Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

7ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο»

«Αυτό που θέλουμε είναι να δούμε το παιδί να κυνηγά τη γνώση και όχι τη γνώση να κυνηγά το παιδί»

Τζόρτζ  Μπέρναρντ Σο

 Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό ισχύος 3,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην πόλη μας την προηγούμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, υπήρξε ευρεία αναφορά στα τοπικά ΜΜΕ όπως και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο γεγονός της καταγραφής του συγκεκριμένου σεισμού από τον σεισμογράφο που είναι εγκατεστημένος στο εργαστήριο Φυσικής του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων.

Το εγχείρημα της εγκατάστασης  σεισμογράφου στο 7ο Γυμνάσιο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019 με πρωτοβουλία του καθηγητή της Φυσικής του σχολείου μας κ. Θανάση Σπανιά και την ενεργό συμμετοχή ομάδας μαθητών της Γ’ Τάξης στο πλαίσιο του προγράμματος “Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο”. Πρόκειται για δράση του προγράμματοςOSOS(«Open Schools for Open Societies») που σκοπό έχει την εξοικείωση των μαθητών με τη σύγχρονη έρευνα και την επαφή τους με ειδικούς του τομέα.

Το χρονικό της εγκατάστασης και λειτουργίας του σεισμογράφου περιγράφει ο ιθύνων νους του προγράμματος. Αναφέρει ο κ. Σπανιάς: «Αρχικά προσεγγίσαμε τις θεμελιώδεις έννοιες της σεισμολογίας ώστε να υπάρχει το βασικό θεωρητικό υπόβαθρο πριν ξεκινήσουμε την κατασκευή. Αποφασίστηκε κατόπιν το όνομα της ομάδας και δημιουργήθηκε και ο λογότυπος της. Έτσι, η ομάδα πήρε το όνομα «EarthQuake Busters». Στη συνέχεια αφού μελετήσαμε διάφορα είδη σεισμογράφων καταλήξαμε σε ένα σχέδιο εκπαιδευτικού σεισμογράφου τύπου ΑS1.

Προκειμένου να ολοκληρώσουμε την κατασκευή συνεργαστήκαμε με τη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας και τον υπεύθυνο του εργαστηρίου Maker Lab Δημήτρη Μακρή, τον ειδικό συνεργάτη του Δήμου Τρικκαίων Γιώργο Χρυσόμαλλο και  τον ηλεκτρονικό Κώστα Μπακοβασίλη. Η κατασκευή και η εγκατάσταση του δικτύου από την ομάδα διακρίθηκε στο πρόγραμμα«Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο» και η βράβευση της έγινε στο πλαίσιο του Athens Science Festival στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μεταβείτε στον ιστότοπο της δράσης: https://eqbusters.blogspot.com/

Σαν συνέχεια αυτής της δράσης και ως επιβράβευση της πορείας μας, την επόμενη σχολική χρονιά το σχολείο μας εντάχθηκε στο Πανευρωπαϊκό δίκτυο σχολικών σεισμογράφων. Πρόκειται για πρόγραμμα Erasmus+ με την ονομασία School Network Alerts Citizens (SNAC) του οποίου τον συντονισμό έχει ο καθηγητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας.

Αρχικά εγκαταστήσαμε στο σχολείο μας τον σεισμογράφο  που μας παραχώρησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Ο σεισμογράφος είναι on line συνδεδεμένος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών το οποίο συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα των σχολικών σεισμογράφων. Ως μέλος αυτού του δικτύου το σχολείο μας έχει τη δυνατότητα από την τρέχουσα σχολική χρονιά να παρατηρεί τα δεδομένα όλων των σχολικών σεισμογράφων και να τα μελετά μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί γι αυτόν τον σκοπό. Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στο πρόγραμμα 38 σχολεία, εκ των οποίων 5 στην Τουρκία, 2 στην Κύπρο, 2 στην Ιταλία, 1 στο Ισραήλ, 1 στη Βουλγαρία και 1 στις Κανάριες Νήσους. Μέσα από τον ιστότοπο της δράσης https://snac.gein.noa.gr/μπορεί οποιοσδήποτε να δει τον κατάλογο των σχολείων αλλά και σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα των σεισμογράφων».

Από τη Διεύθυνση του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή