Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2020 H χρονιά που φέρανε τα πάνω – κάτω 2021 Η χρονιά που θα φέρουμε τα κάτω – πάνω!

2020: Αντικειμενικές εικόνες μιας χρονιάς:

  • που φεύγει με πολλές και βαθιές πληγές, στην υγεία μας, εξαιτίας της πανδημίας του covid-19 με δάκρυα εκατομμυρίων ανθρώπων για τους δικούς τους που «φύγαν» εξαιτίας του,
  • με τα πρόσωπα των υγειονομικών στα νοσοκομεία να μιλούν μόνο με το βλέμμα πίσω από τις μάσκες
  • που χάθηκαν θεμελιώδεις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, λαϊκές ελευθερίες, δημοκρατικά, εργασιακά, συνδικαλιστικά, πολιτικά και στοιχειώδη ακόμη ανθρώπινα δικαιώματα.
  • που εκφράστηκε η ευγνωμοσύνη των «από κάτω» όλου του κόσμου προς τους μαχόμενους εργαζόμενους επιστήμονες και μη, για τον καθημερινό αγώνα τους σε κάθε τομέα της κοινωνίας
  • όπου όλος ο μαχόμενος λαός αντιμετωπίσθηκε από τις κυβερνήσεις, το κράτος, τα golden boys και τα ΜΜΕ σαν «παράσιτα» του κόσμου τους, που ρυθμίζεται από τους νόμους της αγοράς, τους πολέμους και τα αιματοβαμμένα κέρδη τους, χωρίς καμία αξία για την ανθρώπινη ζωή.
  • που δοθήκαν αγώνες για την αξία της δημόσιας, δωρεάν υγείας για όλους τους ανθρώπους, ως δημόσιου, κοινωνικού, συνολικού και πανανθρώπινου κεκτημένου δικαιώματος και αγαθού.

 

  1. Αρνητικές εικόνες μιας χρονιάς:
  • πιο ολοκληρωτική από ποτέ, απειλώντας να συνθλίψει και το παραμικρό ίχνος ανθρωπιάς, να εξαφανίσει και την παραμικρή χαραμάδα κοινωνικής ζωής που εξακολουθεί να μην υπακούει στους νόμους του κέρδους.
  • με πολέμους, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και επικίνδυνους ανταγωνισμούς, με βομβαρδισμούς και ξεκλήρισμα λαών, με προσφυγιά και φτώχεια, με καταστολή και περιστολή δικαιωμάτων, με εθνικισμούς και σκοταδισμό, με φασισμό και ρατσισμό, με σεξισμό και πατριαρχία, με ιδιωτικοποίηση των πάντων, με ένα ολοκληρωτικό lock down της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
  • με τα κρατικοδίαιτα Μ.Μ.Ε να πασχίζουν να διαμορφώσουν και να ελέγξουν τη συλλογική σκέψη και στάση ζωής των ανθρώπων..

 

  1. Θετικές εικόνες μιας χρονιάς:
  • από τη βίαιη εξέγερση των εργατών στα εργοστάσια της Apple στην Ινδία μέχρι την απεργία των εργαζομένων στην Amazon στην αναπτυγμένη Δύση, από τις συγκεντρώσεις στη Γαλλία ενάντια στους νόμους του Μακρόν, μέχρι τα κίτρινα φουσκωτά παπάκια των διαδηλωτών στην Ταϋλάνδη, από τις νίκες των λαών στη Βολιβία μέχρι την ηρωική Γάζα, από τους εικόνες των πανηγυρισμών των γυναικών στην Αργεντινή για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση μέχρι την πιο μικρή απεργιακή, εργατική, νεολαιίστικη σπίθα όπου Γης.
  • από τις μεγαλειώδεις εξεγερτικές εικόνες στις ΗΠΑ με αφορμή τη δολοφονία του George Floyd, μέχρι τη λαοθάλασσα έξω από το Εφετείο την ιστορική μέρα καταδίκης των φασιστών της Χρυσής Αυγής.
  • από το σπάσιμο των απαγορεύσεων των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων στη χώρα μας για την Πρωτομαγιά, το Πολυτεχνείο, τις απεργίες, την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
  • από τις διεκδικήσεις στις πύλες των νοσοκομείων με τους μαχόμενους υγειονομικούς, στη ΛΑΡΚΟ και σε δεκάδες άλλους εργατικούς αγώνες.
  • από τον αγώνα ενάντια στον περιβαλλοντοκτόνο νόμο, τις μάχες ενάντια στα αιολικά, και την καύση σκουπιδιών, στον αγώνα τους εκπαιδευτικού κινήματος στα Πανεπιστήμια και στα σχολεία ενάντια στους νόμους της Κεραμέως,
  • από τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της καταστολής, με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη μαύρη προπαγάνδα των ΜΜΕ, στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πληγέντες της Καρδίτσας, στους πρόσφυγες στη Μόρια και στα υπόλοιπα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις μάχες ενάντια στον εθνικισμό, στον ρατσισμό, στον φασισμό, στον σεξισμό και την πατριαρχία, απέναντι σε απαγορεύσεις, χουντικά διατάγματα, καταστολή, συλλήψεις, ξύλο, πρόστιμα και δίκες.

 

  1. Έρχονται οι εικόνες μιας χρονιάς που:

θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μπροστά, γνωρίζοντας ότι, αργά ή γρήγορα, οι μεγάλες λεωφόροι θα ανοίξουν και πάλι και οι ελεύθεροι άνθρωποι θα περπατούν μέσα από αυτές για να χτίσουν μια καλύτερη κοινωνία. Γιατί, όπως λέει κι ο ποιητής :

«ίσως εκεί που κάποιος αντιστέκεται χωρίς ελπίδα,

ίσως εκεί να αρχίζει η ανθρώπινη ιστορία, που λέμε, κι η ομορφιά του ανθρώπου…”

 

Πιο σίγουροι και σίγουρες από ποτέ πως: ΜΟνο ο ΛαΟς σΩζει τον ΛαΟ!

 

Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή