Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

1 Αυγούστου, Ημέρα Προσκοπικής Μαντήλας

Στις 1 Αυγ 2019, το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης καλεί όλους/ες, τους διατελέσαντες προσκόπους, να φορέσουν την προσκοπική τους μαντήλα, δημόσια, στον χώρο εργασίας ή αλλού, και αφού φωτογραφηθούν με αυτήν, να αναρτήσουν την φωτογραφία στο site του fecebook «ΝΑΙ, … ήμουν και εγώ πρόσκοπος στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης».

Την 1η Αυγούστου κάθε χρόνου οι εν ενεργεία πρόσκοποι και οι «παλαίμαχοι» ή/& παλαιοί πρόσκοποι προσκαλούνται να φορέσουν δημόσια το προσκοπικό τους μαντήλι. Το προσκοπικό μαντήλι είναι σύμβολο της υπόσχεσης που έδωσε ο καινούργιος τότε πρόσκοπος ότι θα προσπαθεί να τηρεί το πανανθρώπινο αξιακό σύστημα, όπως αποτυπώνεται στον «νόμο των Προσκόπων» και το πνεύμα του προσκοπισμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσκοπικού Μαντηλιού (World Scout Scarf Day), 1 Αυγ, προωθείται κυρίως μέσω του Facebook από το 2007, και εφέτος οι βαθμοφόροι και η Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης δίνουν την ευκαιρία, με την απόφασή τους αυτή, σε όλους να ξαναθυμηθούν την προσκοπική τους υπόσχεση, όπως την εφαρμόζουν στην καθημερινότητα της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής.

Ο Σώμα Ελληνων Προσκόπων, με τίτλο «Ένα μαντήλι ενώνει τoν κόσμο!» έχει στο site του από 17/5/2018: Το 1907 στο μικρό νησί του Μπράουνσι στην Αγγλία ο Μπέιντεν Πάουελ, με μια ομάδα από αγόρια από όλες τις κοινωνικές τάξεις, πραγματοποιεί την πρώτη προσκοπική κατασκήνωση. Έτσι ξεκίνησε να οικοδομείται η Προσκοπική Κίνηση. Τα αγόρια που βρέθηκαν εκεί φόρεσαν όλα ίδια ρούχα ώστε κανείς να μην διαφέρει από τον άλλον. Στο Τζάμπορη του 1937 ο Μπέιντεν Πάουελ (ιδρυτής του Προσκοπισμού) θα αναφέρει πως η στολή στους Προσκόπους «καλύπτει τις διαφορές μεταξύ χωρών, φυλών και θρησκευμάτων».

Το σομόν μαντήλι της πρώτης στολής, μπορεί αρχικά να χρησιμοποιούνταν από τα παιδιά σαν σφεντόνα ή σαν τριγωνικός επίδεσμος, ωστόσο πολύ γρήγορα συμβόλισε το δέσιμο όλων των Προσκόπων. Το μαντήλι της πρώτης προσκοπικής ομάδας φοριέται σήμερα από τους Προσκόπους όλου του κόσμου που ολοκληρώνουν με επιτυχία μια συγκεκριμένη .

Οι προσκοπικές στολές φυσικά και αλλάζουν από χώρα σε χώρα, όμως σε όλες υπάρχει το μαντήλι ως βασικό τους στοιχείο. Άλλοτε το μαντήλι μονόχρωμο, άλλοτε με ρίγα και ραμμένο σήμα και σχέδια, αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των Προσκόπων σε όλον το πλανήτη. Ο κρίκος που το συγκρατεί συμβολίζει πάντα τον σύνδεσμο όλων των Προσκόπων. Όπως στο προσκοπικό τριφύλλι που συγκρατεί τα τρία φύλλα, έτσι και ο κρίκος του μαντηλιού αντικατοπτρίζει τις ίδιες Αρχές από την κοινή υπόσχεση που ενώνει τους Προσκόπους σε όλον το κόσμο.

Το προσκοπικό μαντήλι είναι αυτό που ταξιδεύει στο χρόνο και στον τόπο. Αλλάζει χρώματα ανάλογα των παραδόσεων κάθε χώρας, μεταφέρει την ιστορία των λαών, αλλά και τις εμπειρίες από μεγάλες προσκοπικές διοργανώσεις. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που ανυπομονούν να φορέσουν στο λαιμό το συλλεκτικό μαντήλι από κάποιο παγκόσμιο προσκοπικό Τζάμπορη.

Αυτές τις ημέρες μάλιστα είναι σε εξέλιξη το 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη, με φιλοξενούσες χώρες το Μεξικό, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, στην Βόρεια Αμερική (https://www.2019wsj.org) στο Summit Bechtel Reserve, West Virginia των Η.Π.Α, από τις 22 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου 2019.

Το Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree είναι ένας θεσμός στην καθιέρωση του οποίου πρωτοστάτησε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Η διοργάνωσή του, κάθε τέσσερα χρόνια, σε διαφορετική χώρα, τονίζει την παγκοσμιότητα του Προσκοπισμού και υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το Όραμα για ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ και ΕΙΡΗΝΗ. Το Σ.Ε.Π. συμμετείχε με οργανωμένες αποστολές σε όλα τα Παγκόσμια Προσκοπικά Jamboree μέχρι σήμερα και είχε την τιμή να διοργανώσει το 1963 το 11ο Παγκόσμιο Τζάμπορη στον Μαραθώνα Αττικής.

Το 2019 το θέμα του Jamboree είναι: Unlock a New World (ξεκλειδώνοντας έναν νέο κόσμο), και προσκάλεσε όλους να ξεκλειδώσουν νέες περιπέτειες, νέους πολιτισμούς και νέες φιλίες!

Τα μαντήλια των προσκόπων είναι διαφορετικά όπως και οι άνθρωποι. Όλα όμως φοριούνται από Προσκόπους που είναι ίσοι μεταξύ τους και έχουν κοινό στόχο να κάνουν έναν καλύτερο κόσμο. Στην Ελλάδα οι πρώτες ομάδες των Προσκόπων φορούσαν γαλάζιο μαντήλι. Από το 1995 το μαντήλι των Ελλήνων Προσκόπων είναι κυανό σκούρο με άσπρη ρίγα, όπως τα χρώματα της σημαίας μας.

Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της 50ετούς συνεχούς προσφοράς του στην τοπική κοινωνία (από το 1969), και της προετοιμασίας της 100ετίας από της ίδρυσης του, το 1926, έχει οργανώσει συζητήσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, στις 11.00, στην λέσχη του 1ου Συστήματος Προσκόπων (Μ. Αντύπα 1, Θέρμη, δίπλα στο γήπεδο μπάσκετ, στον Λόφο της Υψώσεων Τιμίου Σταυρού).

Έχουν ήδη γίνει συζητήσεις στις 31/3/2019 (Γενέθλια Συστήματος), 13/4/2019 (Ομάδα Πρωτοβουλίας), 21/4/2019 (Προσκοπισμός & Τοπική Ανάπτυξη), 5/5/2019 (ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ), 2/6/2019 (Zero Waste) & 7/7/2019 (Κοινωνική Οικονομία).

Στις 1/8/2019 έχει σχεδιασθεί η Ημέρα Προσκοπικής Μαντήλας.

Και ήδη έχουν προγραμματισθεί συζητήσεις, ανοικτές σε όλους τους συμπολίτες, στις 1 Σεπ 2019, στις 11.00, στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης, με θέμα: Από τη λογοτεχνία στο σπίτι μας, εφαρμογές της επιστημονικής φαντασίας στην καθημερινή ζωή, και υπεύθυνη την κα Νάστια Ντάνου.

Επίσης στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης προγραμματίζονται συζητήσεις στις 6 Οκτ 2019 με θέμα την ΔΙΑΤΡΟΦΗ (με υπεύθυνο τον κ Δημήτριο Λίτσα), στις 3 Νοε 2019 με θέμα ανοικτό (με υπεύθυνη η κα Τζιτζιδου) και στις 8 Δεκ 2019 με θέμα τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ, σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Κοινοτικής Ανάπτυξης (με υπεύθυνο τον κ Γεώργιο Μακαδασόπουλο).

 

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης

 

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή