Τα νέα της πόληςΤρίκαλα

6ο ΓΕΛ Τρικάλων: 3η θέση στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next

11 Mar 2021

Την 3η θέση κατέλαβε το 6ο ΓΕΛ Τρικάλων, στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next, με τους μαθητές και μαθήτριες: Κωστάκη Μαρία, Μηλιώτη Απόστολο, Τεντολούρη Κατερίνα και Τσίπρα Βαγγέλη.

Το Generation Next είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων, με ελεύθερη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και την επιστήμη για όλους.

Οι μαθητές μας δημιούργησαν την εφαρμογή “Smart Path” (Έξυπνο Μονοπάτι), χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του App Inventor (δωρεάν οπτικό περιβάλλον προγραμματισμού), με σκοπό να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα.

Ύστερα από μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας αλλά και διά ζώσης παρατήρηση των πεζοδρομίων, οι μαθητές μας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τρεις (-3-) είναι οι παράμετροι που χαρακτηρίζουν την προσβασιμότητα ενός πεζοδρομίου: α) το πλάτος του, β) η ύπαρξη ράμπας στις διαβάσεις και γ) η ποιότητα της επιφάνειας του πεζοδρομίου.

Με τη χρήση, λοιπόν, της Smart Path εφαρμογής, οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης θα έχουν τη δυνατότητα να χαρτογραφούν τα πεζοδρόμια στα οποία μετακινούνται και να τα χαρακτηρίζουν ως προς την καταλληλότητά τους, με βάση τις παραπάνω παραμέτρους.

Οι καταχωρίσεις θα αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων, έτσι ώστε ο επόμενος χρήστης να βλέπει τα εμπόδια που θα συναντά κατά τη μετακίνησή του, αλλά και να χαρακτηρίζει και ο ίδιος τη διαδρομή με βάση τα δικές του ανάγκες κίνησης.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, η μετακίνηση των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα θα γίνει πιο εύκολη και πιο ασφαλής.

Επιπλέον, οι τουρίστες που θα επισκέπτονται τα Τρίκαλα, θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται μέσω της εφαρμογής για την προσβασιμότητα των διαδρομών, που θέλουν να ακολουθήσουν και να σχεδιάζουν με άνεση και ασφάλεια την περιήγησή τους στην πόλη.

Αρκετά σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα από τις καταχωρίσεις των διαδρομών θα μπορούν παράλληλα να καταχωρίζονται και στα κέντρα διαχείρισης των “έξυπνων πόλεων”, ώστε να αντλούνται άμεσα στοιχεία για την επισκευή και βελτίωση των πεζοδρομίων.

Λεπτομέρειες για την εφαρμογή μας μπορείτε να δείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες:

https://www.vodafonegenerationnext.gr/diagonismos/nikites και https://www.youtube.com/channel/UCA33bMqjttT5jZdQUYEhn3Q/videos

Ευχαριστούμε τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό SciCo (Science Communication) για την επιστημονική, ηθική και υλική υποστήριξη κατά τη διάρκεια υλοποίησης των κατασκευών μας. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον προϊστάμενο κ. Πουλιανίτη Βασίλειο και την κ. Μπερσίμη Μαρία από το τμήμα Χωροταξίας και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Τρικκαίων για τη βοήθεια και τις οδηγίες που μας παρείχαν.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον κ. Μπουλογεώργο Ραφαήλ, τελειόφοιτο του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. και απόφοιτο του σχολείου μας, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ιδέα των μαθητών μας και τους βοήθησε, με την αγόγγυστη προθυμία και την επιστημοσύνη του, να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαδικασία.

trikalanews
Author: trikalanews

ΣΥΡΙΖΑ στα έργα Αχελώου: Πολιτική παρουσία χωρίς πρόταση και απήχηση

ΣΥΡΙΖΑ στα έργα Αχελώου: Πολιτική παρουσία χωρίς πρόταση και απήχηση

Επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα εγκαταλειμμένα έργα του Αχελώου, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο ή θεσμική πρωτοβουλία …
Εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων

Εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων

Ο Σύλλογος Δρομέων Τρικάλων ενισχύει την Τράπεζα Αίματος με νέα αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Τρικάλων …
Στο Δικαστήριο της ΕΕ το Ευρωκοινοβούλιο για το πρόγραμμα SAFE – Καταγγέλλει παραγκωνισμό του από Επιτροπή και Συμβούλιο

Στο Δικαστήριο της ΕΕ το Ευρωκοινοβούλιο για το πρόγραμμα SAFE – Καταγγέλλει παραγκωνισμό του από Επιτροπή και Συμβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσφεύγει στο ΔΕΕ για την παράκαμψή του από το σχέδιο ευρωπαϊκής άμυνας ύψους 150 δισ …
Καρδίτσα: Συνελήφθη άνδρας με 25 δενδρύλλια κάνναβης σε οικία και θερμοκήπιο

Καρδίτσα: Συνελήφθη άνδρας με 25 δενδρύλλια κάνναβης σε οικία και θερμοκήπιο

Η Αστυνομία κατάσχεσε φυτά από θερμοκήπιο, γλάστρες και ζαρντινιέρα – Στον εισαγγελέα ο δράστης …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.