8 Μάρτη: Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Οι ταξικές επιθέσεις που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ σε όλη την εργατική τάξη χτυπάνε με ιδιαίτερα μανία τις γυναίκες. Οι επιθέσεις της κυβέρνησης, που θέλει να απολύσει τους συμβασιούχους, να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας να διαλύσει ταμεία και να πετσοκόψει συντάξεις, στρέφονται πολύ περισσότερο ενάντια στις γυναίκες της εργατικής τάξης αφού σε μεγάλους κλάδους όπως στα νοσοκομεία και στην εκπαίδευση οι συμβασιούχοι είναι κατά πλειοψηφία γυναίκες.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. για λογαριασμό της άρχουσας τάξης επιστρατεύει την επιστροφή στις «παραδοσιακές αξίες» (όπως η πρόσφατη χυδαία εκστρατεία ενάντια στις εκτρώσεις για το «αγέννητο παιδί») που θέλει τη γυναίκα σπίτι να γεννάει και μεγαλώνει τα παιδιά να φροντίζει σύζυγο και ηλικιωμένους. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, νομοθετεί για να πάρει πίσω τις κατακτήσεις των εργαζόμενων γυναικών. Με την πολιτική τους θέλουν να κρατήσουν τη γυναίκα υποτακτική κ στο περιθώριο της κοινωνικής και πολιτικής ζωης.

Το 2019 για πρώτη φορά στις 8 Μάρτη έγινε απεργία με αιτήματα για δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς που θα λειτουργούν όλο το 24ωρο, ισότητα στους μισθούς και τις συντάξεις, ΚΑΠΗ και γηροκομεία σε κάθε γειτονιά, δημόσιες και δωρεάν δομές για οικογενειακό προγραμματισμό, δημόσιες και δωρεάν εκτρώσεις και αντισύλληψη.

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί παλεύουν για άδεια κύησης και μητρότητας. Οι συμβασιούχοι στα νοσοκομεία για την ανανέωση των συμβάσεων τους, οι καθαρίστριες στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” που ήταν και στο κεφάλι της διαδήλωσης πέρσι στις 8 Μάρτη για την παραμονή τους στη δουλειά.

Το κέρδισμα αυτής της μάχης δυναμώνει όλη την εργατική τάξη, άντρες και γυναίκες, απέναντι στα αφεντικά. Η σύγκρουση με τις σεξιστικές ιδέες της άρχουσας τάξης, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τη βία κατά των γυναικών, είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του αγώνα.

Σε αυτή τη μάχη παίρνουμε δύναμη και έμπνευση από το διεθνή ξεσηκωμό ενάντια στη γυναικεία καταπίεση! Από τις μπαλαρίνες που απεργούν στο Παρίσι που σαρώνεται από τις απεργίες για το ασφαλιστικό του Μακρόν, μέχρι τις γυναίκες στο Ιράκ, και την Αμερική του Τραμπ! Οι ρίζες του σεξισμού και των διακρίσεων είναι κοινές και βρίσκονται στο σάπιο σύστημα του καπιταλισμού.

Πριν από 110 χρόνια με πρόταση της επαναστάτριας Κλάρα Τσέτκιν, στην Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστρίων Γυναικών στην Κοπεγχάγη, καθιερώθηκε η 8 Μάρτη ως μέρα αγώνα για να τιμηθούν οι εργατικοί αγώνες των γυναικών. Ήταν η περίοδος που σε Ευρώπη και Αμερική ξεσπούσαν μεγάλες απεργίες και κινήματα όπου πρωτοστάτησαν γυναίκες. Κορυφαίο παράδειγμα είναι ο ρόλος των γυναικών στη Ρώσικη Επανάσταση. Ξεκίνησε με μία μαζική από τα κάτω απεργία στις 8 Μάρτη το 1917 και οδήγησε στην έφοδο στον ουρανό.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνει όλες τις δυνάμεις της ώστε τα αιτήματα της μισής εργατικής τάξης, των γυναικών, να γίνουν αιτήματα πάλης όλου του εργατικού κινήματος και να συνδεθούν με την προοπτική της ανατροπής του καπιταλισμού.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ©2023 trikalanews.gr from TNT MEDIA GROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή