Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

9 Μάη: 78 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη

Εμπνέει η αιματοβαμμένη ιστορία του τόπου μας οκτώ δεκαετίες από την ίδρυση ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ

Του Λάζαρου Τσουμένη, γραμματέα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και απογόνων Τρικάλων

Στις 9 Μάη 1945, η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογούσε κάτω από τα χτυπήματα του ηρωικού Κόκκινου Στρατού, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυμάτιζε πάνω από το βομβαρδισμένο Ράιχσταγκ. Αυτή τη κορυφαία στιγμή του αντιφασιστικού πολέμου τιμά η ΚΟΒ Πύργου – Πράσινης Γωνιάς Αγίων Αποστόλων με εκδήλωση Μνήμης και Τιμής αφιερωμένη στην 9η Μάη 1945 78 Χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και τα 79 Χρόνια από τη Μάχη της Καραούλας και την Εκτέλεση των πέντε Επονιτών στις 17-18 Απρίλη 1944. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 30 Απρίλη και ώρα 11.00 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Κόκκινου Πύργου.

Οι εργατικές – λαϊκές δυνάμεις θα θυμούνται πάντα με θαυμασμό και σεβασμό τα 20.000.000 θύματα του σοβιετικού στρατού και λαού, τις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των αντιστασιακών κινημάτων που συγκροτήθηκαν υπό την καθοδήγηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, τους κομμουνιστές και τους άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές που αντιστέκονταν στην καρδιά του φασιστικού τέρατος, στη Γερμανία, στην Ιταλία και την Αυστρία, όλους αυτούς που σφράγισαν με τη θυσία τους την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Παρόμοια συναισθήματα διαπερνούν και την αιματοβαμμένη ιστορία του τόπου μας καθώς οκτώ δεκαετίες συμπληρώθηκαν από την ίδρυση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, των οργανώσεων που πρωτοστάτησαν στην ένοπλη σύγκρουση απέναντι την τριπλή φασιστική κατοχή δημιουργώντας τη μεγάλη εποποιία του λαού και της νεολαίας. Τα μηνύματα  εκείνης της πάλης εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να αποτελούν πηγή έμπνευσης, διδαγμάτων και αντίστασης απέναντι σε όσους επιδιώκουν να αλλοιώσουν και να πλαστογραφήσουν την Ιστορία μέσα από τον αντικομμουνισμό.

Σε όλο το διάστημα του ένοπλου αγώνα το ΚΚΕ έδωσε τον ανθό ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, τα χιλιάδες μέλη του, με την ηρωική τους δράση και θυσία στο πλευρό των μαζικά οργανωμένων εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, έγραψαν σπουδαίες σελίδες με πίστη και αίμα, συμβάλλοντας στη νικηφόρα έκβαση του αγώνα. Απέδειξαν ότι ακόμα και ο πιο δυσμενής συσχετισμός δυνάμεων μπορεί να ανατραπεί από την οργανωμένη μαζική δράση του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Οι μερικές δεκάδες κομμουνιστές, που πρωτοστάτησαν στην ανασυγκρότηση του ΚΚΕ και στη συγκρότηση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, όταν η αστική προπαγάνδα  μιλούσε για τις ανίκητες στρατιές του Χίτλερ καλώντας σε υποταγή, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα από τα μεγαλύτερα ένοπλα αντιστασιακά κινήματα της Ευρώπης.

Οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες

Από τον γιγάντιο εκείνο αγώνα στα Τρίκαλα έχουμε αμέτρητα γεγονότα να μας εμπνέουν με τους αγώνες και τις θυσίες αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δυναμική και την οργάνωση του λαού για τη λευτεριά της πατρίδας. Γι αυτή τη λευτεριά έδωσαν τη ζωή τους οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες – εφεδροελασίτες που οδηγήθηκαν στην αγχόνη από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους στις 18 Απρίλη 1944, Τρίτη ημέρα του Πάσχα.

Ήταν ο Κώστας Σύρμπας, ο Κώστας Στεργιόπουλος, ο Γιάννης Μπριάζης, ο Αποστόλης Τσανάκας και ο Στεργιος Γάτσας. Προέρχονταν από τη θρυλική ΕΠΟΝ που γιορτάζουμε φέτος τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της στις 23 Φλεβάρη 1943 όταν μετά στην πρόσκληση της ΟΚΝΕ και του ΕΑΜ Νέων ανταποκρίθηκαν δέκα νεολαιίστικες οργανώσεις. Από τις γραμμές της υπολογίζεται πως πέρασαν γύρω στους 600.000 νέες και νέοι και δεν υπήρξε μάχη που να μη διακρίθηκαν οι ανταρτοΕΠΟΝΙΤΕΣ. Σε 1300 υπολογίζεται ο αριθμός αυτών που έπεσαν στα πεδία των μαχών και άγνωστος ο αριθμός εκείνων που έπεσαν στις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, που πέθαναν σε στρατόπεδα, βασανίστηκαν από τις αρχές κατοχής και τα όργανά τους.

Η Μάχη στη θέση “Καραούλα”

Η σύλληψη των πέντε ΕΠΟΝιτών ένα από τα αποτελέσματα της μάχης που προηγήθηκε τη νύχτα 17 προς 18 Απρίλη στη θέση “Καραούλα’ του Κόκκινου Πύργου (μαντρί Στάμου) όταν τμήματα του εφεδρικού ΕΛΑΣ θέτοντας σε εφαρμογή ένα τολμηρό σχέδιο επιχείρησαν να κάνουν αιφνιδιαστική έφοδο στην πόλη για να συλλάβουν δοσίλογους ώστε να σπάσουν την τρομοκρατία.  Το σχέδιο προδόθηκε, όπως και ο τόπος συγκέντρωσης των ανταρτών για να επακολουθήσει η επίθεση εναντίον τους από μεγάλες δυνάμεις μηχανοκίνητων SS που περικύκλωσαν την περιοχή.

Στη μάχη που επακολούθησε οι αντάρτες αντιστάθηκαν με ηρωισμό παρά τις υπέρτερες δυνάμεις που είχαν απέναντί τους. Εκεί θα πέσουν ο Βαγγέλης Στάμος 26 χρόνων, του ΕΛΑΣ Πύργου (γιος του παπα-Χρήστου), ο Βασίλης Ευθυμίου του Χρήστου από τον Πύργο, 22 χρόνων. Θα τραυματιστεί σοβαρά ο Θανάσης Τσουμένης του Ευαγγέλου, ακροναυπλιώτης, γραμματέας της Π.Ε. του ΚΚΕ, τελειόφοιτος της Φαρμακευτικής, 33 χρόνων ο οποίος θα εκτελεστεί αργότερα. Πιάστηκαν από τους Γερμανούς ο Νίκος Κ. Λέγκας 38 χρόνων, Διευθυντής Γεωργίας στη Νομαρχία Τρικάλων, υπεύθυνος του ΕΑΜ Πόλης Τρικάλων και ο Διονύσης Δρακονταειδής 39 χρόνων, από τα Χανδάτα Κεφαλλονιάς, Αγρονόμος, ΕΑΜ Πόλης Τρικάλων. Και οι δύο εκτελέστηκαν λίγες μέρες αργότερα στο ανάχωμα της Αγίας Κυριακής.

Σε διαφορετικά σημεία της περιοχής οι Γερμανοί θα σκοτώσουν εν ψυχρώ τον Γιώργο Κυριακόπουλο του Κυριάκου από το Κηπάκι, όπως και τον Τάσο Κωνσταντινίδη στην αγροικία του οποίου είχε βρει καταφύγιο ο ΕΠΟΝίτης Γιάννης Μπριάζης.

Τιμούμε σήμερα μετά από 79 χρόνια τον αγώνα των κομμουνιστών και του εφεδρικού ΕΛΑΣ για να λευτερωθεί η πατρίδα από τη ναζιστική κατοχή. Τιμούμε τους Τρικαλινούς μαχητές που θα βαδίζουν για πάντα αγέρωχοι και δυνατοί απέναντι στη σιδερόφραχτη κτηνωδία των SS. Απέδειξαν τότε με τη γενναιότητα τους στο λαό πως δεν είχε να φοβάται τίποτα από το βαριά πληγωμένο ναζιστικό τέρας, καθώς επίσης πως δεν θα υπάρξει υπέρτερη δύναμη να αντισταθεί στην ορμή των λαϊκών δυνάμεων όταν αυτές αποφασίζουν να ριχτούν στον αγώνα της ταξικής πάλης!

Επαναφέρουμε επίσης το λαϊκό αίτημα για την τοποθέτηση πινακίδας με τα ονόματα εκείνων που έπεσαν για τη λευτεριά της πατρίδας στην πλατεία του Κόκκινου Πύργου καθώς και την ονοματοθεσία οδών της περιοχής με τα ονόματά τους σαν ένα στοιχειώδες χρέος που τους οφείλει να τους απονείμει η πόλη.

Επικίνδυνα σχέδια για το λαό μας

Οι σημερινές εξελίξεις με επίκεντρο τον ρωσοΝΑΤΟϊκό πόλεμο στα εδάφη της Ουκρανίας και τους ανταγωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία κάνουν πιο επίκαιρα τα διδάγματα και συμπεράσματα από τον Β’ Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου διαφορετικά ιμπεριαλιστικά κέντρα συγκρούονται με «μήλον της Έριδος» τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας.

Σήμερα, που η χώρα μας, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει ενισχυθεί ως πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, προωθώντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία και την Κίνα, οι αμερικάνικες βάσεις και γενικότερα η πολύπλευρη, αναβαθμισμένη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια καθιστούν τον λαό μας «στόχο».

Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δική τους δύναμη. Το ελπιδοφόρο αύριο ξεκινάει από το σήμερα της οργανωμένης δράσης και πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών και λαϊκών αναγκών, στην ισχυροποίηση της πάλης σε κάθε χώρα ενάντια στην ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, με επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή