Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

20 «χαμένα» φορτηγά στην τραγωδία των Τεμπών – Αναστάτωση στους συγγενείς των θυμάτων

Συγγενείς και πραγματογνώμονες

«Μεταφέραμε 20 φορτηγά με 300 κυβικά χώμα από το σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος σε ένα δικό μας χωράφι, αφού η Πυροσβεστική μάς είπε ότι δεν τα χρειαζόταν».

Η κατάθεση αυτή, προ μερικών ημερών, ενός χειριστή εκσκαφέα και υπευθύνου για χωματουργικά έργα στο σημείο της πολύνεκρης τραγωδίας έχει προκαλέσει αναστάτωση και οδυνηρή έκπληξη σε συγγενείς των θυμάτων και προβληματισμό στους πραγματογνώμονες που ασχολούνται με τα αίτια του δραματικού συμβάντος, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ότι σημαντικό τμήμα από τον «χώρο» του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που μπορεί να περιέχει υπολείμματα των σορών ή ουσίες που σχετίζονται με τη φονική έκρηξη έχει μεταφερθεί σε ιδιωτικό χώρο που ουδέποτε υποδείχθηκε από τις κρατικές αρχές.

Ούτε ερευνήθηκε ποτέ από τεχνικούς συμβούλους και άλλους που διερευνούν όλες τις παραμέτρους της σύγκρουσης – στις 28 Φεβρουαρίου 2023 – των δύο αμαξοστοιχιών με τραγικό αποτέλεσμα 57 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Ερευνητές της υπόθεσης αναφέρουν ότι «αυτά τα πεταμένα χώματα σε χωράφι εταιρείας με εκσκαφείς ίσως κρύβουν αξιοποιήσιμα στοιχεία».

Είναι απορίας άξιο γιατί αυτή μεταφορά δεν είχε αναφερθεί. Μέχρι πρόσφατα από τους κρατικούς λειτουργούς γινόταν λόγος μόνο για εναπόθεση των συντριμμιών στη θέση «Κουλούρι» που έχει υποδείξει ο ΟΣΕ.

Και ενώ ήταν ζητούμενο να ανακαλυφθεί αν στο σημείο της σύγκρουσης είχε διαχυθεί η ουσία ξυλόλιο που πιθανόν σηματοδοτεί την παράνομη μεταφορά, από την εμπορική αμαξοστοιχία, διαλυτών καυσίμων.

Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους ουσία είχε εντοπιστεί σε περιφερειακά σημεία της περιοχής σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών, αφού ο κύριος χώρος της σύγκρουσης είχε εκχερσωθεί και μπαζωθεί.

Σε μια περίπτωση νεαρής θύματος του τραγικού δυστυχήματος, δεν έχει παραδοθεί στους οικείους της ούτε ένα μικρό τμήμα της σορού της. Aναφέρεται τέλος ότι οι καταθέσεις χειριστών εκσκαφέων και ιδιοκτητών εταιρειών που προχώρησαν σε χωματουργικές εργασίες στην περιοχή έγιναν στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας – ύστερα από μηνύσεις συγγενών των θυμάτων – για τυχόν ευθύνες του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού για το μπάζωμα.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή