Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

1ο βραβείο στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Η προσπάθεια για τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς με θεματολογία σχετική με τους πρόσφυγες ξεκίνησε δεκαετίες νωρίτερα με πρωτοβουλία της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της ΟΛΜΕ και της Πανελλήνιας  Ένωσης Φιλολόγων. Από τότε έχουν διεξαχθεί πάνω από είκοσι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί μαθητικής δημιουργίας με διαφορετικό θέμα και πηγές έμπνευσης κάθε χρόνο, καλώντας μαθητές από όλα τα σχολεία της χώρας, καθώς και παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας, να λάβουν μέρος με έντυπες ή ηλεκτρονικές καταχωρήσεις, εικαστικές, οπτικοακουστικές δημιουργίες, δράσεις κ.λπ.

Σκοπός αυτών των Μαθητικών Διαγωνισμών είναι να δώσει μια αφορμή ώστε οι μαθητές, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, να ενημερωθούν για το θέμα των προσφύγων στην Ελλάδα και τον κόσμο, να ανταλλάξουν απόψεις, να προσεγγίσουν το θέμα βιωματικά, μέσα από ανάλογες δραστηριότητες, να συνεργαστούν και να εκφραστούν δημιουργικά. Εξάλλου  ο συναγωνισμός έχει σημαντική θέση στην εκπαιδευτική κουλτούρα και φιλοσοφία.

Σε αυτά τα πλαίσια κατά το τρέχον σχολικό έτος προκηρύχθηκε ο  25ος  Πανελλαδικός Διαγωνισμός Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα: «Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει!».

Οι  μαθητές  της Γ’ τάξης Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας,  Γιαννακοπούλου Λεμονιά, Γκαραβέλα Ελευθερία, Διδάγγελος Γεώργιος, Καβαλάρη Ευαγγελία, Καρακώστα  Μαρία, Κατσιαβάρα Αικατερίνη, μαζί και η υπεύθυνη καθηγήτρια Μαρία Τσιαμούρα, με την εργασία τους προέβαλαν την εκπαίδευση ως μέσο ικανό να προσφέρει στα παιδιά με προσφυγική βιογραφία μία δεύτερη ευκαιρία, υπερασπιζόμενοι την άποψη ότι η μακρόχρονη και δύσκολη διαδικασία της ένταξης και συμπερίληψης των εκτοπισμένων σε μια νέα πατρίδα δε μπορεί παρά να περνάει από το χώρο του σχολείου.

Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του διαγωνισμού, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους του Γραφείου Συνεργασίας της UNICEF στην Ελλάδα, Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων, Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αξιολόγησαν όλες τις συμμετοχές στον διαγωνισμό βάσει της ειδίκευσής τους βραβεύοντας την καλύτερη ενημερωτική εκστρατεία με την υψηλότερη βαθμολογία και μεταξύ 860 μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα, η ομάδα του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας έλαβε την πρωτιά.

Την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, σε διαδικτυακή εκδήλωση, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, ενώ η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου ανήγγειλε το βραβείο στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, ευχαριστώντας τους μαθητές για τις προσπάθειές τους να προωθήσουν την αλληλεγγύη, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θετική αλλαγή στην κοινωνία.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή