Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 tips για τη συμπλήρωση του φετινού Μηχανογραφικού

Της Ε. Ιακωβάκη, Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Αμέσως µετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας των  Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022, ακολουθεί µία από τις σηµαντικότερες διεργασίες αυτής της προσπάθειας, που είναι η συµπλήρωση του µηχανογραφικού. Πολύ συχνά, άλλοτε από επιφανειακή ενηµέρωση και άλλοτε από παράβλεψη, τυχαίνει µαθητές να απωλέσουν  δυνητικά καλές επιλογές για τους ίδιους, καθώς δεν έδωσαν την απαιτούµενη προσοχή στη διαδικασία.

  1. Ο αριθμός που παραθέτουµε δίπλα σε κάθε τµήµα είναι η δήλωση επιθυµίας µας, που πρακτικά, σε συνδυασµό µε τα µόριά µας, είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή µας σε κάθε τµήµα.Συνεπώς, η αρίθµηση πρέπει πριν από όλα να εκφράζει την επιθυµία µας και µετά οτιδήποτε άλλο.
  2. Ενας µαθητής µπορεί, αν το επιθυµεί, να δηλώσει ακόµη και όλα τα τµήµατα από το πεδίο.Οπότε µην κάνετε περιοριστικές επιλογές παρασυρόµενοι από ανυπόστατες φήµες και µειώνετε τις πιθανότητες σε επιθυµητές επιλογές σας.
  3. Μην εφησυχάζετε λόγω της υψηλής βαθµολογίας που έχετε ή µην απογοητεύεστε από µια µέτρια βαθµολογία.Το ότι έχετε συγκεντρώσει πολλά µόρια δεν είναι λόγος για να δηλώσετε 2-3 σχολές στο µηχανογραφικό σας. Οπως επίσης, και αν συγκεντρώσατε λίγα µόρια, µην κάνετε µηχανογραφικό-αγγαρεία! ∆ιασφαλίστε πως, είτε στα υψηλά είτε στα χαµηλά βαθµολογικά επίπεδα, έχετε δηµιουργήσει ένα µηχανογραφικό που καλύπτει πολλά σενάρια αυξοµειώσεων.
  4. Μην αλλάζετε τις επιλογές σας επειδή είχατε καλύτερη επίδοση από ό,τι περιµένατε.Το γεγονός ότι πολλοί µαθητές αποφεύγουν να δηλώσουν τµήµατα που χρειάζονται αρκετά λιγότερα µόρια από όσα έχουν συγκεντρώσει ή που δηλώνουν τµήµατα στο ύψος της βαθµολογίας τους -δίχως πράγµατι να το θέλουν- είναι από τα κλασικά λάθη όσων τα πήγαν πολύ καλά στις Πανελλαδικές.
  5. Μην παρασύρεστε από τις προβλέψεις των βάσεων.Η τακτική πολλών υποψηφίων να στηρίζονται σε δηµοσιεύµατα έχει αποδειχθεί καταστροφική.
  6. Συγκεντρώστε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και δεδοµένα.Μπείτε στις ιστοσελίδες των σχολών που σας ενδιαφέρουν και μελετήστε τα προγράμματα σπουδών. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα μαθήματα που θα διδαχθείτε. Δώστε βάση στα επαγγελματικά δικαιώματα. Μην παρασυρθείτε από το όνομα μιας σχολής. Ορισμένες σχολές μπορεί να έχουν το ίδιο όνομα αλλά διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Προσέξτε τις αντιστοιχίες για τις Μετεγγραφές. Υπάρχουν σχολές με την ίδια ονομασία χωρίς όμως να είναι και αντίστοιχες. Ακούστε και αξιολογήστε τις συµβουλές και τις απόψεις τρίτων, αλλά µην παρασύρεστε από αυτές. Ο κάθε µαθητής οφείλει να δηλώσει αυτό που επιθυµεί.
  7. Μην αγνοήσετε τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά σας προς όφελος της λεγόµενης επαγγελµατικής αποκατάστασης, ειδικά σε µια τόσο ρευστή αγορά εργασίας όσο η ελληνική, αλλά και η µελλοντική. Απαραίτητη αφετηρία είναι τα «θέλω» του ενδιαφεροµένου και όχι αυτά του κοινωνικού περίγυρου.
  8. Μην αγνοείτε τµήµατα που ενδεχοµένως είναι προσβάσιµα και στις βαθµολογίες σας, αλλά δεν γνωρίζετε επακριβώς σε ποιον κλάδο ή επάγγελµα οδηγούν.∆εν εξετάζουµε µόνο τα τµήµατα που γνωρίζουµε ή µας ενδιαφέρουν και αγνοούµε παντελώς τα υπόλοιπα, διότι µπορεί σε κάποιο από τα υπόλοιπα να ανακαλύψουµε ένα τµήµα που µας ταιριάζει, µας αρέσει και εν τέλει µας οδηγεί στο επαγγελµατικό πεδίο που µας ενδιαφέρει.
  9. Μην παρασύρεστε από τα (υψηλά ή χαµηλά) µόρια ενός τµήµατος.Η θέση που έχει κάθε σχολή δεν αντικατοπτρίζει πάντα και τις προοπτικές των αποφοίτων της. Υπάρχουν τµήµατα που είναι χαµηλά βαθµολογικά και πρακτικά µας δίνουν ίδια επαγγελµατικά δικαιώµατα µε οµοειδή τµήµατα που βρίσκονται σε υψηλότερες βαθµολογίες. Αντίστοιχα, τµήµατα µε υψηλές βαθµολογίες είναι τροµερά κορεσµένα στην αγορά εργασίας.
  10. Συμπληρώστε και το μηχανογραφικό για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου. Θα βρείτε πολλές και καλές επιλογές. Η φοίτηση είναι δωρεάν. Επίσης  εάν σας ενδιαφέρει, συμπληρώστε και το μηχανογραφικό για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Καλή επιτυχία!

 

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή