Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Θα μπουν στην …κατάψυξη Τρικαλινά νοικοκυριά

Ακριβότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης και επίδομα για ελάχιστους.

Όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1 ευρώ το λίτρο, δηλαδή ψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, που ήταν 92 περίπου λεπτά το λίτρο, ενώ στην Περιφέρεια της χώρας, η μέση τιμή θα είναι λίγο πιο πάνω από 1 ως 1,02 ευρώ.

Παράλληλα, «ψαλιδισμένο» για δεύτερη χρονιά θα είναι και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που θα λάβουν τα νοικοκυριά για την νέα χειμερινή σεζόν, αφού θα υποστεί «κούρεμα» κατά 50%.

Οι πολίτες και ιδιαίτερα άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στο κόστος του πετρελαίου.

Η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αντί της μείωσής του που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Κυβέρνηση, είναι αυτή που επέφερε αύξηση της τιμής του και συνακόλουθα μείωση της ζήτησης με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό όφελος να υστερεί πολύ από το προσδοκώμενο.

Η Κυβέρνηση επιμένει να υπερφορολογεί τους πολίτες πλήττοντας τις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσής τους, τις οποίες οφείλει να εξασφαλίζει για στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι η θέρμανση.

Χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς θέρμανση και τον περασμένο χειμώνα, ενώ πολλοί στράφηκαν σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (από καυσόξυλα και πέλετ, μέχρι σκουπίδια), με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Παράλληλα, μειώθηκε η απασχόληση στον κλάδο του πετρελαίου, καθώς οι πωλήσεις πετρελαίου κατέρρευσαν και επιπλέον μειώθηκαν και τα έσοδα του Δημοσίου λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.

Το δυσβάσταχτο για τους καταναλωτές έξοδο της αγοράς πετρελαίου, αποτυπώνεται σε έρευνα του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία, τον Οκτώβριο 2016 επήλθε μείωση της ζήτησης του πετρελαίου θέρμανσης από το -1,8% το 2015 στο -4,1% το 2017. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε το 2016 σε 1.199.550 μετρικούς τόνους, έναντι 2.908.247 μ.τ. το 2010.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή