Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

4 ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΗ ΜΕΡΑ

Τις τελευταίες δύο με τρεις δεκαετίες η διατροφή έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και όλο και περισσότεροι άνθρωποι συζητούν για νέα τρόφιμα όπως είναι τα light προϊόντα αλλά και οι υπερτροφές και τόσα άλλα. Ακόμη, πάρα πολλοί αναρωτιούνται για το πόσα γεύματα θα ήταν σωστό και υγιεινό να καταναλώνουν τη μέρα. Έτσι λοιπόν στις παρακάτω γραμμές θα μιλήσουμε για τα light είδη τροφίμων, τις υπερτροφές αλλά θα δώσουμε και ένα διατροφικό πρόγραμμα – μια δίαιτα – που περιλαμβάνει τέσσερα γεύματα και μπορούν να καταναλωθούν μέσα σε μια μέρα.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για κάποια είδη διαίτης και τις ιδιότητές τους. Να πούμε αρχικά ότι αυτά τα τρόφιμα και αναψυκτικά δεν ήταν πάντοτε τόσο διαδεδομένα αλλά εδώ και δέκα-δεκαπέντε χρόνια έχουν σχεδόν κατακλύσει τα ράφια κάθε σουπερμάρκετ του Ελλαδικού χώρου και όχι μόνο. Στην πραγματικότητα όμως το ποσοστό των παχύσαρκων ατόμων παγκοσμίως συνεχώς αυξάνεται αντί να μειώνεται. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως τα lightπροϊόντα δεν κάνουν αυτό που υπόσχονται και τελικά οι τεράστιες βιομηχανίες τροφίμων μας εξαπατούν; Ή μήπως εμείς νομίζουμε ότι αυτά τα είδη είναι τόσο «αθώα» και ωφέλιμα που οδηγούμαστε στην υπερκατανάλωση; Η αλήθεια είναι μάλλον κάπου στη μέση.

Σίγουρα τα προϊόντα αυτά βάσει νόμου περιέχουν κάτω του 50% ζάχαρη ή λιπαρά σε σχέση με τα πλήρη αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι τόσο υγιεινά ούτε σημαίνει ότι δεν προστίθενται σε αυτά άλλες παχυντικές ή βλαβερές για τον οργανισμό μας ουσίες. Μάλιστα πρέπει να γνωρίζουμε πως η διαδικασία αφαίρεσης του λίπους από τα γαλακτοκομικά προϊόντα πραγματοποιείται με απολύτως φυσικό τρόπο ενώ δε συμβαίνει το ίδιο και με τα αναψυκτικά και τις υπόλοιπες τροφές οπότε θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και φειδωλοί στην κατανάλωσή τους. Πιο συγκεκριμένα, όταν αναγράφεται στη συσκευασία φωσφορικό οξύ ή άλλες παρόμοιες ενώσεις τότε αυτό το είδος καλό θα ήταν να μην το προμηθευόμαστε πια.

Σε αυτό το σημείο της ανάλυσης μας θα μιλήσουμε για κάποιες υπερτροφές όπως έχουν γίνει ευρύτερα γνωστές. Τα superfoodsπολλές φορές δεν έχουν και την πλέον ωραία γεύση. Για αυτό το λόγο εμείς εδώ έχουμε διαλέξει να μιλήσουμε μόνο για αυτά τα οποία τρώγονται ευχάριστα. Έτσι δεν θα έχετε καμία δικαιολογία να τα αποφύγετε. Πρώτο από όλα η καταπληκτική μαύρη σοκολάτα. Ένα τρόφιμο με πάρα πολλές φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο κλπ. Θεωρείται ένα πραγματικό «φάρμακο» αφού έχει θετική επίδραση σε εγκέφαλο, καρδιά και στη μείωση της κακής χοληστερίνης αλλά έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Συνεχίζουμε με τους ξηρούς καρπούς που αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Οι πλέον χρήσιμοι για τον οργανισμό μας είναι τα καρύδια, τα φουντούκια, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα. Περιέχουν εκτός των άλλων ω-3 λιπαρά οξέα και πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Η διατροφική τους αξία είναι πραγματικά ανεκτίμητη αρκεί να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Τέλος, η ευρύτερη ομάδα των μούρων στην οποία ανήκουν οι φράουλες, τα γκότζι μπέρι και άλλα φρούτα είναι μοναδικές τροφές που ενισχύουν τα μέγιστα το ανοσοποιητικό μας σύστημα και είναι σύμμαχος της καρδιάς και εχθρός του καρκίνου και του γήρατος.

Ας δούμε τώρα 4 γεύματα που μπορούμε να καταναλώνουμε όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος αλλά όχι ενέργεια.

1Ο ΓΕΥΜΑ
Το πρώτο γεύμα μιας ημέρας είναι κομβικό και μπορεί να περιλαμβάνει μια ομελέτα αποτελούμενη από 2 ολόκληρα αυγά και 3 ασπράδια αλλά και λίγη γαλοπούλα και τυρί για έξτρα γεύση.

2Ο ΓΕΥΜΑ
Το δεκατιανό μας θα μπορούσε να αποτελείται από 2 φρυγανιές ολικής με βούτυρο λίγων λιπαρών και σπιτική μαρμελάδα.

3Ο ΓΕΥΜΑ
Ως 3ο γεύμα ας προτιμήσουμε ψητό κοτόπουλο με μια πράσινη σαλάτα για ενέργεια και για να νιώσουμε χορτάτοι για πολλή ώρα.

4Ο ΓΕΥΜΑ
Το τελευταίο γεύμα μιας τέτοιας ημέρας μπορεί να περιλαμβάνει λίγα μαύρα ζυμαρικά με τόνο και λίγη μαγιονέζα για μεγαλύτερη απόλαυση και γευστικότητα.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή