των κάθε είδους κοινωνικών επιδομάτων.

Όπως αποδεικνύεται, για την κυβέρνησή μας, η αποτελεσματικότητα έχει γίνει εθισμός: το γρήγορο δεν αρκεί. Θέλουμε πάντα, το γρηγορότερο δυνατόν. Και εάν δεν διαθέτουμε κάποιο εργαλείο, τότε το επινοούμε. Αυτή είναι η ουσία της συγκεκριμένης ρύθμισης. Όμως, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για μια σοβαρή και ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική, εκδηλώνεται και με τις ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν στον τομέα της εργασίας και της κοινωνικής προστασίας, στην ενίσχυση και επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι δύο, ίσως πιο σημαντικές, από αυτές τις ρυθμίσεις, αφορούν, η μεν πρώτη στη μείωση του κόστους για την εξαγορά πλασματικών ετών για τους αγρότες. Και πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι με αυτόν τον τρόπο διευκολύνονται πολλοί συμπολίτες μας - ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ κατά το παρελθόν, οι οποίοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με πολλές αλλαγές στον ασφαλιστικό νόμο αφενός αλλά και με τη μετάβαση του ΟΓΑ από αμιγώς αναδιανεμητικού ασφαλιστικού φορέα, σε κύριο φορέα ασφάλισης.

Είναι πραγματικά, μια δίκαιη προσέγγιση. Η δεύτερη ρύθμιση, αφορά στην κατάργηση της υποχρέωσης μηχανικών και δικηγόρων να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές εξαιτίας μόνο της εγγραφής τους σε ΤΕΕ και δικηγορικούς συλλόγους αντίστοιχα. Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν πλέον υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στις Δ.Ο.Υ. - και για όσο διάστημα αυτή διαρκεί, επιλύει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς διαφορετικά θα έχαναν το δικαίωμα της επαγγελματικής αναφοράς και της επίσημης επίκλησης της επιστημονικής τους ιδιότητας.

Το σύνολο των θεσμικών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν, ικανοποιεί δίκαια αιτήματα της κοινωνίας των πολλών και αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση είναι μαζί και δίπλα στον εργαζόμενο λαό, στα νιάτα της πατρίδας μας και σε όλες τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας.

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού ΚαρδίτσαςΕπιχειρείν

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βελονισμός
Αρτηριακή Υπέρταση
Θέματα Παχυσαρκίας
Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD

Χρίστος Λιάπης Ψυχίατρος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιατρείο στην Κηφισιά ξεκίνησε ο Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD 
Meating

Meating

Εκλεκτό κρέας σε συνδυασμό με τα πιο αγνά μπαχαρικά και αγνό Ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο...
Λαϊκή ΨΑΡΑΓΟΡΑ φρέσκα ψάρια & θαλασσινά

Λαϊκή ΨΑΡΑΓΟΡΑ φρέσκα ψάρια & θαλασσινά

…από από την θάλασσα… στο τραπέζι σας!
ΕΥΘΥΜΙΟΣ Σ. ΚΑΦΑΣΗΣ M.D. Γενικός Χειρουργός

ΕΥΘΥΜΙΟΣ Σ. ΚΑΦΑΣΗΣ M.D.

Γενικός Χειρουργός

Μικροεπεμβάσεις εντός του ιατρείου
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Διάσπαση Προσοχής, Υπερκινητικότητα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Αυτισμός)
BEERABAR

BEERABAR

H καλύτερη επιλογή για μπύρα στα Τρίκαλα λέγεται … «Beerabar»
Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Ο ιατρός είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

37 χρόνια εμπειρίας, συνέπειας, αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης «μετράει» η επιχείρηση Κολίτσας Δημήτριος: από το 1979 έως σήμερα.

Δημοφιλέστερα

Οι έμπειροι και ο νέος

Οι έμπειροι και ο νέος

Σε cafe του πεζόδρομου της Ασκληπιού, εθεάθη ο Μικέλης Χατζηγάκης

«Έφυγε» πρόωρα ο Χρήστος Τόλης

«Έφυγε» πρόωρα ο Χρήστος Τόλης

Σε ηλικία 51 ετών, έφυγε από την ζωή ο Χρήστος Τόλης και κηδεύεται

Ομαδικό «ντου» για κλοπή σε super market των Τρικάλων

Ομαδικό «ντου» για κλοπή σε super market των Τρικάλων

Χειροπέδες σε 4 άτομα που επιχείρησαν να αρπάξουν τρόφιμα.

JYSK στα Τρίκαλα

JYSK στα Τρίκαλα – Δείτε εδώ τις μεγάλες προσφορές

Είναι πολύ πιθανό τις τελευταίες ημέρες να έχετε ακούσει ότι μια

Στο κενό Τρικαλινός από τον όροφο πολυκατοικίας

Στο κενό Τρικαλινός από τον όροφο πολυκατοικίας

Σοβαρά τραυματισμένος μετά την πτώση που ανέκοψαν τέντες και

Επείγοντα Νοσοκομείο Τρικάλων

​Βρέθηκε πτώμα Τρικαλινού σε αποσύνθεση

Νεκρός 57χρονος Τρικαλινός που ήταν αγνοούμενος εδώ και

© 2009-2018 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης